Fehérjetartalmú élelmiszerek trendje: Hogyan gazdagítják az étrendet a fehérjék
Az elmúlt években a fehérjetartalmú élelmiszerek pótolhatatlan részévé váltak a modern étrendnek. Fehérjeszeletek, tészták, kásák, péksütemények, levesek vagy édes desszertek már a szupermarketek polcain is gyakoriak. Ha sportoló, diétázó vagy egyszerűen csak egészségesebb alternatívákat keres, valószínűleg kóstolta már valamelyik ilyen terméket. De hogyan kerül a fehérje az élelmiszerekbe? És mivel lehet még őket gazdagítani?
A technológia csodája: Hogyan kerül a fehérje az élelmiszerekbe?
Az élelmiszerek fehérjékkel való gazdagításának folyamata a fehérje forrásának kiválasztásával kezdődik. Felhasználják az állati fehérjéket (savó, kazein, tojásfehérje) vagy a növényi forrásokat, mint például a borsó, szója, rizs vagy kender fehérje. A vegán termékeknél előnyben részesítik a növényi fehérjéket, míg a sporttáplálkozásban a savó és a kazein fontos szerepet játszanak, amelyek teljes aminosav profilt biztosítanak.
Először speciális módszerekkel extrahálják a fehérjéket a nyersanyagból, mint például a szűrés, szárítás vagy az enzimatikus bontás. Ezt követően keletkezik a könnyen oldódó fehérje izolátum vagy koncentrátum, amely alkalmas a további feldolgozásra. A fehérjét aztán hozzáadják a tésztához, italokhoz vagy más élelmiszer-alapokhoz, a konkrét terméktől függően. A tésztáknál a fehérjéket finomra őrölt izolátum formájában közvetlenül a tésztakeverékbe keverik. A szeleteknél a fehérjéket az alapba keverik együtt a rostokkal, cukrokkal és ízesítőkkel, hogy az eredeti termék ízletes legyen és megőrizze a megfelelő tápanyagértékeket.
Az egyik modern technológia az úgynevezett „pretreatment”, amely biztosítja, hogy a fehérje a hőkezelés során ne veszítse el tulajdonságait. Egy másik kategóriában, ahol a fehérjék alapvető szerepet játszanak, például a folyékony élelmiszerek, mint a turmixok, levesek vagy akár fehérjével dúsított alkoholmentes italok. Ezekbe a termékekbe gyakran por formájában építik be a fehérjéket, amelyek könnyen feloldódnak.
A fehérjék típusai
Állati fehérjék
- Savófehérje: Az sajtgyártás melléktermékeként keletkezik. Gyorsan felszívódó aminosavakat tartalmaz, ezért főként a sporttáplálkozásban használatos. A savófehérje-kiegészítés támogatja az izmok gyorsabb regenerálódását, és javítja az izomfunkció helyreállítását a súlyzós edzés után.1
- Kazein: Ez a fehérje, amely szintén jelen van a tejben, lassan szívódik fel, ezért alkalmas éjszakai fogyasztásra. A kazein bevitele lefekvés előtt növeli az izomfehérjék szintézisét éjszaka, ami támogatja az izmok regenerációját az idősebb felnőtteknél.2
- Tojásfehérje: A tojásfehérje főként a tojásfehérjéből származik, nem a teljes tojásból. Ez a fehérje magas minőségű, mert mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, így teljes fehérjévé válik. A tojásfehérje-fehérje fogyasztása pozitívan befolyásolhatja az izomerőt, és támogathatja a regenerációt az edzés után.3
Növényi fehérjék
- Borsófehérje: Közkedvelt hipoallergén hatása és magas BCAA (elágazó aminosavak) tartalma miatt. A borsó fehérje támogatja az izomtömeg növekedését, és hasonló vagy jobb hatással lehet, mint a savófehérje a súlyzós edzés során.4
- Szójafehérje: Gazdag teljes aminosav profillal rendelkezik, és gyakran használják vegán élelmiszerekben. A szójafehérje-kiegészítés nemcsak az izomtömeg és az erő javításához segít, hanem kedvező hatást gyakorol a szív egészségére is. A szójafehérje csökkentheti az összkoleszterin és az LDL-koleszterin szintjét, ami hozzájárul a jobb kardiovaszkuláris egészséghez.5
- Rizs és kender fehérje: Ideális gluténmentes étrendhez. A kender fehérje emellett omega-3 zsírsavak forrása is, kiváló tápanyag profillal rendelkezik, tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, és hozzájárul a táplálkozási állapot javításához, különösen az állati termékeket nem tartalmazó étrendekben.6
Mit lehet még fehérjékkel készíteni?
