A kollagén a szervezetünkben leggyakrabban előforduló fehérje . Része az ízületeknek, izmoknak, inaknak, szalagoknak , de a bőrnek is. Továbbá, ahol porcszövet van, ez a fület vagy az orrot jelenti. A kollagén az emésztőrendszer és az erek része is . Az életkor előrehaladtával a szervezet kevesebb kollagént termel, és ez olyan nehézségekben is megnyilvánulhat, amelyek nem csak a sportolásban, hanem a normális mindennapi működésben is korlátozhatnak bennünket.
Mi az a kollagén és miről szól?
A kollagén, a görög "kolla" (ragasztó) szóból a szervezetünkben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje . Ez a csontok, bőr, izmok, inak és szalagok egyik fő építőköve . A test számos más részén megtalálható, beleértve az ereket, a szaruhártyát és a fogakat. A bőr szerkezetétől a véralvadáson át a csontok egészségéig mindenben szerepet játszik . A kollagénre úgy gondolhat, mint a "ragasztóra", amely az összes fent említett testszerkezetet összetartja. Bőrünk 80% -át teszi ki , és egy másik fehérjével, az elasztinnal együttműködve tartja bőrünket rugalmassá. . És pontosan ez az oka annak, hogy a kollagén részt vesz bőrünk és bőrünk minőségében.
Mivel ez egy aminosavakból álló fehérje, az emésztés során a kollagén egyedi aminosavakra bomlik , amelyek aztán a proteoszintézis során a szervezetben újra fehérjékké egyesülnek. Az aminosavakat a szervezet oda küldi, ahol a szövetépítéshez szükség van rájuk. A kollagén három specifikus aminosavat – prolint , hidroxiprolint és glicint – tartalmaz, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet kollagénszintéziséhez . A szervezet természetesen kollagént termel, azonban a kollagéntermelés az életkorral csökken.
A kollagén kulcsszerepet játszik a következőkben is:
- Fibroblasztok termelése a bőrben, amelyek elősegítik az új sejtek növekedését.
- Az elhalt hámsejteket új, élő bőrsejtekkel helyettesíti.
- Védőréteget hoz létre a belső szervek számára.
- Rugalmasságot és feszességet biztosít a bőrnek.
- Részt vesz a véralvadásban.
Az elégtelen kollagéntermelés következményei
- Ráncos vagy megereszkedett bőr.
- Karikák a szem alatt.
- Az izmok összehúzódása vagy gyengesége.
- Izom fájdalom.
- Az inak és szalagok csökkent rugalmassága.
- Ízületi fájdalom vagy osteoarthritis.
- A mobilitás elvesztése ízületi károsodás miatt.
- Emésztőrendszeri problémák.
- Véráramlási problémák.
Kollagéntípusok – mire való az egyes kollagéntípusok?
28 különböző típusú kollagén található az emberi szervezetben , de öt típust használnak leggyakrabban étrend-kiegészítőkben. A kollagén öt gyakori típusa különböző formában és különböző forrásokból származik. Az ilyen típusú kollagénnek három különböző formája van, amelyek előnyösek a szervezet számára. Hidrolizált kollagén (kollagén peptidek, kollagénpor , kollagén hidrolizátum és hidrolizált zselatin), zselatin és denaturálatlan II-es típusú kollagén. A hidrolizált kollagén a legjobban hasznosítható szervezetünk számára , mert ez az a forma, amely leginkább egyedi peptidekre bomlik le . Ez növeli a biológiai hozzáférhetőségét is. A kollagén fajtái állatonként eltérőek. A szervezetben található kollagén 80-90%-a az 1., 2. és 3. típusú kollagénből áll. Mindhárom kollagéntípus mindegyike kissé eltérő funkciót tölt be a szervezetben, és más-más forrásból származik.
A szarvasmarha (marha) kollagén I-es és III-as típusú. Például felelős az ízületek, az inak és a bélnyálkahártya egészségéért . A tengeri kollagén I-es és II-es típusú. Az I. és II. típus főleg a bőr dermális rétegében, a csontokban, az inakban, az izmokban és a kötőszövetben található .
I-es típusú kollagén
Az I-es típusú kollagén a szervezetben természetesen megtalálható kollagén leggyakoribb típusa. Ez teszi ki a szervezet kollagénkészletének 90%-át, és közvetlenül a bőr felszíne alatt található a dermiszben . Az I-es típusú kollagén részt vesz az egészséges haj, köröm és bőr egészségében és szerkezetében . A marhahús és a tengeri állatok membránjában található .
II típusú kollagén.
A hidrolizált kollagén nagymértékben biológiailag hozzáférhető, ezért könnyebben felszívódik a szervezetben. A II-es típusú kollagén különösen jó, mert nemcsak kollagént tartalmaz, hanem kondroitin-szulfátot , glükózamint és hialuronsavat is , amelyek mindegyike segít az ízületi fájdalmak és gyulladások enyhítésében. Ez a típusú kollagén jelentős szerepet játszik a porcok egészségében. Tehát ez a kollagén fő típusa, amelyet keresnie kell a kiegészítő készítményben, ha kezdődő ízületi problémái, fájdalmai vagy mozgáskorlátozottsága van. A maximális hatás érdekében a kollagén bevitele javasolt C-vitaminnal , mivel elősegíti annak maximális felszívódását.
