Baobab
A baobab (Adansonia) egy fenséges fa, amely Afrikából származik, de ma már Ausztráliában, Indiában és Madagaszkáron is megtalálható. Akár 30 méter magasra is megnőhet. Ezek a fák főként arról ismertek, hogy akár 3000 évig is élhetnek, és talán ezért is nevezik az "Élet fájának". A baobab gyümölcsök világosbarna héjúak és ovális alakúak. Belül egy finom pép van, aminek citrus íze van. Az őslakos törzsek ennek a fának minden részét felhasználhatják, és a baobab ételek a napi étrendjük részét képezik. Egészségügyi előnyei miatt a Baobabot elsősorban láz, hasmenés, vérszegénység, fertőzés vagy fogfájás csökkentésére használják. Magas pektintartalma miatt természetes sűrítőanyag is.
A Baobab tápértéke elképesztő. A gyümölcsök vitaminok (különösen magas C-vitamin tartalma) és ásványi anyagok, különösen kálium (6-szor több, mint például a banánban), kalcium és magnézium keveréke. Ezenkívül a pép prebiotikus rostokban gazdag. A nők minden bizonnyal örülni fognak annak, hogy baobab magból préselik az olajat , amely kiváló hidratáló és regeneráló tulajdonságokkal rendelkezik, és megőrzi a bőr rugalmasságát.
A Baobab fő előnyei:
- Támogatja a szív egészségét – a magas káliumtartalom jelentős szerepet játszik a szív egészségében. Ezenkívül a magas rosttartalom csökkenti a koleszterinszintet, és ezáltal csökkenti a szívproblémák kockázatát.
- Erősíti az immunrendszert – esszenciális ásványi anyagok és C-vitamin tartalma miatt a Baobab segít a betegségek és fertőzések leküzdésében.
- Támogatja az emésztőrendszert - mint már említettem, a Baobab jelentős mennyiségű rostot tartalmaz (oldható és oldhatatlan), és az emésztés elősegítése mellett gyomor-bélrendszeri problémák esetén is használható, mivel csökkenti a bélgyulladást.
- Segít ízületi gyulladás esetén - gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a Baobab alkalmas ízületi gyulladásra. Az ízületi gyulladás alapproblémája a gyulladás, ezért a Baobab alkalmas megelőzésre és az ízületi gyulladás kezelésének támogatására is.
- Csökkenti a cukorszintet – a Baobabban található oldható rost részt vesz a vércukorszint csökkentésében, ezért a Baobab alkalmas mind a cukorbetegség megelőzésére, mind támogató kezelésre. Az Oxfordi Egyetem kutatói étkezés előtt baobabport adtak a résztvevőknek, és dokumentálták az anyagcsere reakcióit. Azt találták, hogy egy kontrollcsoporthoz képest, amely ugyanazt az ételt kapta baobab nélkül, a baobabot fogyasztó résztvevők lassabb glikémiás választ mutattak. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerből származó glükóz lassan és egyenletesen szabadult fel, megakadályozva a glükózszint nagy ingadozását. 1
- Javítja az agy egészségét
- Megakadályozza a fogszuvasodás kialakulását - A baobab kalciumtartalma magasabb, mint a tej, és ennek köszönhetően segít az egészséges fogak megőrzésében, illetve a csontritkulás megelőzésére is szolgálhat.
- Segít a testzsír csökkentésében – a testzsír csökkentésére gyakorolt hatás a rosttartalom, amely telítettség érzést ad a szervezetnek.
A Baobab kalciumtartalma kiváló alternatívává teszi vegetáriánusok és vegánok számára. A baobabpor valószínűleg a legtöbb kalciumot tartalmazza a növényi források közül. A Baobab nemcsak tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de ezek a tápanyagok valóban felszívódnak.
TIPP: A baobabot por formájában könnyű beilleszteni az étrendbe, turmixba is keverhetjük, kókuszvízbe, narancslébe keverhetjük. Reggeli zabkása, palacsintatészta, vagy mártások klasszikus sűrítőjeként is alkalmas.
1. The polyphenol-rich baobab fruit (Adansonia digitata L.) reduces starch digestion and glycemic response in humans,
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!