Általában úgy érezhetjük, hogy egyszerűen nem tudjuk befolyásolni az immunitásunkat. De ez nem igaz. Nagymértékben szabályozhatja, hogyan reagál a szervezete, ha találkozik valakivel, aki megfázott vagy beteg. Nem biztos, hogy a szervezet megakadályozza-e a vírus bejutását, de a betegség vagy a megfázás lefolyását több dologgal biztosan befolyásolhatja. A cikkben bemutatunk néhány dolgot, amelyek segíthetnek a nyálkahártya immunitásának és a szervezet általános védekezőképességének erősítésében.
1.) Gyömbér
A gyömbér immunerősítő tulajdonságairól ismert , így népszerű természetes összetevője a megfázás és más gyakori betegségek elleni küzdelemnek . Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a shogaol, zingeron és gingerol , amelyek gyulladáscsökkentő anyagokként hatnak a szervezetben. 1,2,3
A gyömbérben található vegyületek segítenek:
- gyomorpanaszok
- emésztést segítő szerként
- felső légúti fertőzés
- gyulladás okozta fájdalom
- segít a gombás fertőzések leküzdésében
- vércukorszint szabályozás
2.) Oregánó
Az oregánót főként a konyhából ismerjük, de megfázás esetén az oregánóolaj hatékony elsősegély a torokfertőzés terjedésének megállításában . Vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően ezt megteheti . Főleg a fertőzés kezdetén nem hiányozhat az oregánóolaj.
- természetes antioxidáns forrás
- a felső légutak nyálkahártyájának közvetlen védelme
- antivirális és antibakteriális tulajdonságok
- gyulladáscsökkentő hatások
3.) Béta-glükánok
A béta-glükánok természetes poliszacharidok, amelyek számos élelmiszerben megtalálhatók, például zabpehelyben, gombában, élesztőben és bizonyos gabonafélékben , és egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaikról ismertek. A béta-glükánok segítik az immunrendszer erősítését azáltal, hogy aktiválják a makrofágoknak nevezett fehérvérsejteket , amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőzések és az idegen anyagok elleni küzdelemben .
4.) Fekete bodza
A fekete bodzát bódító és erős illatú cserjeként ismerjük. De tudtad, hogy a bodza bizonyítottan hatással van az immunrendszerünkre? A vizsgálatot Norvégiában, az 1999-2000-es influenza szezonban végezték, és 60 olyan 18-54 éves beteget vontak be, akiknél legalább 48 órán keresztül influenza vagy megfázás tünetei voltak . Ezeket a betegeket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport bodzaszörpöt, míg a másik placebót kapott. Mindkét szirupot naponta négyszer vették öt napon át.
A tanulmány eredményei figyelemre méltóak voltak. A bodzaszörpöt szedő betegek átlagosan négy nappal hamarabb enyhültek az influenza tünetei, mint a placebo csoport. Ezenkívül ezeknek a betegeknek kevesebb további gyógyszerre volt szükségük a tünetek enyhítésére . 4.5
5.) Kurkuma
A kurkumát, amely fő bioaktív vegyületéről, a kurkuminról ismert, antioxidáns tulajdonságai miatt értékelik. A fő bioaktív anyag, a kurkumin pozitívan hat az immunrendszerre, különösen a T-sejtekre és a B-sejtekre . Ezenkívül kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, ami kulcsfontosságú tényező az immunrendszer megfelelő működésének fenntartásában.
6.) Oregánó
Tudja, hogy az oregánó kivonat elsősegélyként szolgál a fertőzés terjedésének megállítására a torokban ? Igen! Vírusellenes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően ezt megteheti . Főleg a fertőzés kezdetén, amikor időt játszunk, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább, az oregánóolaj se hiányozzon, hogyan lehet gyorsan megfordítani egy légúti betegség kezdetét.
7.) D3-vitamin
A D-vitamin támogatja az immunrendszert és küzd a káros baktériumok és vírusok ellen. Tanulmányok kimutatták, hogy a D3-vitamin napi vagy heti pótlása, különösen a hiányos betegeknél, csökkenti az akut légúti fertőzések kockázatát , vagy hozzájárul a tünetek enyhítéséhez. Tanulmányok szerint a magas szélességi körök és a téli szezon a D-vitamin-hiány kockázati tényezője, ami az influenza és más légúti megbetegedések megnövekedett előfordulását vonja maga után. 6
A vér normál D-vitamin szintje általában a következő tartományban mozog:
- normál D-vitamin szint 50-125 nmol/L
- elégtelen mennyiségű D-vitamin szint - 20-50 ng / ml.
