Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán étrend alapeleme, az ókori Görögországtól és Rómától kezdve. Ezért valószínűleg nem véletlen, hogy a szakemberek szerint a mediterrán étrend a legegészségesebbek közé tartozik. A Földközi-tenger a leghosszabb életű lakosságnak is otthont ad. Ennek az az oka, hogy tipikus napi étrendjük olívaolajból, diófélékből és halból származó egészséges zsírokban gazdag .
Olívaolaj – egészséges zsírok, vitaminok és polifenolok
A polifenolok olyan vegyületek, pontosabban antioxidánsok, amelyek amellett, hogy természetes tartósítószerként működnek , számos gyógyászati hatással is bírnak. Egyszerűen fogalmazva: minél keserűbb az olaj, annál több polifenol van benne. Összességében az olívaolaj az egyik legjobban emészthető olaj . Gazdag egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban , amelyek fontosak szív- és érrendszerünk számára. Olajsavat (omega-9) tartalmaz , amely szintén az anyatej része. Az olajsavban gazdag étrend csökkenti az LDL-koleszterinszintet és a vérnyomást . A vitaminok főként az olívaolajban találhatókE és K vitamin.
Miért vegyen be az olívaolajat a napi étrendbe?
- Segít csökkenteni a koleszterinszintet. 1
- Támogatja a szív- és érrendszer egészségét.
- Támogatja a memóriát és az agyműködést.
- Támogatja a bél mikrobiomát.
- Támogatja immunrendszerünket.
- Alkalmas hideg és meleg konyhákhoz.
Hogyan határozható meg az olívaolaj minősége? És mitől első osztályú a BrainMax olívaolaj?
Az olívaolaj egész története a nagy ültetvényeken kezdődik, ahol az olajfaliget terjed. Az olajfák meglehetősen sajátos éghajlati feltételeket igényelnek. Elegendő nedvességet, vizet és megfelelő hőmérsékletet igényelnek. Éppen ezért a legjobb minőségű olajok Spanyolországból, Olaszországból vagy Görögországból származnak.
1.) Az olajbogyó feldolgozási sebessége
A minőségi olívaolaj feldolgozásában az egyik kulcsfontosságú dolog az, hogy az olajbogyó milyen gyorsan jut el az ültetvényről a feldolgozásig. A begyűjtés után azonnali feldolgozás ideális. Ez is nagyon fontos információ, de nagyon gyakran nem fogja tudni, amikor olívaolajat vásárol.
2.) A feldolgozás módja
Bár úgy tűnhet, hogy minden extra szűz olívaolajat ugyanúgy kell feldolgozni, ez nem így van. Még az extra szűz olajok között is vannak különbségek. Az első préselés azt jelenti, hogy az olajbogyót csak egyszer zúzták és préselik. Az első préselésből kivont olívaolaj a legmagasabb minőségű és tisztaságú. A „hidegen sajtolt” azt jelenti, hogy az olajbogyó soha nem lép túl egy bizonyos hőmérsékletet a teljes préselési folyamat során. Az olajbogyó hidegen tartása biztosítja a maximális minőséget. Bármilyen melegítés gyengébb minőségű olajat eredményez. Olívaolajainkat 27°C-ig extraháljuk.
3.) Biotermesztés és időben történő betakarítás
Az olajbogyó-termesztés eredete hasonló a szőlőtermesztéshez. Eredetük, betakarításuk és sok más dolog az ízében rejtőzik. Az ökológiailag termesztett olajfák nem csak az ízük és táplálkozási tulajdonságaik szempontjából előnyösek, hanem azt is biztosítják, hogy a talajt ne károsítsák a vegyszerek . Minden fajnak megvan a maga sajátos időszaka, amely magában az olaj ízében is tükröződik . Azt, hogy az olajbogyó ideálisan érett-e, laboratóriumi elemzés és színük határozza meg. A Picual fajtát a BrainMax Pure olívaolajokban használják, amelyet szeptembertől decemberig gyűjtenek be. Korábban a gazdálkodók úgy gondolták, hogy a januári betakarítás több olajhoz juttatja őket. Azonban kimutatták, hogy az ilyen időzítés negatív hatással van az olaj minőségére. Ezen kívül olívaolajaink BIO minőségűek , ami garancia arra, hogy az olajfákat az ökológiai gazdálkodásnak megfelelően termesztették.
