Ha érdekli az egészséges táplálkozás, akkor valószínűleg már tudja, hogy a legfontosabb, hogy étrendjében elsősorban teljes és természetes élelmiszerek szerepeljenek . Ezek az élelmiszerek, mint például a hús, hal, tojás, belsőségek, tojás, tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak , a szervezetünk működéséhez szükséges tápanyagok alapvető forrásai. Minden szervezetnek megvannak a saját egyéni igényei – röviden, mindannyiunknak más-más mennyiségű energiára, tápanyagra, például zsírokra vagy fehérjékre, vitaminokra és ásványi anyagokra van szüksége . Egy dolog azonban közös mindannyiunkban – ki kell elégítenünk a test ezen szükségleteit. Ha szervezetünk hiányban van, és nem kapja meg rendszeresen a szükséges tápanyag-adagot, lassan és biztosan ez a hiány kezd megnyilvánulni a (nem)működésében. Energiahiánnyal, gyakori fáradtsággal, rosszabb hangulattal, gyakoribb megfázásokkal kezdődik, és súlyosabb egészségügyi problémákkal kezdődik.
Azonban egy „probléma” lép életbe – ezek a teljes és természetes élelmiszerek nem olyanok, mint régen . ₁ Régebben az ételek valóban tele voltak minden olyan értékes anyaggal, amelyre az interneten található táblázatok büszkék. Az élelmiszerek természetesen nagy mennyiségben tartalmaztak ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat . A húsból vagy halból származó fehérjék sokkal jobb minőségűek és megfelelő zsírsavarányúak voltak.
Mi az oka az élelmiszerek minőségének romlásának napjainkban
1.) Mennyiség > a termelés minősége
Sajnos cégünknél a mennyiség fontosabb, mint a minőség . A cél az, hogy minél többet termeljünk, és ahogy az lenni szokott, ebben az esetben is kívánatos a termelési költségek csökkentése, hogy a végső hozam minél magasabb legyen. Amikor a termelők csökkentik a nyersanyagok input minőségét – például az állati takarmányt , akkor az output minősége is gyorsan csökken – a hús minősége , amelyet aztán otthon vacsorára fogyasztunk.
2.) A "bemeneti anyag" minősége
A növényi élelmiszerek – azaz a zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények vagy akár a gabonafélék és hüvelyesek – minőségét befolyásolja a környezet, amelyben ezek a növények nőnek . Ma a talaj többnyire kimerült, és természetesen már nem tartalmaz elegendő ásványi anyagot és tápanyagot a növények jobb és jobb növekedéséhez. A talaj tápanyagban szegény, ezért még azt sem lehet tápanyaggal terhelni, ami benne terem. Ugyanígy a fűvel táplálkozót sem lehet teljes mértékben táplálni – például a réteken legelésző állatokat. Amint tápanyaghiányos ételeket fogyasztanak, mi is ebbe a hiányba esünk.
A talaj minőségének és tápanyagtartalmának romlását permetezések és műtrágyák alkalmazásával kívánják kompenzálni , amelyek többek között a növény védelmét szolgálják a kártevőktől, vírusoktól és gombáktól . Ha nem egy gondosan felügyelt, minősített mezőgazdaságról van szó, akkor biztos, hogy ezek a felhasznált termékek nem csak a környezetre, de az egészségünkre is mérgező vegyszereket tartalmaznak. ₂ Így tápanyagban szegény, ráadásul különféle méreganyagokkal teli táplálékot viszünk be a szervezetünkbe, amelyek növelik a méregtelenítési igényt , endokrin károsítók , a zsírszövetekben raktározódnak , túlterhelik szervezetünket és rákkeltő hatásúak . ₃
A növény megfelelő fejlődéséhez a talajon kívül vízre és levegőre is szüksége van. És képzeld csak? Még ezek a források sem olyanok, mint régen. A levegő tele van méreganyagokkal, amelyeket például gyárak, ipari központok vagy járművek bocsátanak ki . A talajvíz pedig tele van gyógyszermaradványokkal , antibiotikumokkal, ipari vegyi anyagokkal, nehézfémekkel, mikroműanyagokkal és egyebekkel. Ezek az anyagok megzavarják a növények növekedését, de felhalmozódnak is bennük.
3.) Természeti viszonyok
Az állatok életkörülményei nemcsak az életminőségét befolyásolják , hanem a belőle elfogyasztott hús minőségét is. Ha az állatok a természetes környezetükön kívül vannak ( csarnokokba zárva, kis helyen vannak, nem megfelelő takarmányt etetnek ...), megváltozik például a húsukban található zsírok összetétele. Csökken a gyulladáscsökkentő omega 3 telítetlen zsírsavak mennyisége, és nő a gyulladást elősegítő omega 6 zsírsavak aránya. 4,₅
A füvön férgekkel (természetes táplálék) és a napon (természetes környezet) legelésző szabadtartású tyúkok tojásaiban például magasabb D- vitamin-tartalmat figyelhetünk meg. ₆,₇
Az állatokat ideális esetben mindig olyan kennelben kell tartani, ahol szabadon mozoghatnak, szabadon tölthetnek időt, legelhetnek a füvön és ki vannak téve a napfénynek.
4.) Genetikai módosítás
Szemléltető példa lehet például a modern búza , amely már megváltoztatta a genetikai anyagot, így gyorsabban és nagyobb mennyiségben nő (mert több termelés = több profit). Ugyanakkor kevesebb tápanyagot és több olyan anyagot tartalmaz, amely megzavarja a beleink egészségét, és hozzájárul például a szivárgó bél szindrómához (az úgynevezett szivárgó bél szindrómához). ₈,₉
5.) Elérhetőség
Az élelmiszerek marketingje és bolti elérhetősége is jelentős tényező abban, hogy milyen minőséget veszünk magunkhoz táplálkozással . Néha nehezebb jó minőségű, tápanyagokkal teli élelmiszert találni - mert az élelmiszeripar termékei - feldolgozott élelmiszerek és félkész termékek - a boltok polcaira kerülnek . A minőségi termékek magasabb ára is gyakran "elriaszt" minket. Viszont manapság már ott is bőven van lehetőségünk, és már lehet minőségi élelmiszerhez jutni a nagyvárosokban és a falvakban egyaránt. Kérdezze meg szomszédait , keresse meg a legközelebbi farmokat , használja a Scukot , vagy kezdjen el otthon gazdálkodni . Aki akarja, megtalálja a módját. :)
Elgondolkodni a következtetésen
Minőség és mennyiség a tányéron: ha valaha is evett igazán jó minőségű alapanyagokból készített ételt , akkor valószínűleg észrevette, hogy jobban érzi magát utána, jóllakottabb, és még kevesebb ételre is szüksége lehet. Pontosan ez a tápanyagtartalom . Képzeljük el, hogy testünkben több csésze van – az egyik a fehérje , a másik a zsírban oldódó vitaminok szükséglete , a harmadik az omega-3 zsírsavak szükséglete , és így tovább. Ezeket a poharakat táplálkozással kell feltöltenünk. Ha viszont tápanyagban szegény ételeket fogyasztunk, az egyre több étel egyáltalán nem segít rajtunk (még a gyomrunknak is van némi kapacitása, vigyázzunk!). A megoldást és kompromisszumot emésztésünk tekintetében is a kisebb térfogatú, de egyben nagyobb, tápanyaggal terheltebb ételek fogyasztása jelenti.