Agave inulin - tulajdonságai, előnyei

Gyakran úgy tűnik, hogy a természetnek mindenre van gyógymódja, és olyan ételeket tud nekünk kínálni, amelyeknek számos gyógyító hatása van. Az Agave határozottan ezek közé tartozik. Az agave a sivatagi növények legnagyobb nemzetségébe, az Agavaceae-ba tartozik. Eredete Mexikóból és a Karib-térségből származik, ahonnan spanyol kereskedők hozták ezeket a növényeket Európába, Afrikába és a Távol-Keletre. Ma már az egész világon termesztik. Az agávét történelmileg fontos rostforrásként értékelték, és számos tanulmány rámutat prebiotikus tulajdonságaira – különösen az egészséget javító baktériumok, például a bifidobaktériumok és a laktobacillusok szaporodásának elősegítésében a gyomor-bél traktusban . Sok kutatás foglalkozik a kiegészítéssel, amely megerősíti, hogy képes segíteni a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdőknek. Míg az inulin több mint 3000 féle zöldségben található, fő forrásai az agavé, a fokhagyma, a spárga és a cikóriagyökér , amelyek mindegyike 15-20% inulint tartalmaz. 

Mi az inulin?

Az inulin egy oldható rost, amely nagy mennyiségben található egyes növényekben, például a cikóriában vagy az agavéban. A fruktánok néven ismert szénhidrátok osztályába tartoznak, ami azt jelenti, hogy fruktózmolekulákból állnak, amelyek összekapcsolódnak, hogy megakadályozzák az emésztést a vékonybélben . Az inulin emésztés helyett a bélbe jut, ahol prebiotikumként működik . Ezek segítenek táplálni és növelni a jó baktériumok számát az emésztőrendszerünkben. Egyéb inulint tartalmazó élelmiszerek például a hagyma, a banán, a fokhagyma vagy a spárga . Az inulinhoz hasonló rostokat több száz éve használják a bélműködés és az egészség javítására, valamint az étvágy csökkentésére.

agave_inulin_pavucina_infografika_brainmarket_hu

Mire jó az inulin?

1.) Magas rosttartalom

Ismeretes, hogy a nyugati étrendben a rost mennyisége nem elegendő. Ha nincs elegendő bevitelünk, az inulin kiváló segítőtárs ahhoz, hogy könnyen beépítsük a rostokat az étrendbe. A rostok nemcsak az emésztőrendszer hatékonyabb működését segítik elő, de fontosak, ha székrekedésben szenved. Mint korábban említettük, az inulin prebiotikumként működik. Más típusú rostokhoz hasonlóan az inulin sem emésztődik meg a vékonybélben, hanem érintetlenül jut el a vastagbélbe. 

2.) Prebiotikus hatása van

A vastagbélben több mint 400 baktériumfaj él, amelyeket általában jó vagy rossz baktériumoknak neveznek. A baktériumok nagy száma fontos egészségünk szempontjából. A jó és a rossz baktériumok közötti egyensúly felborulása betegségekhez vezethet. Az inulin egy prebiotikum – egyfajta növényi rost, amely támogatja a jó baktériumok növekedését a bélben . Mivel ez a rost emésztetlenül halad át a gyomron, kiváló energiaforrás a bél baktériumflórájának. Ez javítja a bélműködést, ami jobb gasztrointesztinális egészséget eredményez. 1

3.) Szabályozza a vércukorszintet

Az ok, amiért a cukorbetegeknek gondoskodniuk kell a megfelelő rostbevitelről. A tanulmányok azt mutatják, hogy az inulin javíthatja az inzulinérzékenységet. Egy tanulmány kimutatta, hogy napi 10 g inulin elegendő az éhgyomri inzulinszint csökkentésére. 2

4.) Csökkenti az étvágyat

Az a tény, hogy az inulin segít a fogyásban, nem teljesen pontos. Valójában az inulin közvetlenül felelős a gyomor hosszabb ideig tartó telítettségéért, és rostként képes elnyomni az étvágyat. A korai tanulmányok azonban azt sugallják, hogy az inulin megváltoztathatja a bélfal zsír áteresztő képességét, és így hatékonyan csökkentheti a zsírégetést. Ezt azonban még nem erősítették meg kellőképpen.

5.) Csökkenti a koleszterinszintet

Testünk epesavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztést és a zsírok felszívódását. Ezek az epesavak koleszterinből állnak. Amikor inulint (vagy bármilyen más típusú oldható rostot) fogyasztunk, az ezekhez az epesavakhoz kötődik, és eltávolítja azokat a szervezetből. A máj ezután a vérben keringő koleszterint használja fel epesavak előállítására, ami csökkenti az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) előállításához rendelkezésre álló mennyiséget. Egyszerűen fogalmazva, az inulin egy mágnes, amely áthalad a testen, és megfogja az epesavakat. És mivel kevesebb epesav jut át ​​a szervezeten, és a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségre, májunk kénytelen LDL-koleszterint fogyasztani. Ha aggódik a magas koleszterinszint miatt, jó lenne az inulint beiktatni az étrendbe. Csökkenti a zsírsejtek számát a vérbenés így a koleszterinszint. 

Agave, cikória és csicsóka. Három élelmiszer, amelyek a legtöbb inulint tartalmazzák. BrainMax Pure Inulinunkhoz a kék agávét választottuk , amely Mexikóban őshonos. És innen származik az Inulinunk, és természetesen BIO minőségben.  Enyhén édes ízének köszönhetően az inulint bárhol használhatod, ahol finomított cukor után nyúlnál. Így tudod, hogy elérted a napi rostmennyiséget, és élvezni fogod. Ha tudja, hogy az étrendjében hiányzik a rost, az inulin ideális megoldás az étrend rosttartalmának növelésére és ezáltal az emésztés javítására.

 

1. Agave Inulin Supplementation Affects the Fecal Microbiota of Healthy Adults Participating in a Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Trial, Hannah D Holscher Laura L Bauer Vishnupriya Gourineni Christine L Pelkman George C Fahey Jr Kelly S Swanson 

2. Effects of dietary inulin on serum lipids, blood glucose and the gastrointestinal environment in hypercholesterolemic men, Jennifer L.CauseyB.S.Joellen M.FeirtagPh.D.Daniel D.GallaherPh.D.Bryan C.TunglandB.S.Joanne L.SlavinPh.D., R.D.

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a korektura@brainmarket.hu címen. Köszönöm!