4.) Változatos olajbogyó
Ha szereted a bort, az hasonló az olajfák termesztéséhez. A termeléshez használt fajta ízében, színében és tápértékében is megmutatkozik. Ezért figyelje meg a vásárolt olajok címkéit. Nemhogy sokakon nem találja meg a fajtát, de legtöbbször még azt sem, hogy milyen állapotból származik. Az olajok összekeverése sem szokatlan. Olívaolajaink a Hojiblanca és a Picual fajtákból származnak . Céltudatosan választottuk ezeket a fajtákat, mert ezek azok az olívafajták, amelyekből kiváló minőségű és ízű, valamint kiváló táplálkozási tulajdonságokkal rendelkező olívaolaj készül .
5.) Pozitív hatás egészségünkre
Csak a kiváló minőségű olívaolaj képes kiváltani egészségünk minden előnyét. A BrainMax Pure olívaolajok nagy arányban tartalmaznak polifenolokat (több mint 400 mg/kg) , karotinoidokat, olajsavat (80% omega 9) , E-vitamint (12 mg/100 ml) és klorofillt. A klorofill egyik figyelemre méltó tulajdonsága, hogy molekulája feltűnően hasonlít a vér hemoglobin molekulájához. Maga a klorofill támogatja a vörösvértestek képződését. Az olívaolajban található zsírsavak, különösen az olajsav hozzájárulnak a káros LDL-koleszterin csökkentéséhez és elősegítik a HDL-koleszterinszint növekedését. Ráadásul növekednek artériás értágulat (erek tágulása) és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgál. 1.2
6.) Alacsony savtartalom
A minőségi olívaolajnak alacsony savtartalommal kell rendelkeznie – a minőségi olaj jellegzetes savassága < 0,3 , és minél magasabb a savasság, annál gyengébb a minősége. Az olaj az olívabogyóban trigliceridek formájában található meg . A triglicerid molekula három zsírsavból áll, amelyek glicerinhez kapcsolódnak. A savasság növekedése akkor következik be, amikor az oxidációs folyamatok eredményeként a trigliceridmolekulák három szabad zsírsavra és az ezeket alkotó glicerinre bomlanak. A savanyúságra vagy savanyúságra ügyelnünk kell a választásnál. Ez az olívaolaj minőségének alapvető mutatója. Százalékban van kifejezve, és a szabad zsírsavak arányát fejezi ki az olaj teljes mennyiségében. Minél alacsonyabb a savasság, annál jobb az olaj minősége.
Ne gondolja azonban a savasságot úgy, mint amit ízlés szerint meg lehet állapítani. Amikor erről a savasságról beszélünk, nem érzékszervi tulajdonságokra gondolunk , hanem laboratóriumilag értékelt minőségre . Az olajbogyó betakarításának és feldolgozásának gondosan ellenőrzött folyamata biztosítja a lehető legalacsonyabb savasságot, ezért olívaolajaink savtartalma akár 0,21%.
Olívaolaj csak hideg főzéshez - sokszor megcáfolt mítosz
Biztosan hallottad már, hogy az olívaolaj csak hideg főzéshez alkalmas. Ennek az ellenkezője igaz. Az olívaolaj akár 80%-ban egyszeresen telítetlen omega 9 MK-t tartalmaz . Ennek köszönhetően az olaj nagyon stabil és magasabb füstponttal rendelkezik. Ezenkívül nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amelyek megvédik az olajat az oxidációtól. Az olívaolaj füstpontja 163 °C . Természetesen azt kell mondani, hogy itt extra szűz olívaolajról beszélünk. Továbbá az olaj füstpontja is változhat az olaj minőségétől függően, így gyakran magasabb is lehet.
BrainMax Pure olívaolajok Spanyolországból - fajták
Hojiblanca olívaolaj
A Hojiblanca fajta Andalúzia középső régiójára jellemző, és főleg Malaga tartomány északi részét, Cordoba tartomány déli részét és Sevilla tartomány keleti régióját fedi le. A Hojiblanca olívaolaj általában aranyzöld színű, bár ez természetesen függ a gyümölcs őrléskori érettségétől. Minél zöldebb az olívabogyó, annál zöldebb lesz az előállított olívaolaj. Hojiblanca olajunk savtartalma 0,21% , természetesen az egyes tételek némileg változhatnak, de soha nem haladja meg a 0,3%-ot.
