A quinoát gyakran a világ egyik legegészségesebb ételének tartják. Tápértéke számos antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz . Nem tartalmaz glutént , és ez csak egy a quinoa számos előnye közül.
Tehát mire jó a quinoa ? Botanikai szempontból valójában inkább magnak tekintik, mint gabonának. Ezek az apró magok a Chenopodium quinoa növényből származnak . Ellentétben az olyan valódi gabonákkal, mint a búza vagy az árpa, a quinoát álgabonának nevezik . Míg a legtöbben csak a fehér változatot szoktuk meg, több mint 100 faj létezik a világon. Bár csak az elmúlt évtizedben vált népszerűbbé, a quinoát Dél-Amerikában már évezredek óta termesztik. „Anyagabona” néven a quinoa fontos helyet foglalt el mind a vallási szertartásokon, mind a konyhában.
A paleo diéta és más étkezési stílusok megjelenésével, amelyek ösztönzik a glutén eltávolítását, az összetett és gluténmentes szénhidrátok, például a quinoa elengedhetetlenek a szervezet táplálásához. Különlegessége elsősorban fehérjetartalmában és egyéb rendkívül hasznos tápanyagaiban rejlik. Amellett, hogy magas a fehérje- és alacsony szénhidráttartalma, a quinoa nagy mennyiségű rostot is tartalmaz (más gabonaféléknél kétszerese), mangánt, magnéziumot, foszfort és folsavat , valamint számos más esszenciális mikrotápanyagot. A quinoa az említett tápanyagokon túl vasban is nagyon gazdag , ezért ideális táplálék nőknek (még terhesség alatt is), gyermekeknek és általában minden vérszegénységben szenvedő embernek. Magnézium és B2-vitamin tartalmának köszönhetően, amelyet a quinoa tartalmaz, így kiváló táplálék azoknak, akik gyakran szenvednek fejfájástól vagy migréntől.
A quinoa tökéletes táplálék a cukorbetegek számára, mert alacsony a glikémiás indexe (35) , így nem okoz nagy ingadozást a vércukorszintben, mint a tészta esetében, ráadásul a quinoa gazdag alapvető és nem esszenciális anyagokban egyaránt. aminosavak, amelyek aránya nagyon hasonló a húsban találhatóakhoz.
1.) Segít csökkenteni az evést
A fehérje- és rosttartalomnak köszönhetően a quinoa fogyasztása hosszabb teltségérzetet biztosít. Ezenkívül a teljes kiőrlésű gabonákról kimutatták, hogy növelik a jóllakottságot, és a kutatások azt mutatják, hogy fogyasztásuk a testzsír hatékonyabb csökkentésével jár.
2.) Megőrzi a szív egészségét
Gyulladáscsökkentő tápanyagainak köszönhetően a quinoa kiváló szíveledel. Különösen magas az egészséges zsírokban, például az olajsavban és az alfa-linolénsavban , amely a növényekben található omega-3 zsírsavak egyik fajtája. Ezenkívül a quinoa kálium- és magnéziumforrás . Mindkét ásványi anyag fontos szerepet játszik a szív egészségében. A kálium segít csökkenteni a vérnyomást, hogy a szív egészséges és erős maradjon, a magnéziumbevitel pedig a stroke kockázatának csökkenésével jár.
3.) Fenntartja a belek egészségét
A quinoa nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz . A probiotikumok egyfajta rost, amely üzemanyagként szolgál a bélben élő jótékony baktériumok számára. Ez a rost, amelyet a quinoa tartalmaz, segíthet a bélbaktériumoknak butirát előállításában, amely egyfajta rövid szénláncú zsírsav, amely a bélegészségügyi előnyeiről ismert. A butirát nemcsak elnyomja a gyulladást, hanem segít szabályozni a gyulladás forrásaként szolgáló immunsejtek túlburjánzását is.
4.) Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek különféle betegségek ellen küzdenek
A flavonoidoknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa található itt nagy mennyiségben. Az antioxidánsok ezen csoportja az 1990-es évek közepén éppen a betegségek megelőzésének eszközeként vált érdeklődésre. Ez a flavonoidok, polifenolok egy speciális osztálya, amelyek szerepet játszhatnak a szívbetegségek, a csontritkulás és a cukorbetegség megelőzésében. A quinoa más antioxidánsokban is magas, beleértve a kvercetint, a béta-karotint, a kempferolt, a vanillinsavat és a ferulsavat, amelyek mindegyike csökkentheti a gyulladást és megvédhet a krónikus betegségektől.
- Fehér quinoa - ez a legszélesebb körben használt fajta, és ez a legrövidebb főzési idő, és lágyabb ízű.
- Piros quinoa - főzés után megőrzi eredeti formáját
- Fekete quinoa – földes, édesebb ízű, és a leghosszabb ideig főz.
5.) Metabolikus szindróma esetén megfelelő táplálék
A metabolikus szindróma számos szövődmény halmaza, amelyektől a statisztikák szerint manapság az emberek hihetetlen 56%-a szenved. Ezek 55 év felettiek, azonban a lényegesen fiatalabbak már nem kivételek. A metabolikus szindróma következménye elsősorban a túlsúly és a magasabb zsírszint (főleg a hasi területen), ami egyéb problémákkal is jár, mint a magas koleszterinszint, emelkedett trigliceridszint, emelkedett glükózszint és magas vérnyomás. A quinoa olyan étel, amely a sok étel egyikeként az étlap elmaradhatatlan része lehet.
TIPP: A quinoát édes reggeliként is elkészíthetjük, amikor tökéletes lehetőségünk van a benne található vas felszívására, mert a vas felszívódása a reggeli és a kora reggeli órákban a legnagyobb. A quinoa azonban köretként is szolgálhat, amikor rizzsel 1:1 arányban, vagy fűszerekkel együtt salátákba keverhetjük.
Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.hu címen . Köszönöm!