Gyakran úgy tűnik, hogy a természetnek mindenre van gyógymódja, és olyan ételeket tud nekünk kínálni, amelyeknek számos gyógyító hatása van. Az Agave határozottan ezek közé tartozik. Az agave a sivatagi növények legnagyobb nemzetségébe, az Agavaceae-ba tartozik. Eredete Mexikóból és a Karib-térségből származik, ahonnan spanyol kereskedők hozták ezeket a növényeket Európába, Afrikába és a Távol-Keletre. Ma már az egész világon termesztik. Az agávét történelmileg fontos rostforrásként értékelték, és számos tanulmány rámutat prebiotikus tulajdonságaira – különösen az egészséget javító baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodásának elősegítésében a gyomor-bél traktusban . Sok kutatás foglalkozik a kiegészítéssel, amely megerősíti, hogy képes segíteni a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknek. Míg az inulin több mint 3000 féle zöldségben található, fő forrásai az agavé, a fokhagyma, a spárga és a cikóriagyökér , amelyek mindegyike 15-20% inulint tartalmaz.
Mi az inulin?
Az inulin egy oldható rost, amely nagy mennyiségben található egyes növényekben, például a cikóriában vagy az agavéban. A fruktánok néven ismert szénhidrátok osztályába tartoznak, ami azt jelenti, hogy fruktózmolekulákból állnak, amelyek összekapcsolódnak, hogy megakadályozzák az emésztést a vékonybélben . Az inulin emésztés helyett a bélbe jut, ahol prebiotikumként működik . Ezek segítenek táplálni és növelni a jó baktériumok számát az emésztőrendszerünkben. Egyéb inulint tartalmazó élelmiszerek például a hagyma, a banán, a fokhagyma vagy a spárga . Az inulinhoz hasonló rostokat több száz éve használják a bélműködés és az egészség javítására, valamint az étvágy csökkentésére.
Mire jó az inulin?
1.) Magas rosttartalom
Ismeretes, hogy a nyugati étrendben a rost mennyisége nem elegendő. Ha nincs elegendő bevitelünk, az inulin kiváló segítőtárs ahhoz, hogy könnyen beépítsük a rostokat az étrendbe. A rostok nemcsak az emésztőrendszer hatékonyabb működését segítik elő, de fontosak, ha székrekedésben szenved. Mint korábban említettük, az inulin prebiotikumként működik. Más típusú rostokhoz hasonlóan az inulin sem emésztődik meg a vékonybélben, hanem érintetlenül jut el a vastagbélbe.
2.) Prebiotikus hatása van
A vastagbélben több mint 400 baktériumfaj él, amelyeket általában jó vagy rossz baktériumoknak neveznek. A baktériumok nagy száma fontos egészségünk szempontjából. A jó és a rossz baktériumok közötti egyensúly felborulása betegségekhez vezethet. Az inulin egy prebiotikum – egyfajta növényi rost, amely támogatja a jó baktériumok növekedését a bélben . Mivel ez a rost emésztetlenül halad át a gyomron, kiváló energiaforrás a bél baktériumflórájának. Ez javítja a bélműködést, ami jobb gasztrointesztinális egészséget eredményez. 1
3.) Szabályozza a vércukorszintet
Az ok, amiért a cukorbetegeknek gondoskodniuk kell a megfelelő rostbevitelről. A tanulmányok azt mutatják, hogy az inulin javíthatja az inzulinérzékenységet. Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 10 g inulin elegendő az éhgyomri inzulinszint csökkentésére. 2
4.) Csökkenti az étvágyat
Az a tény, hogy az inulin segít a fogyásban, nem teljesen pontos. Valójában az inulin közvetlenül felelős a gyomor hosszabb ideig tartó telítettségéért, és rostként képes elnyomni az étvágyat. A korai tanulmányok azonban azt sugallják, hogy az inulin megváltoztathatja a bélfal zsír áteresztő képességét, és így hatékonyan csökkentheti a zsírégetést. Ezt azonban még nem erősítették meg kellőképpen.
5.) Csökkenti a koleszterinszintet
Testünk epesavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést és a zsírok felszívódását. Ezek az epesavak koleszterinből állnak. Amikor inulint (vagy bármilyen más típusú oldható rostot) fogyasztunk, az ezekhez az epesavakhoz kötődik, és eltávolítja azokat a szervezetből. A máj ezután a vérben keringő koleszterint használja fel epesavak előállítására, ami csökkenti az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) előállításához rendelkezésre álló mennyiséget. Egyszerűen fogalmazva, az inulin egy mágnes, amely áthalad a testen, és megfogja az epesavakat. És mivel kevesebb epesav jut át a szervezeten, és a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségre, májunk kénytelen LDL-koleszterint fogyasztani. Ha aggódik a magas koleszterinszint miatt, jó lenne az inulint beiktatni az étrendbe. Csökkenti a zsírsejtek számát a vérbenés így a koleszterinszint.
Agave, cikória és csicsóka. Három élelmiszer, amelyek a legtöbb inulint tartalmazzák. BrainMax Pure Inulinunkhoz a kék agávét választottuk , amely Mexikóban őshonos. És innen származik az Inulinunk, és természetesen BIO minőségben. Enyhén édes ízének köszönhetően az inulint bárhol használhatod, ahol finomított cukor után nyúlnál. Így tudod, hogy elérted a napi rostmennyiséget, és élvezni fogod. Ha tudja, hogy az étrendjében hiányzik a rost, az inulin ideális megoldás az étrend rosttartalmának növelésére és ezáltal az emésztés javítására.
1. Agave Inulin Supplementation Affects the Fecal Microbiota of Healthy Adults Participating in a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial,
2. Effects of dietary inulin on serum lipids, blood glucose and the gastrointestinal environment in hypercholesterolemic men, Jennifer L.CauseyB.S.Joellen M.FeirtagPh.D.Daniel D.GallaherPh.D.Bryan C.TunglandB.S.Joanne L.SlavinPh.D., R.D.
Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.hu címen. Köszönöm!