A becsületes termelés eredménye egy nagyon friss, gyümölcsös zöld olajbogyó aromájú olaj . A Hojiblanca BIO olívaolaj első osztályú olajként számos nemzetközi díjat nyert. Kiváló minőségét a származási Estepa márka igazolja , amely a legszigorúbb minőségi követelményeket támasztja a piacon elérhető olívaolajokkal szemben. Az olaj integrált termelési tanúsítvánnyal is rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az olajfaliget termesztése a környezet tiszteletben tartásával történik . Ez egyszerűen azt jelenti , hogy az olajfa termesztése során figyelembe kell venni , hogy a talaj nem romlik , és hogy a fenntartható mezőgazdaság hosszú távon garantált .
Picual olívaolaj
Picual – ez az a fajta olajbogyó, amelyből a BrainMax Pure olívaolaj készül, és egyben a világ egyik legelterjedtebb olajfafajtája. Ez a spanyol fajta aromájáról és intenzív ízéről híres. A finom keserűség, amit érezni fog , a polifenolok (antioxidánsok, amelyek segítenek megvédeni sejtjeinket az oxidatív károsodástól) magas arányát és a kiváló minőségetjelzi
Mondhatnánk, hogy a Picual olívaolaj az igazi olívaolaj szerelmeseinek való. Ez egy fajta, amely némileg kivételes, mert a fajta tartalmazza a legmagasabb olajsavat és antioxidánsokat . Ez az oka annak, hogy ez az olaj az egyértelmű választás. Ezenkívül a magas polifenoltartalom segít csökkenteni a zsírok oxidációját a véráramban. Más szóval, mi áll a magas koleszterinszint mögött . Savtartalma eléri a 0,17%-ot , ami nagyon alacsony savassági szám.
Valószínűleg az első kóstoláson meg fog lepődni, mert az olajnak keserű íze van a magas polifenoltartalma miatt, viszont ideális egy salátába, ahol sózzuk, kevés fokhagymát teszünk bele és meglocsoljuk citromlével. Együtt kiváló ízkombinációt hoznak létre. A magas polifenoltartalom azt is biztosítja, hogy az olaj nagymértékben ellenáll az avasodásnak. Az ínyencek a Picualt tartják az egyik legjobb fajtának. Ez az oka annak is, hogy ez a fajta olyan népszerű Spanyolországban. Enyhén kesernyés, gyümölcsös íze mellett mélyzöld színe van . Az olajat nagy stabilitása (oxidációval szembeni ellenállása) miatt értékelik , amelyet a magas hőmérsékletekkel szembeni ellenállás is jellemez . Ezért az olaj hőkezelésre, például sütésre is alkalmasvagy sütés.
- Olívaolaj magas hőmérsékleten történő sütéséhez vagy bármilyen más felhasználásához.
- Hosszú pároláshoz.
- Kolbász, hús, sajt tartósítószereként .
- Felteteként salátákhoz , paradicsomhoz stb. Kiváló olyan zöldségekhez, amelyeknek önmagában nincs jellegzetes íze.
- Reggelire pirított kenyérben paradicsommal .
Mindkét említett olaj BIO minőségű , ahol az olajfák termesztése nem csak az olajfák kíméletes termesztéséről gondoskodik az adott évszakban, hanem évekig megőrzi a talajt.
Utolsó tippek
Ha már van extra szűz olívaolaj a konyhádban, adok néhány tippet, amihez ragaszkodhatsz.
- Az olívaolaj optimális tárolási hőmérséklete 12 °C és 18 °C között van , ezért fontos, hogy az olívaolajat távol tartsuk a konyhában lévő lehetséges hőforrásoktól.
- Hűteni nem szükséges, de hűvös helyen kell lennie (hasonlóan a borhoz).
- Semmilyen manipulációt vagy öntést nem javasolunk. Az oxigén káros az olívaolajra, akárcsak a fény.
- Az olívaolaj szereti átvenni az idegen aromákat vagy szagokat, ezért ha más edényekbe öntjük, az ronthatja magának az olívaolajnak az aromáját.
Veronika Halusková
1. BERROUGUI, Hicham, Souad IKHLEF a Abdelouahed KHALIL. Extra Virgin Olive Oil Polyphenols Promote Cholesterol Efflux and Improve HDL Functionality. 2015.
2.ESTRUCH, Ramón, Emilio ROS, Jordi SALAS-SALVADÓ, et al. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. 2018.
3.ROZATI, Mitra, Junaidah BARNETT, Dayong WU a Garry HANDELMAN. Cardio-metabolic and immunological impacts of extra virgin olive oil consumption in overweight and obese older adults: a randomized controlled trial. 2015.