A Camu Camu (Myrciaria dubia) az Amazonas esőerdőjének vadon élő növénye Peruban, Brazíliában, Kolumbiában és Venezuelában. Ez egy alacsony fa, fehér édes illatú virágai és enyhén piros gyümölcsei. A Camu Camu mérete hasonló a citromhoz, és belsejében sárgás pép található. Nagyon savanyú ízűek, ezért a camu camu port általában más ételekkel keverik.
Ennek a gyümölcsnek a legszembetűnőbb előnyei közé tartozik minden bizonnyal a magas C -vitamin-tartalom . Még a Földön található összes élelmiszer C-vitamin-tartalmát tekintve is az első helyen áll. Ennek köszönhetően erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyümölcsökről kiderült, hogy antocianint tartalmaznak. Az antocianinok vízben oldódó pigmentek, amelyek a pH-tól függően a vöröstől a sötétliláig terjedhetnek, és fontos szerepet töltenek be a növényekben. Megvédik a növényeket a külső környezet számos tényezőjétől, és alapvető hatással vannak az emberre, hiszen védenek az oxidatív stressztől.
A Camu Camu fogyasztásának előnyei
- Javítja a máj egészségét
- Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek küzdenek az oxidatív stressz ellen
- Segít megőrizni a szájüreg egészségét, beleértve az egészséges fogínyet is
- Támogatja a szív- és érrendszer egészségét
- Hozzájárul a kollagén képződéséhez
- Segít megóvni a szem egészségét
- Szabályozza a vércukorszintet
- Segíti az idegrendszer megfelelő működését
- Javítja a hangulatot
- Neuroprotektív hatása van – Parkinson-kór ellen is pozitív hatással lehet
Az antioxidánsok és a C-vitamin erőteljes keverékeként támogatja a máj egészségét, még a májcirrózisban szenvedőknél is. Röviden, a Camu Camu fitokemikáliák, vitaminok (C, B2, B3) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, vas) keveréke. Ezenkívül nagy mennyiségű karotinoidot, például luteint és zeaxantint tartalmaz, amelyek jelentősen támogatják a szem egészségét . Ezenkívül vírusos fertőzések, herpesz, megfázás elleni küzdelemben, érelmeszesedés, betegségek és ínygyulladás, valamint krónikus fáradtság szindróma esetén is alkalmazzák támogató kezelésként . A Camu Camu bogyók antivirális és antibakteriális tulajdonságai hozzájárulnak szervezetünk egészséges immunrendszerének felépítéséhez, valamint a fertőzések és betegségek elleni küzdelemhez. A Camu camu kis mennyiségű pektint és keményítőt tartalmaz. Ebben a gyümölcsben a fő cukrok közé tartozik a glükóz és a fruktóz.
Mivel a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát szervezetünkben, képes megvédeni szervezetünket a fertőzésektől. Ezért a Camu Camu megfelelő gyümölcs megfázás és influenza esetén.
Az antioxidánsokon, vitaminokon és ásványi anyagokon kívül a Camu Camu esszenciális aminosavakat is tartalmaz, a leucint és a valint , amelyeket csak étrenddel lehet bevinni. A leucin esszenciális aminosav, amely szükséges az izom- és csontszövet növekedéséhez, valamint a regenerációhoz és a növekedési hormonok termeléséhez . A valin szintén aminosav, és azért fontos, mert megakadályozza az izmok lebomlását, valamint fontos az idegrendszer és a kognitív funkciók számára.
A Camu Camu leggyakrabban por formájában található meg, mivel koncentráltabb és hosszabb az eltarthatósága. A Camu Camu általában felhasználható reggeli turmixok vagy joghurt am ü sli alapanyagaként, de sütéshez és fagylalthoz is.
Halusková Veronika