Hallott már valaha a mediterrán étkezésről? Ez az egyik legegészségesebb étkezési mód: tele van zöld leveles zöldségekkel, és olyan nem keményítőtartalmú zöldségekkel is, mint a padlizsán vagy az articsóka. A fűszernövényeknek és fűszereknek köszönhetően az ételek tele vannak ízekkel és a jótékony hatásukat pedig az olívaolaj, a gabonafélék, a minőségi baromfihús és az alkalmi vörös húsok használata támasztja alá. Sokszor fogyasztanak bort is. A mediterrán étkezés inkább életstílus, és viszonylag könnyen megszokható. Hasznos lehet, ha friss ételeket, egészséges zsírokat és hangulatjavító ételeket eszik – ezek mind ennek az étkezésnek az alapját képezik. Ha inspirációra vágyik, itt találhat népszerű mediterrán recepteket. Mivel nagy hangsúlyt fektetnek a zöldségek felhasználására, sok közülük vegetáriánusok, de még húsimádók számára is megfelelő lesz. Biztosan valamelyik receptet megkedveli.
Tojás saláta avokádóval
A tojássaláták gyakran tele vannak majonézzel és semmi mással. Ez az egyszerű változat a paradicsomnak, az avokádónak és a kukoricának köszönhetően tele van tápanyagokkal. A saláta remek nyári vacsora, például jó minőségű kenyérrel vagy keksszel. Keverje össze az avokádót lime levével, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az avokádó nem barnul meg. Ha van ideje, a kukoricát előre pirítsa vagy grillezze meg, majd adja hozzá a salátához - ettől még ízesebb lesz.
Caprese stílusú Portobello
A portobello gombafejeket ugyanazokkal az összetevőkkel tölti meg, mint a hagyományos Caprese salátában: mozzarellát, koktélparadicsomot, bazsalikomot és egészséges olívaolajat. Használjon minél több friss és lédús paradicsomot, mert minden ízt képes magába szívni. A gombát sütheti fólián vagy nem toxikus sütőpapíron, így eliminálja a koszos edények mennyiségét.
Krémes karfiolleves
Ha az egyetlen krémes karfiolleves, amit valaha próbált, konzervból volt, akkor biztosan van mire várnia. Ha a karfiolt először megsütjük, enyhén füstös ízt kap, ami aztán az alaplé, a fokhagyma, a szumák, a paprika és a kömény ízeivel egyesül. A levest teljesen szétturmixolhatja, vagy hagyhassa benne a ropogós karfioldarabokat. Végül friss kaporral is kiegészítheti.
Uborkás tekercs
Ez a mediterrán recept annyira egyszerű, hogy aligha nevezhetjük receptnek. Hámozó segítségével vékony szeletekre reszeljük az uborkát, majd rákenjük a fehérjével teli humuszt. Tehetünk bele pirított/sütött pirospaprikát és feta sajtot. Tekerjük fel és élvezzük.
Egyszerű csirke-gyros és tzatziki
Evett már valaha gyrosszt? Ez a görög fast food teljesen más, mint a jól ismert amerikai fast food. Zamatos csirke, friss és krémes szósz és friss hozzávalók, mint a feta, lilahagyma és az ezzel töltött pita (válasszon teljes kiőrlésű vagy gluténmentes termékeket, vagy használjon helyette salátalevelet).
Ez a recept nagyszerű választás, ha valami gyorsan kell az asztalra. A maradéka másnap ebédre is remekül ízlik.
Grillezett csirke görög joghurttal és kapros mártogatóssal
Húsimádók figyeljenek. Ez a grillezett csirke valószínűleg a mediterrán útravaló étele lesz. Nagyon jó csirkecombot használni, sokkal szaftosabb, mint a csirkemell (és olcsóbb is). Tervezze meg ezt a receptet egy kicsit előre, mert a húsnak 7 óra kell a pácoláshoz (legjobb egy éjszakán át). A grillcsirkét pótoljuk görög joghurtos szósszal, amely egészségjavító probiotikumokat tartalmaz, és nagyszerű ízt ad az ételnek.
Grillezett csirke szőlő nyársal
Ez is egy olyan egyszerű recept, ahol a friss alapanyagok felhasználása nagy szerepet játszik. Az oregánó, a rozmaring és a fokhagyma olívaolajjal, chilipehellyel és citromlével kombinálva teljesen átalakítja a íztelen csirkét valami hihetetlenül ízletessé, ami az egész családot lenyűgözi.
