Aminosavak
Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak. Kombinációik a szervezet számos funkciójában részt vesznek, ezért szükségesek a szervezet számára.Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Amikor egy személy fehérjét tartalmazó ételeket fogyaszt, az emésztőrendszer a fehérjét aminosavakra bontja. A szervezet ezután különböző módon kombinálja az aminosavakat, hogy részt vegyen a különböző testi funkciókban. Az aminosavak többek között elősegítik a szervezet izomépítését, kémiai folyamatok beindítását, tápanyagok szállítását és betegségek megelőzését. Mindehhez szervezetünknek 20 különböző aminosavra van szüksége. A 20 szükséges aminosavból szervezetünk 11-et képes előállítani. A fennmaradó kilenc aminosavat táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük.
Az aminosavak funkciói
- Részt vesz a tápanyagok "raktározásában" és szállításában a szervezetben.
- Jeleket továbbít az egyik testrészről a másikra.
- Közvetlen hatást gyakorolnak a szervekre, inakra, artériákra és izomműködésre.
- Részt vesz a sebgyógyulásban és a szövetek helyreállításában.
- Fontosak a regenerációban.
Ha valamelyik aminosav hiányzik vagy nincs elegendő mennyiségben, az szintén elégtelen fehérjetermeléshez vezet, és ezt követően olyan tüneteket okoz, mint a törékeny körmök, hajhullás, bőrproblémák, jelentős izomtömeg-csökkenés vagy pl. , az arc duzzanata. A sportolóknak és a fizikailag aktív embereknek fokozott aminosav-bevitelt kell biztosítaniuk.