A kókuszdió héja alatt
Mindannyian ismerjük a kókuszt, mint az egyik egzotikus ételt. Sajnos a magas telített zsírtartalmú címkéje miatt sokan kerülik, és ez nagy kár. A kókuszdió zsírjai jótékony hatással vannak az egészségre, és a kókusz az egyik szuperélelmiszer, amely gyakorlatilag az egész szervezetre pozitív hatással van.
A kókuszdió pálmafákon nő, latin néven Cocos Nucifera. Valószínűleg Indiából és Délkelet-Ázsiából származik. Manapság a kókuszdió meleg éghajlaton nő szerte a világon, például a Karib-térségben, valamint Afrika és Dél-Amerika egyes részein. A kókuszdió belsejében lévő kókuszhús ehető, és kókuszolaj, kókusztej, kókuszcukor vagy kókuszvíz készítésére használják. Ez egy átlátszó folyadék, amely belsejében van, és nagy mennyiségű ásványi anyagot tartalmaz, például káliumot, magnéziumot és kalciumot.
Zsírok a kókuszban
A kókuszdió telített zsírjai miatt nem kell aggódni. A szervezetnek szüksége van zsírokra, mivel ezek a sejtek membránjainak részét képezik, és a szénhidrátokkal együtt részt vesznek az energiatermelésben. Ezenkívül a szervezetnek szüksége van rájuk, hogy fel tudja venni a zsírban oldódó vitaminok egy részét (A, D, E, K). És ami fontos, az az íz hordozója a zsír. Biztosan hallottad már, hogy a telített zsírsavak károsak az egészségedre. Ez igaz, de a kókusz alól van egy kivétel, amely megerősíti a szabályt. A kókuszdió trigliceridjei közepes láncú zsírok (MCT), ezért különböznek a többi telített zsírsavtól. Ezek az MCT-zsírok jobban metabolizálódnak a szervezetben, és a szervezet nagyon hatékonyan tudja felhasználni őket energiatermelésre. Ezenkívül a kókuszdióban található MCT zsírok antibakteriális és antimikrobiális hatásúak.
Mit tartalmaz a kókusz?
A kókuszt a benne lévő laurinsav teszi különlegessé. Ez egy zsírsav, amely az emberi anyatejben is megtalálható. A laurinsav hasznos a gombák, vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. Ezenkívül csökkentheti a vér LDL (rossz) koleszterinszintjét. A káros LDL-koleszterin számos szív és érrendszeri betegséget okozhat.
Ezenkívül a kókusz a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek megkötik a szabad gyököket a sejtekben. Ezek az oxigén szabad gyökök számos betegséget okozhatnak. A kókuszhús, ahogy a kókuszpépet nevezik, elsősorban mangánt tartalmaz. A mangán egy ásványi anyag, amely aktiválja az anyagcseréhez, a sebgyógyuláshoz hasznos enzimeket, elősegíti a csontok egészségét és antioxidáns funkciója van. Ezenkívül a kókusz gazdag rézben és vasban, amelyek elősegítik a vörösvértestek és a szelén termelését. Fontos antioxidáns, amely védi a sejteket. Ha kókuszt is adunk étrendünkhöz, biztosak lehetünk benne, hogy ez nagymértékben támogatja a szervezet kalciumszintjét, ami segít fenntartani az egészséges csontokat, fogakat, és szerepet játszik az agy és a test más részei közötti kommunikációban.
A cukorbetegek étrendjébe érdemes beiktatni a kókuszt, mert a kókusz javítja a szervezet inzulin szekrécióját, valamint növeli a glükóz hasznosulását, így segít a vércukorszint szabályozásában. A kókuszdió ugyanis pozitív hatással van a vércukorszintet szabályozó hormonokra.