Leves fodros kellel, babbal és tönkölybúzával
Ha még soha nem használt tönkölybúzát, ez a recept remek lehetőség. A tönkölybúza ízét és állagát összehasonlíthatja a barna rizssel. Adjunk hozzá fodros kellt (K-vitaminban gazdag), fehér babot (növényi fehérjéket tartalmaznak) a leveshez, és finom és tápláló levest készítünk a téli estékre. A végén feta sajtot adhatunk a leveshez.
Briam – görög ratatouille krétai módra
Ez a görög recept Jamie Oliver séftől származik – alapvetően sült zöldségekről van szó. Ne ijedjen meg a brit összetevők listájától – az angol szavak gyakran különböznek egymástól, de ugyanazt jelentik, mint az olasz vagy a spanyol.
Tészta fodros kellel és fetával egy edényből
Értékelni fogja azt a receptet is, amely kevés időt vesz igénybe, talán még kevesebbet is, mint az otthoni ételrendelés. Megdinszteljük a fodros kellt, megfőzzük a tésztát (teljes kiőrlésű vagy rizstésztát válasszunk), hozzáadjuk az olívaolajat és a morzsolt feta sajtot. Gyorsan, egyszerűen és kényelmesen elkészíthető.
Mediterrán stílusú csirkétészta
Spenót, feta, szárított paradicsom, extra szűz olívaolaj, csirke szűzpecsenye és kedvenc tésztája. Ebben a mediterrán receptben minden megtalálható. Ez is egy nagyszerű előre elkészített étkezés. Készítsen boros és fokhagymás szószt – tárolja a hűtőszekrényben, és a tésztát idő előtt főzze meg. Vacsoraidőben csak elkészíti a csirkét, és az egészet összerakja. Ez a recept határozottan csillagos ötöst kap.
Fokhagymás csiperkegomba
Ezeket a csiperkegombákat inkább köretnek szánják, de előfordul, hogy ezt a tényt figyelmen kívül hagyják, és az emberek egyszerűen önmagukban szeretik őket. Sok mediterrán összetevőt tartalmaznak, például balzsamecetet, olívaolajat és bazsalikomot. Remek kísérője például egy minőségi steaknek és salátának, vagy ahogy már említettük, önmagában is fogyaszthatjuk. Egész évben elkészíthetők - akár otthon is megsüthetjük sütőben, vagy a kertben grillen.
Mediterrán saláta csicseriborsóval
Adjon új dimenziót a görög salátának. Adjunk hozzá csicseriborsót, és a saláta egy adag fehérjét és rostot kap egy kis zsírral. Azonnal készítsen beőle egy nagyobb adagot. A saláta önmagában is kellően kiadós és elég ízletes ahhoz, hogy a család minden tagja szívesen elkapjon egy adagot.
Mediterrán stílusú tojások
Önöknél is a reggeli a kedvenc vacsora ? Akkor ezt a receptet szeretni fogja. A karamellizált hagyma hatalmas ízt ad, és helyettesíti a tojást reggeli- és vacsoraélelmiszerként. Adjon hozzá fokhagymát, fetát és szárított paradicsomot, és üdvözölje receptjei között egy új kedvencet.
Mediterrán taco
A tacókat általában a mexikói konyhával társítjuk, de szeretni fogja ezt a mediterrán felfogást – ráadásul rendkívül egyszerűen elkészíthető. Keverje össze a görög salátát grillezett csirkével, és töltsön meg vele egy teljes kiőrlésű pitát, amelyiket megkent hummusszal. Tekerje be, mint a tacot, és élvezze. Ez az étel remek recept, ha például gyermekei vannak, akik biztosan szívesen segítenek az elkészítésében – talán általánosságban is felkelti az érdeklődésüket az ételkészítés iránt.
Mediterrán casserole quinoával
Nem tudom, Önök hogy vannak vele, de ha a casserole-ra gondolok, gyakran eszembe jutnak a konzervlevesekkel és Ritz keksszel teli nehéz ételek. Éppen ezért kellemesen meglepődtem, amikor rábukkantam erre az ételre. Élvezze, ha tálalja családja számára. Használja a szuperétel quinoát alapnak, majd adjon hozzá lencsét, spenótot és paradicsomot. Ezek a casserole-k csodálatosan néznek ki és ízlenek.