III típusú kollagén.
Legnagyobb mennyiségben a gyermekek bőrében fordul elő, ez az oka annak is, hogy a gyermekek bőre olyan érzékeny. A fő összetevő az intercelluláris anyag, amely szerveinket és bőrünket alkotja . Ezenkívül ereket és szöveteket képez a szívben. Ezen okok miatt a 3-as típusú kollagénhiány a véredények károsodásának nagyobb kockázatával jár.
A kollagén és a kollagén peptidek közötti különbség. Mennyi kollagént kell bevenni naponta?
A klasszikus kollagén, amelyet étrendünkkel kapunk, biológiailag viszonylag rosszul hasznosítható, mivel viszonylag nagy molekulaláncokkal rendelkezik. Ezért ha kollagént szeretnénk szedni, akkor a legjobb úgy módosítani, hogy szervezetünk a lehető legjobban tudja hasznosítani.
Más szavakkal: a kollagén egy összetett fehérje, amely három aminosavláncból áll, míg a hidrolizált kollagén olyan kollagén, amely kis fehérjeláncokra, úgynevezett kollagénpeptidekre bomlik , és amelyek több aminosavból állnak. A peptidek nagyon kicsi fehérjeláncok, amelyek részt vesznek a sejtekben lévő molekulák felépítésében. Gyakran jobban hasznosíthatók a szervezetben, mint a klasszikus fehérjék. Ezek kis bioaktív molekulák, amelyeket a kollagén enzimatikus hidrolízisével nyernek, és így sokkal jobban felszívódnak a szervezetben. Ezeket a kollagén hidrolízisével állítják elő . Egy folyamat, amelyben a vízmolekulák megzavarják a kollagén kémiai kötéseit.
A táplálékkiegészítő gyártók gyakran versenyeznek egymással a kiegészítésbe bevitt mennyiségben. Tegyük ezt tisztába. Testünk egy bizonyos időpontban csak bizonyos mennyiségű kollagént tud felhasználni, a többit kizárja . Ez a mennyiség valahol napi 500-1000 mg kollagén peptid tartományba esik . Az számít, hogy a szervezet mennyit szív fel, majd használ fel.
Mi zavarja a kollagéntermelést?
Több tényező is megzavarja saját kollagéntermelésünket. A stressz negatív hatása a kollagéntermelésre szintén meglepetés lehet . Krónikus stressz esetén a szervezet jobban összpontosít arra, hogyan kezelje a stresszt, és egyszerűen nem marad ideje a kollagéntermelésre. Annak ellenére, hogy 20 éves kor után spontán csökken a termelés ( évente 1-2% -kal számolnak be ), néha teljesen belemegyünk a szokásainkba. Ilyen szokások a következők:
- Kiegyensúlyozatlan étrend (túlzott cukrok gyulladáskeltő tulajdonságaik miatt)
- A minőségi alvás hiánya.
- Cink hiány.
- Antioxidánsok hiánya.
- Bél dysbiosis.
- Túlzott UV-sugárzás.
Élelmiszerek, amelyek fokozzák a kollagéntermelést
Ha étrenddel szeretné támogatni a kollagén képződését, jó, ha gondoskodik az aminosavak táplálékból történő beviteléről . Valószínűleg nem meglepő, hogy a kollagén legismertebb forrása a csontleves. Szintén hús és csirke, hal. Ha nem vagy húsimádó, mehet bele gombaleves. A kollagéntermelést támogató egyéb élelmiszerek közé tartoznak a keresztes virágú zöldségek, a hagyma és a fokhagyma , főleg kéntartalmuk miatt . A kén a kollagénkötés része , és meglehetősen fontos szerepet játszik az ízületek egészségében. Ez egy ásványi anyag, amely gátolja a kollagén lebomlását. Egyszerűen fogalmazva, megelőzi a veszteségeit. Kollagénhiány gyanúja esetén érdemes beiktatni ill metil-szulfonil-metán , amely szerves kén, amely a leginkább felszívódó formája.
Ha már ízületi problémái vannak, érdemes gyulladáscsökkentő ételeket fogyasztani, például kurkuma, gyömbér és gyulladáscsökkentő gyógynövények, mint az oregánó , tulsi , rozmaring vagy a boswellia serata gyógynövény .