Kókusztej
A kókusztej olyan folyadék, amelyet érett kókuszdió vagy kókuszhús pépéből állítanak elő. Enyhén édeskés intenzív íze és illata. Az indiai, thai, hawaii és dél-amerikai konyha kedvelt része. Az extrakció során a gyümölcs húsos részét lereszeljük és forró vízbe áztatjuk. A folyadék felületén képződő krémet összegyűjtik, hogy kókuszkrémként használják fel, míg a maradék folyadékot kezelik, és a pépről leválasztják, így kókusztejet kapnak. A kókusztej egészséges helyettesítő a laktóz intoleranciában szenvedők számára. Ezenkívül tartalmaz cinket, egy ásványi anyagot, amely segít helyreállítani a bélfalat bélelő sejteket. Ez megakadályozza, hogy a káros baktériumok a bélből a véráramba kerüljenek, és csökkenti a hasmenés kockázatát. Manapság kókusztejport is lehet találni. A kókusztej nagy mennyiségben tartalmaz néhány kulcsfontosságú ásványi anyagot, például vasat, kalciumot, káliumot, magnéziumot és cinket. Jelentős mennyiségben tartalmaz C és E-vitamint is. Egy csésze kókusztej (kb. 240 g) 13 g szénhidrátot, 5 g rostot, 5 g fehérjét és 57 g zsírt, különösen telített zsírokat tartalmaz. A kókusztej folyékony formája mellett ma már a tápanyagtartalmát tekintve azonos minőségű por formáját is megtaláljuk, melynek fő előnye a hosszabb eltarthatósága.
Kókuszvíz
A kókuszvizet gyakran összekeverik a tejjel. Míg a tej kókuszpépből préselt folyadék, addig a kókuszvíz az első, ami kifolyik a zöld kókuszdióból. Ez egy tiszta folyadék, amelyet természetes elektrolitnak tekintenek, mert sok ásványi anyagot tartalmaz. Gazdag káliumban, kalciumban, mangánban, antioxidánsokban, aminosavakban és citokininekben. A kókuszvíz a legjobb káliumforrás, és csaknem 470 mg káliumot tartalmaz. Az ásványi anyagok mennyisége a kókuszdió érettségének változásai miatt változhat. Az átlagos kókuszos o kb 1 csésze vizet találunk. Vannak kritikusok is, akik a kókuszvizet csupán marketingslágernek tartják, de a kókuszvízben található anyagok jelentős tartalma nem tagadható. Általában fizikai aktivitás vagy betegség, például hasmenés utáni folyadékpótlásra használják. A víz nagyszerű segítség a forró nyári napokon vagy edzés közben és után. Magával viheti kerékpárra vagy a hegyekbe, hogy biztosan feltöltse szervezetét minden fontos ásványi anyaggal.
Kókuszliszt
A kókuszliszt magas rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz. Ráadásul alacsony a glikémiás indexe, így ismét nagy előny a cukorbetegek számára. A lisztet kókuszhúsból készítik, amelyet a kókuszdió belsejében pépnek neveznek, amelyből először leválasztják a kókusztejet, majd szárítják és alacsony hőmérsékleten őrlik. Így a kókuszliszt világon van. Ráadásul a kókuszliszt több rostot és kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a mandulaliszt, így redukáló diétára is alkalmas. Ezenkívül az emésztési problémákkal küzdők, mint például az áteresztő bél szindróma, a cukorbetegség, a dióallergiában szenvedők vagy a paleo diéta hívei, kókuszlisztet tartalmazhatnak.
Kókusz chips
A kókusz chips a kókuszpép finom szárításával készítik. Ebben is fontos, hogy a kókuszdió BIO minőségű legyen. Ez biztosítja nemcsak a termesztésüket, amely semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, hanem ízüket, illatukat és feldolgozottságukat is, aminek köszönhetően az összes fent említett anyagot megtartják. Így akár természetes formában, akár csokoládéval bevonva egészséges nassolnivalók lehetnek.Próbálja ki a csokis kókusz chipsszet.
Kókuszszirup
A kókuszszirup nedvből készül, amely az érett kókuszfák kókuszvirágában található. A gazdálkodók e virágok belsejébe koppintanak, hogy nedvet gyűjtsenek, amelyet később közepes hőmérsékleten felforralnak, hogy eltávolítsák az összes káros baktériumot és törmeléket. Az íz gazdagításához nincs szükség adalékanyagokra, mert a kókusznektár már önmagában is édes. Tekintettel arra, hogy ez a nektár teljesen természetes, bio, finomítatlan és tartósítószerek nélkül - a legtöbb tápanyag megmarad. Más édesítőszerekhez képest a kókusznektár több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Vegyük összehasonlításul a barna cukrot. A kókusznektár tízszer több cinket, négyszer több magnéziumot és kétszer annyi vasat tartalmaz, mint a barna cukor. Emellett gazdag B1, B2, B3, B6 és C-vitaminban, valamint közepes láncú zsírsavakban. A kókuszlé kinyerésének és sziruppá alakításának módszerét a trópusokon, például a Fülöp-szigeteken évszázadok óta alkalmazzák. Ezért garantált, hogy ennek a bio édesítőszernek a gyártása magában foglalja a környezetbarát gyártást is.