Mediterrán tonhal saláta mustármártással
Elnézve attól,mennyire is szerette eddig a tonhalsalátát, mediterrán változata biztosan meglep majd. Majonéz nélkül, de sok zöldség és fűszernövény, amit általában nem nagyon használunk – retek, uborka, olajbogyó és menta. A vinaigrette mustárszósz tökéletesen illik hozzá. Tálalja ezt a paradicsomos tonhal salátát szendvicsként, vagy egyszerűen csak könnyű ebédként vagy vacsoráként.
Görög saláta avokádóval
Ez a klasszikus görög saláta egy kis pluszt kapott – extra tápanyagot és ízt az avokádó hozzáadásának köszönhetően. A salátából készítsünk nagyobb adagot, és vigyük magunkkal a grillezéshez. A zöldségek sok levet engednek, a saláta pedig kicsit leülepszik, ezért elkészítése után mielőbb tálaljuk, vagy közvetlenül tálalás előtt öntsük hozzá az öntetet. Ha több fehérjével szeretnéd gazdagítani, akkor adj hozzá grillezett csirkét, az tökéletes kiegészítő.
Csirke bruschetta
Kinek van szüksége kenyérre, hogy egy finom bruschettát élvezhessen? Tálaljuk inkább csirkére! Amíg a mell sül, szeleteljük fel a friss mediterrán bruschettát, hogy a paradicsomnak legyen ideje felszívni a balzsamecet minden ízét. Ha úgy dönt, hogy grillezi a csirkét, körülbelül fél órával korábban készítse el a bruschetta tölteléket. Ez a recept gyors, egyszerű és nagyon finom!
Lassan párolt marhahús rozmaringgal és balzsamecettel
A lassú edényben való főzés megmentő minden forgalmas háztartásban. Az edény az összes bonyolultabb receptet hihetetlenül egyszerűvé varázsolja. Elég beletenni az összes hozzávalót a lassú edénybe, oldalt állni, és hagyni, hogy néhány órán át végezze a dolgát. Ha van egy kis ideje, előre enyhén megpiríthassa a húst a hagymával és a gombával – ez még színesebbé és ízesebbé teszi az ételt. Ha azonban nincs ideje, nyugodtan hagyja ki ezt a lépést. A rozmaring, a balzsamecet, az olívabogyó és a kapribogyó gondoskodik arról, hogy ízletes legyen az étel.
Lassú edényben sült mediterrán csirke
Rengeteg íz kevés erőfeszítéssel – mindez ennek a receptnek köszönhetően, amely ismét önmagában készül. Használjon csirkecomb és -mell keverékét, cserélje ki a klasszikus cukrot kókuszcukorral, és hagyja főni az ételt. Ha kész a hús, az lesz a feladata, hogy köretként például quinoát vagy salátát adjon hozzá.
Vegán lencseleves
Egy leves, amelyben friss összetevőket használ, például leveles zöldségeket és sárgarépát, valamint sok élermiszert és fűszert, amelyek jelenleg a kamrájában vannak. Élvezze, ha például egyfajta "reset"-et érez az evésben, vagy egyszerűen csak akkor, amikor kedve van hozzá. És mivel vegán, a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják.
Toszkán csirke
Egy serpenyős étel, aminek olyan íze van, mintha x órát töltött volna a konyhában. Ki ért egyet? Könnyedén helyettesítheti a csirkét bármilyen kedvenc halfajtával, és hasonló eredményt fog elérni. Csak ügyeljen arra, hogy ne száradjon ki - rövidítse le a főzési időt. Zsálya, hámozott paradicsom, fehérbor. Adjon hozzá és módosítson más összetevőket a receptben ízlése szerint – ez a recept nagyon rugalmas.
Mediterrán cukkini
Nagy termés cukkini van a kertjében? Tehát ez a recept pont magának szól. Tele van mediterrán összetevőkkel, mint például olajbogyó, feta sajt, paradicsom és paprika. A cukkini „csónakként” szolgál mindezen összetevők számára, és friss ízt ad nekik. A recept is nagyon sokoldalú – köretként vagy előételként is tálalhatja az ételt. A gyerekek imádni fogják uzsonnaként, mert szívesen fogják fogyasztani. Ha még tovább szeretné javítani a receptet, tegyen ropogós szalonnát a tetejére – ezt a változatot biztosan élvezni fogja.
Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!