A fehérje-alapú élelmiszereket ma már sokféle formában gyártják.
- Fehérjeszeletek: Ízletes és praktikus gyors harapnivaló. Lehetnek édes változatok gyümölcsökkel, csokoládéval vagy diófélét, de sós termékek is, mint például chips vagy kruton.
- Fehérjetészták: Ideálisak egészségesebb alternatívaként a hagyományos tészták helyett.
- Fehérjével gazdagított pékáruk: A kenyértől és zsemléktől a muffinokig és süteményekig.
- Fehérjekásák: Egy nagyszerű módja a nap indításának magas fehérjebevitellel.
- Fehérjekoktélok és smoothie-k: A sportolók körében kedvelt fehérjeforrás az edzés utáni gyorsan felszívódó fehérjékhez.
- Fehérjelevesek: Praktikus megoldás meleg és tápláló ételhez.
- Édességek és desszertek: Ide tartoznak a fagylaltok, pudingok vagy akár fehérjét tartalmazó nyalókák.
Egy másik növekvő trend a fehérjék összekapcsolása funkcionális élelmiszerekkel, amelyek a fehérjék mellett más előnyöket is kínálnak, mint például probiotikumokat vagy vitamint. Ezekkel az innovációkkal az egészséges táplálkozás próbálkozásai még átfogóbbá válnak, és kielégítik a fogyasztók változatos igényeit.
Alternatív források és fehérje-élelmiszer innovációk
A jövőben még nagyobb innovációk várhatóak a fehérje-élelmiszerek területén. Nagy potenciállal bírnak például a laboratóriumban termesztett fehérjék, amelyeket mikroorganizmusok fermentációjával állítanak elő. Ezek a technológiák lehetővé teszik fehérjék előállítását minimális ökológiai lábnyom mellett, ami megfelel a fenntartható termékek iránti növekvő keresletnek. Egy másik érdekes terület a nem hagyományos források, mint például a rovarfehérjék, amelyek nemcsak ökológiaiak, hanem táplálkozási szempontból is nagyon érdekesek. Az íz- és textúrajavítás is a fejlesztés középpontjában áll, mivel éppen ezek lehetnek akadályozó tényezők néhány fogyasztó számára.
Összegzés
A fehérjetartalmú élelmiszerek nem csak trendek, hanem fontos lépés az egészségesebb életmód felé. A modern technológiák lehetővé teszik a fehérjék hatékony és változatos felhasználását, a koktéloktól kezdve a tésztákig és az édes desszertekig, figyelembe véve az ízeket és a táplálkozási értékeket is. Ha még nem illesztette be a fehérjetartalmú élelmiszereket az étrendjébe, most van itt az ideje, hogy kipróbálja őket.
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze az e-mail címen: korektura@brainmarket.hu. Köszönjük!
1Davies, R., Carson, B., & Jakeman, P. (2018). The Effect of Whey Protein Supplementation on the Temporal Recovery of Muscle Function Following Resistance Training: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 10
2Kouw, I., Holwerda, A., Trommelen, J., Kramer, I., Bastiaanse, J., Halson, S., Wodzig, W., Verdijk, L., & Van Loon, L. (2017). Protein Ingestion before Sleep Increases Overnight Muscle Protein Synthesis Rates in Healthy Older Men: A Randomized Controlled Trial.. The Journal of nutrition, 147 12, 2252-2261 .
3Hida, A., Hasegawa, Y., Mekata, Y., Usuda, M., Masuda, Y., Kawano, H., & Kawano, Y. (2012). Effects of Egg White Protein Supplementation on Muscle Strength and Serum Free Amino Acid Concentrations. Nutrients, 4, 1504 - 1517.
4Babault, N., Païzis, C., Deley, G., Guérin‐Deremaux, L., Saniez, M., Lefranc-Millot, C., & Allaert, F. (2015). Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12.
5Reynolds, K., Chin, A., Lees, K., Nguyen, A., Bujnowski, D., & He, J. (2006). A meta-analysis of the effect of soy protein supplementation on serum lipids.. The American journal of cardiology, 98 5, 633-40 .
6El-Sohaimy, S., Androsova, N., Toshev, A., & Enshasy, H. (2022). Nutritional Quality, Chemical, and Functional Characteristics of Hemp (Cannabis sativa ssp. sativa) Protein Isolate. Plants, 11.