1.) Támogatja az egészséges ízületeket
A kollagén talán legismertebb hatása az ízületeink egészségéhez való hozzájárulása. A kötés több rétegből áll. Az egyik réteg a porc, amely az ütközések csillapításáért felelős . A térdízületben különösen fontos a porcok egészsége, hiszen ez az ízület egész testsúlyunkat támogatja. Ha a porc védőrétege megsérül, az ízületek megmerevedhetnek , begyulladhatnak és fájdalmasak lehetnek . És ez nem csak mechanikai sérülés. Gyakrabban a porc az életkorral elhasználódik, gyulladás lép felés akkor már csak egy lépésre vagyunk a sérüléstől. És az ízületek nem mindig figyelmeztetnek minket előre. Az ízület sokáig a gyulladás szorításában lehet, és nem kell tudnunk róla. Ha a kollagén formájú étrend-kiegészítőket részesíti előnyben, akkor azt kell mondani, hogy az ízület nem fog olyan állapotba kerülni, mintha húsz éves lenne. De minden bizonnyal segít legalább abban, hogy a mozgás a lehető legfájdalommentesebb legyen, és ne tegye ki magát a gyulladások és egyéb sérülések kockázatának. A kollagénnek gyulladáscsökkentő hatása van . Tanulmányok kimutatták, hogy a kollagén javítja az ízületek mozgékonyságát és csökkenti az ízületi fájdalmakat. 1
2.) Támogatja a bőr rugalmasságát
Gondolkoztál már azon, hogy miért vannak közöttünk olyanok, akiknek életkorát soha nem sejtenéd, mert bőrüket nem borítják ráncok? Az egyik tényező az elegendő kollagén. Manapság rengeteg a szépségkollagén reklámja, mert többek között a kollagén csökkenti az öregedés hatásait és a ráncok megjelenését . Ennek az az oka, hogy a kollagén hidratálja a bőrt , így kevésbé lesz kitéve az öregedés jeleinek. 2
3.) Támogatja a bélnyálkahártya egészségét
Nem hallottad, hogy a kollagén hogyan segítheti az emésztőrendszert? Igen, ez igaz. A kollagénre úgy gondolhat, mint egy kocsonyás anyagra, amely védi a belek nyálkahártyáját az emésztőrendszerünkben. A kollagén glutamin és glicin aminosavakat tartalmaz, amelyek részt vesznek a belek regenerációjában. A kutatások kimutatták, hogy a kollagén peptidek valóban támogathatják a bélgát integritását, például szivárgó bél szindróma esetén. 3
4.) Hozzájárul az erek szerkezetéhez, rugalmasságához
Éreink rugalmassága az egyik legfontosabb, az egész szív- és érrendszer egészségét befolyásoló tényező. És pontosan ezt a funkciót az érrendszerben képviseli a kollagén. És ez azért van, mert az erek többnyire kollagénből állnak. A szív- és érrendszeri problémákat okozó leggyakoribb probléma az emberekben a lipoproteinek által okozott erek eltömődése, a második probléma pedig éppen az erek merevsége , amelyek nem elég rugalmasak, és így a vér nem áramlik zökkenőmentesen az ereken. Attól függően, hogy hol vannak problémák az erek átjárhatóságával, a következmények is kialakulnak. A jelenlegi kutatások szerint a kollagén peptidek kulcsfontosságúak az erek egészségében, és segítenek megelőzni az érelmeszesedést . 4
5.) Hozzájárul a máj egészségéhez
Talán nem is tudtad, hogy a kollagén jó segítője a májunknak. A májat gyakran túlterheljük életmódunk, és a kollagén glicin aminosavat tartalmaz , amelyről kimutatták, hogy segíti a máj regenerálódását . Egy tanulmány szerint még az alkohol által károsított máj regenerálódását is támogatja. 5
Következtetés
Most már tudod, hogy a kollagén mennyire befolyásolja egészségünket. A menüben a BrainMax kollagén komplexet találod liposzómális formában. Tekintettel arra, hogy a kollagén egy liposzómába van "csomagolva", a kollagént oda szállítja, ahová való. I-es és II-es típusú kollagénből áll , valamint cinket, biotint és C-vitamint is tartalmaz a jobb felszívódás érdekében.
Halusková Veronika
1. CLARK, Kristine L, Wayne SEBASTIANELLI, Klaus R FLECHSENHAR és társai. 24 hetes tanulmány a kollagén-hidrolizátum étrend-kiegészítőként történő használatáról sportolóknál, akik tevékenységgel összefüggő ízületi fájdalmakban szenvednek . 2008.
2. ASSERIN, Jérome, Elian LATI, Toshiaki SHIOYA és Janne PRAWITT. Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességére és a dermális kollagénhálózatra: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebo-kontrollos klinikai vizsgálatokból . 2015.
3. A kollagénpeptidek javítják a bélhám-gát diszfunkcióját az immunstimuláló Caco-2 sejt monorétegekben a szoros csomópontok fokozásával, 2 Ba017
4. TOMOSUGI, Naohisa, Shoko YAMAMOTO, Masyoshi TAKEUCHI, Hideto YONEKURA, Yasuhito ISHIGAKI, Noriaki NUMATA, Shogo KATSUDA és Yasuo SAKAI. A kollagén-tripeptid hatása az ateroszklerózisra egészséges emberekben . 2017.
5. YIN, M, K IKEJIMA, GE ARTEEL et al. A glicin felgyorsítja az alkohol okozta májkárosodásból való felépülést . 1998.