Kókusz ecet
A kókuszecet a délkelet-ázsiai és indiai konyha alapja. Kókuszpálma virág nedvéből készül. Ez a nedv 8-12 hónapig erjed, és természetesen ecetté alakul. Kicsit lágyabb ízű, mint az almaecetnek. Az ecet C-vitaminban és káliumban gazdag. A nedv kolint, B-vitaminokat, vasat, rezet, bórt, magnéziumot, mangánt, foszfort, káliumot és cinket is tartalmaz. Az erjedési folyamat során nem hagyhatjuk figyelmen kívül a bél mikrobiomára gyakorolt pozitív hatást. Egészséges baktériumokat tartalmaz, amelyek kulcsfontosságúak beleink számára, mert segítenek fenntartani a szimbiózist a különböző típusú baktériumok között az emésztőrendszerben. És ezért dúsítottuk BrainMax Pure termékcsaládunkat kókuszecettel, amely nemcsak remek ízű, hanem a belek egészségét is elősegíti.
Kókusz aminosavak
Hogy még soha nem hallottál róla? A kókuszaminok a szójaszósz alternatívájaként írhatók le. A szójaszósz kedvelt fűszer és szósz, különösen a kínai és a japán konyhában. Sokan azonban valamilyen oknál fogva kerülni akarják a szójaszószt, és ez a kókuszdió aminosavak ideje. Kókuszpálma erjesztett nedvéből és tengeri sóból készült sós, fűszeres fűszerszósz. Szója-, búza- és gluténmentes, így bizonyos allergiás vagy ételintoleranciában szenvedőknek megfelelő alternatívája a szójaszósznak. A szójaszósszal ellentétben a kókuszaminok íze enyhén édes, és 73%-kal kevesebb nátriumot tartalmaz, mint a szójaszószban.
Kókuszkrém
A mogyoróvajat nemrégiben egészítették ki kókuszból készült vajjal. Ezek hasonló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban a gyártási folyamat egy kicsit megerőltetőbb. A kókuszmagot először leválasztják a bőrről, majd a megtisztított pépet a napon szárítják. Ezután kivonják az olajat, ami elválasztja a kókuszhúst és a kókuszdió zsírját. Paszta keletkezik, amelyet ezután hidraulikus présnek vetünk alá, amely eltávolítja a maradék olajat és finom krémet képez.
A kókuszkrém tehát bizonyíték arra, hogy lehet egészségesen étkezni. Más kókusztermékekhez hasonlóan a kókuszkrém is tartalmaz egészséges zsírokat, de rostokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, például magnéziumot, vasat és káliumot. A BrainMax Pure termékcsaládot kókuszkrémmel egészítettük ki, mely kizárólag kókuszpépből áll. Más krémekhez hasonlóan itt is fontos, hogy mit tartalmaz a végtermék. És mivel ügyelünk termékeink tisztaságára, a krém kizárólag kókuszreszeléket tartalmaz! Nem használtunk semmilyen hozzáadott anyagot, cukrot nem találsz benne, és tiszta kókusz ízt élvezhetsz.
Kókuszcukor
Nem kell csak maga a kókusz, amit bátran beilleszthetünk az étlapba. Mostanában nagy népszerűségnek örvend a kókuszcukor, amelyet a kókuszpálma virágok nektárjából nyernek, amelyet hagynak kikristályosodni. Édessége szinte megegyezik a répacukoréval, és ami a legfontosabb, glikémiás indexe 35! Csak hogy ötletet adjak, a klasszikus fehér répacukor 70. Ez nagy különbség, az édességével megegyező. Ezenkívül a kókuszcukor megőrzi a fontos antioxidánsokat, és bár cukor, egyben lúgos élelmiszer is. A kókuszcukor kiváló alternatíva a cukorbetegek számára, és bárhol használhatja, ahol fehér cukrot használna.
Láthatod, hogy egy kókuszfából mindent fel lehet használni, és semmi sem megy kárba. Minden kókusz termék megtalálható az e-shopban, melyeket felvettünk BrainMax Pure termékcsaládunkba. Nálunk minden kókuszdiótermék BIO-minősítéssel rendelkezik. Ez garantálja, hogy a termékek biogazdálkodásból származnak.
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!