Az avokádó manapság a legnépszerűbb szuperételek közé tartozik . Egyedülálló táplálkozási tulajdonságai és sokoldalú konyhai felhasználása az egészséges életmód ideális részévé teszik. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az öt legfontosabb okot, amiért érdemes rendszeresen beiktatnia az avokádót az étrendbe, valamint néhány hasznos tippet és receptet adunk .
Az avokádó eredete és termesztése
Az avokádó, más néven Persea americana , a Lauraceae család tagja , amely magában foglalja a fákat, például a babérokat. Ez az örökzöld fa akár 20 méter magasra is megnőhet, és fényes, sötétzöld levelekkel teli burjánzó koronával büszkélkedhet. Az avokádó virágai kicsik, sárgászöldek, és fürtökben jelennek meg, és virágzás közben a fa szépségét erősítik. Az avokádó gyümölcse, amely valójában egy nagy bogyó , puha, vajas húst rejt egy nagy kővel a közepén, egy eltérő szerkezetű héj alatt.
Az avokádó eredete Közép- és Dél-Amerika régiójából származik , különösen Mexikóból, amely még mindig a világ legnagyobb avokádótermelője. Az avokádófákat meleg éghajlatú és sok csapadékkal rendelkező trópusi és szubtrópusi régiókban termesztik. Mexikó mellett a fő exportországok Peru, a Dominikai Köztársaság, Kolumbia és Indonézia. Az elmúlt években az avokádó termesztése elterjedt Európa és Ausztrália egyes területeire.
Az avokádó 5 előnye
1. Egészséges zsírokban gazdag
Az avokádó az egészséges egyszeresen telítetlen zsírok magas tartalmáról ismert , különösen az olajsavról, amely jót tesz a szívnek. Ezek a zsírok segítenek csökkenteni a rossz LDL-koleszterin szintjét és növelik a jó HDL-koleszterin szintjét . Ezenkívül az avokádóban lévő egészséges zsírok segítenek a szervezetben jobban felszívni a zsírban oldódó vitaminokat, például az A-, D- , E- és K- vitamint . Az avokádó rendszeres fogyasztása így hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség általános javulásához.
2. Sokféle tápanyag és vitamin
Az avokádó rendkívül gazdag különféle tápanyagokban. Jelentős mennyiségben tartalmaz C-, E-, K- és B6 -vitamint , valamint riboflavint , niacint , folsavat , pantoténsavat , magnéziumot és káliumot . Az E- és C-vitamin erős antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól. A kálium, amely az avokádóban többet tartalmaz, mint a banán, segít a vérnyomás szabályozásában. Ezeknek a tápanyagoknak a kombinációja hozzájárul az általános egészséghez és vitalitáshoz.
3. Magas rosttartalom
Egy avokádó körülbelül 10 gramm rostot tartalmaz , ami az ajánlott napi bevitel nagyjából 40%-a . A rostok elengedhetetlenek az egészséges emésztéshez és a rendszeres székletürítéshez. Az avokádóban lévő oldható rost csökkenti a vér koleszterinszintjét , míg az oldhatatlan rost támogatja a bélrendszer egészségét . A rendszeres rostbevitel segíthet a vércukorszint szabályozásában és egyes krónikus betegségek kockázatának csökkentésében is.
4. Alacsony cukortartalom
Sok más gyümölccsel ellentétben az avokádó nagyon kevés cukrot tartalmaz , így ideális azok számára, akik cukorbetegek vagy korlátozzák a cukorbevitelüket. Az alacsony cukortartalom a magas egészséges zsír- és rosttartalommal kombinálva biztosítja az avokádó alacsony glikémiás indexét . Ez azt jelenti, hogy az avokádó fogyasztása nem okoz gyors vércukorszint-emelkedést , ami jót tesz a stabil energia fenntartásának egész nap.