Egy közelmúltbeli globális felmérés kimutatta, hogy az emberek 15,7%-a D-vitamin-hiányos. A Ti D-vitamin szintje 30 nmol/l alatt volt, ami jelentős hiányt jelez . A világ lakosságának csaknem fele (47,9%) 50 nmol/l alatt volt , ami az elégtelen D-vitamin szintre utal , különösen az év hidegebb évszakaiban. Megállapították, hogy a férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek D-hipovitaminózist, mint a nők, és a D-vitamin szintjében szezonális ingadozásokat figyeltek meg .
8.) Echinacea
- támogatja az immunrendszert
- segít megelőzni és lerövidíteni a megfázás időtartamát
- természetes gyulladáscsökkentő hatása van
9.) Olajfalevél kivonat
-
Antioxidáns hatások: Az olívalevél kivonat polifenolokat, például oleuropeint tartalmaz, amelyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a vegyületek segíthetnek megvédeni az immunrendszer sejtjeit a szabad gyökök károsodásától és javíthatják működésüket. 10
-
Gyulladáscsökkentő hatások: Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az olívalevél kivonat gyulladáscsökkentő hatással bír. A gyulladás hatással lehet az immunrendszerre, így a gyulladás csökkentése pozitív hatással lehet az általános immunitásra.
-
Immunrendszer támogatása: Vannak arra utaló jelek, hogy az olívalevél-kivonat erősítheti az immunrendszert azáltal, hogy javítja a fehérvérsejtek termelését és működését, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet fertőzésekkel szembeni védelmében.
-
Antimikrobiális hatások: Az olívalevél kivonatában található oleuropeint antimikrobiális tulajdonságokkal hozták összefüggésbe, amelyek segíthetnek a fertőzések leküzdésében és az immunrendszer támogatásában.
Halusková Veronika
1. OZKUR, Mehtap, Necla BENLIER, Işıl TAKAN, et al. Ginger for Healthy Ageing: A Systematic Review on Current Evidence of Its Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Anticancer Properties. 2022.
2. YÜCEL, Çiğdem, Gökçe Şeker KARATOPRAK, Özlem BAHADIR AÇIKARA, Esra Küpeli AKKOL, Timur Hakan BARAK, Eduardo SOBARZO-SÁNCHEZ, Michael ASCHNER a Samira SHIROOIE. Immunomodulatory and anti-inflammatory therapeutic potential of gingerols and their nanoformulations. 2022.
3. MASHHADI, Nafiseh Shokri, Reza GHIASVAND, Gholamreza ASKARI, Mitra HARIRI, Leila DARVISHI a Mohammad Reza MOFID. Anti-Oxidative and Anti-Inflammatory Effects of Ginger in Health and Physical Activity: Review of Current Evidence. 2013.
4. ZAKAY-RONES, Z, E THOM, T WOLLAN a J WADSTEIN. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. 2004.
5. WIELAND, L. Susan, Vanessa PIECHOTTA, Termeh FEINBERG, Emilie LUDEMAN, Brian HUTTON, Salmaan KANJI, Dugald SEELY a Chantelle GARRITTY. Elderberry for prevention and treatment of viral respiratory illnesses: a systematic review. 2021.
6. MARTINEAU, Adrian R, David A JOLLIFFE, Richard L HOOPER, Lauren GREENBERG, John F ALOIA a Peter BERGMAN. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. 2017.
7. SPIRO, A a J L BUTTRISS. Vitamin D: An overview of vitamin D status and intake in Europe. 2014.
8. DAVID, Sholto a Rebecca CUNNINGHAM. Echinacea for the prevention and treatment of upper respiratory tract infections: A systematic review and meta-analysis. 2019.
9. MELCHART, D, K LINDE, F WORKU, R BAUER a H VAGNER. Immunomodulation with echinacea - a systematic review of controlled clinical trials. 1994.
10. KATSOULIERIS, Elias N. The olive leaf extract oleuropein exerts protective effects against oxidant-induced cell death, concurrently displaying pro-oxidant activity in human hepatocarcinoma cells. 2016.