5. A bőr és a haj egészségének támogatása
Az avokádó vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, amelyek jótékony hatással vannak a bőr és a haj egészségére. Az E-vitamin segít megvédeni a bőrt az UV-sugárzás és a szennyezés okozta károsodásoktól, míg a C-vitamin elengedhetetlen a kollagéntermeléshez , amely megőrzi a bőr feszességét és rugalmasságát. Az avokádóban található olajsav elősegíti a bőr hidratálását és csökkenti a gyulladást. Az avokádó rendszeres fogyasztása így hozzájárulhat a bőr egészségesebb megjelenéséhez és a fényesebb hajhoz.
Hogyan lehet felismerni az érett avokádót
Az érett avokádó legyen enyhén puha tapintású, de ne legyen túl puha tapintású. Finoman megnyomva kissé el kell engednie. A héj színe nem mindig megbízható mutatója az érettségnek, mivel fajtánként változik. Például a Hass avokádó akkor érett, ha sötétzöldtől feketéig változik , míg más fajták az érés után zöldek maradnak. Egy másik trükk, hogy távolítsuk el az avokádó tetején lévő kis szárat – ha van alatta zöld hús, az avokádó érett; ha barna, akkor túlérett.
TIPPEK:
Avokádó pirítós tojással
Hozzávalók:
- 1 érett avokádó
- 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
- 2 tojás
- Só és bors ízlés szerint
- Citromlé (opcionális)
- Chili pehely vagy apróra vágott újhagyma a díszítéshez (elhagyható)
Megközelítés:
- Vágjuk félbe az avokádót, távolítsuk el a magját, és kanalazzuk ki a húsát egy tálba. Villával pépesítjük, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk egy kevés citromlevet.
- A teljes kiőrlésű kenyeret pirítósban vagy serpenyőben ropogósra pirítjuk.
- A tojásokat tetszés szerint sütjük a serpenyőben (bikaszem, rántotta stb.).
- Kenjük meg az avokádó keveréket minden pirított kenyérszeletre, és tegyük rá az elkészített tojást.
- Ízlés szerint csilipehellyel vagy apróra vágott újhagymával díszítjük.
Házi guacamole
Hozzávalók:
- 3 érett avokádó
- 1 kis hagyma (apróra vágva)
- 2 paradicsom (kis kockákra vágva)
- 2 evőkanál friss limelé
- 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
- Marék friss koriander (apróra vágva)
- Só és bors ízlés szerint
- Opcionálisan: 1 jalapeño paprika (ha szereted a csípős ízt, apróra vágva)
Megközelítés:
- Az avokádót félbevágjuk, kimagozzuk, a húsát kikanalazzuk egy tálba. Az avokádót villával pépesítjük, amíg sima masszát nem kapunk. Ha durvább állagot szeretsz, hagyhatsz néhány nagyobb darabot.
- Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, a felkockázott paradicsomot, a lime levét és a zúzott fokhagymát az avokádós tálba.
- Mindent jól összekeverünk, hogy a hozzávalók összeálljanak. Adjuk hozzá az apróra vágott koriandert, és keverjük újra.
- Só és bors ízlés szerint. Ha csípősen szeretjük, adjunk hozzá apróra vágott jalapeño borsot.
- Azonnal tálaljuk tortilla chipsekkel, köretként mexikói ételek mellé, vagy egészséges snackként.
A guacamole frissen a legjobb, de zárt edényben akár 24 óráig is eltartható hűtőben. A szín jobb megőrzése érdekében a guacamole felületére egy kevés lime levet csepegtethetünk, és ragasztófóliával letakarhatjuk, hogy az oxidáció megelőzése érdekében hozzáérjen a guacamole felületéhez.
Következtetés
Az avokádó nemcsak ízletes, hanem tápláló gyümölcs is, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Gazdag egészséges zsírokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, sok rostot tartalmaz, és támogatja a bőr és a haj egészségét. Eredetének és sokrétű konyhai felhasználásának köszönhetően az avokádó számos étel kedvenc összetevőjévé vált szerte a világon. Az avokádó kiválasztásakor ügyeljen az érettségére, és ne féljen kísérletezni a felhasználásával különböző receptekben. Az avokádó fogyasztásával nem csak jelentősen hozzájárulhatsz egészségedhez, hanem élvezheted is.