Hogyan kell bevenni a tejsavófehérjét és milyen előnyei vannak?

A tejsavófehérje előnyei széleskörűek – segít a zsírégetésben, a sovány izomtömeg felépítésében, támogatja az immunrendszert és megelőző hatást fejt ki a betegségek ellen. Annyira hatásos, hogy nagyobb mennyiségű felszívódó fehérjét biztosít a szervezetnek , mint más élelmiszerek vagy kiegészítők, és könnyen emészthető.

Nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb fehérje-kiegészítővé vált . A fehérjeporon keresztül történő pótlás elengedhetetlen a sejtek és izmok helyreállításához, a testnedvek egyensúlyának fenntartásához, az enzimműködés védelméhez, az idegek, az izomösszehúzódások, a bőr, a haj és a köröm egészségének támogatásához. Egyszerűen fogalmazva, nagyon fontos , hogy elegendő fehérjét vigyünk be az étrendünkbe, és a jó minőségű fehérjepor használata nagyszerű módja annak, hogy több fehérjét nyerjünk anélkül, hogy növelnénk a kalória- és szénhidrátbevitelünket.

A tejsavófehérje az egyik legkevésbé kedvelt fehérje a sportolók és testépítők körében, mert támogatja az izmokat – nemcsak az izomtömeg kialakulását és a testösszetétel változását segíti elő, hanem az edzés utáni regenerációjukat is felgyorsítja.  A Journal of Food Science folyóiratban megjelent kutatások szerint a tejsavófehérje az egyik legjobb minőségű fehérje, mivel jó aminosav tartalma és gyorsan emészthető. A tanulmányok azt mutatják, hogy gyorsan működik, és segíti az izmok gyógyulását, helyreállítását és növekedését. 1

Mi az a tejsavófehérje?

A tejben kétféle fehérje található: tejsavó és kazein. A tejsavó a tej áttetsző folyékony része, amely a sajtkészítési folyamat, a kicsapás és az alvadék eltávolítása után visszamarad. A "tejsavó" elnevezés egy olyan összetett anyagra utal, amely elkülönül a folyadéktól, és fehérjékből, laktózból, ásványi anyagokból, immunglobulinokból és nyomokban zsírból áll. A tejsavóban található fehérje és néhány rendkívül bioaktív peptid szuperélelmiszer a zsírégetés és a sovány izomépítés számára.

syrovatkovy protein_hu

Leggyakrabban a tejsavófehérje 3 fő típusával találkozhat, amelyek az előállítási módban különböznek egymástól:

  • Tejsavó-koncentrátum: Ez a tejsavófehérje legjobb és legkevésbé feldolgozott formája. Kis mennyiségű zsírt és koleszterint, valamint nagy mennyiségű bioaktív anyagot tartalmazlaktóz formájában. Mivel minimálisan feldolgozott,savóban természetesen előforduló egészségjavító tápanyagok tartalmát . Azt is észreveheti, hogy a tejsavókoncentrátum sokkal kielégítőbb ízű , mint a többi típus – ez a laktóz- és zsírtartalomnak köszönhető.
  • Tejsavóizolátum: Ez a fajta fehérje további feldolgozáson megy keresztül , hogy eltávolítsák a koncentrátumban található szénhidrátok és zsírok nagy részét. Az izolátum nagyjából 90% vagy több fehérjét tartalmaz. A tejsavó-izolátum kevesebb laktózt tartalmaz, mint a koncentrátum.
  • Tejsavó-hidrolizátum: Amikor a tejsavó-izolátumot hidrolizálják, a nagyobb fehérjék kisebb, jobban emészthető részekre bomlanak le. A hidrolizátum fehérjéi hő, enzimek vagy savak hatására lebonthatók. A hidrolizátumot a gyorsabb felszívódásra tervezték, és a vér inzulinszintjének növelésével olyan sportolók számára hasznos, akik izomtömeget szeretnének építeni. Bár a hidrolizátumról ismert, hogy potenciálisan kevésbé allergén, mint a koncentrátum vagy izolátum, nagyobb mértékű feldolgozáson megy keresztül, és a benne lévő fehérjék lebomlanak.

Whey vs Casein

A tejsavó és a kazein is a tejben található fehérjék. 100 ml tehéntejben körülbelül 3,5 g fehérjét találunk, amelynek 80%-át kazein, 20%-át a tejsavó teszi ki.  A tejsavó nagyobb százalékban tartalmaz elágazó láncú aminosavakat, mint a kazein, ami fokozza a fehérjeszintézist (fehérjéket építő) a szervezetben. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a tejsavófehérje jobban oldódik és sokkal gyorsabban szívódik fel, mint a kazein. 2

v jedne lzicce najdeme_hu

A tejsavófehérje esszenciális aminosavakat biztosít , beleértve az elágazó láncú aminosavakat. Bioaktivitása adja a legtöbb előnyét. A cisztein egy aminosav, amely bőségesen megtalálható a tejsavófehérjében. Rendkívül előnyös, mert növeli a glutation szintjét – egy fontos antioxidáns , amely segít csökkenteni az oxidatív stressz okozta betegségek kockázatát  A kutatások azt mutatják, hogy a tejsavóban lévő elágazó láncú aminosavak szintén fontos szerepet játszanak a tejsavó egészségügyi előnyeiben, mivel elősegítik a szövetek karbantartását és megakadályozzák az izomleépülést edzés közben. 3

Egészségügyi előnyök

1.) Növeli az erőt és segíti az izomtömeget

A tejsavófehérje hatékony módja annak, hogy több fehérjét adjon étrendjéhez anélkül, hogy a szénhidrátokból vagy zsírokból származó kalóriamennyiség további növelése lenne. Általában 80-90% fehérjét tartalmaz, ami pontosan azt biztosítja a szervezetnek, amire szüksége van az izomtömeg, az erő felépítéséhez, és az edzés utáni gyorsabb felépüléshez is. 

A fent említett Journal of Food Science-ben megjelent kutatások szerint a tejsavófehérje sokkal jobban serkenti a fehérjeszintézist, mint a kazein vagy akár a szójafehérje termékek. A kutatók megjegyezték, hogy a fehérje-kiegészítéssel történő hozzáadása elősegítheti az izomtömeg növekedését – különösen, ha ellenállási edzéssel kombinálják. Ezenkívül segít fenntartani az izomtömeget a kalóriakorlátozás során, és lassítja az izomtömeg természetes elvesztését az öregedés során.

A Baylor Egyetemen végzett 2007-es tanulmány a fehérje- és aminosavak táplálékkiegészítésen keresztüli felhasználását elemezte 19 férfinál, akik hetente négyszer sportoltak. A szénhidrát-placebóval kiegészített férfiakhoz képest a kutatók azt találták, hogy 20 g fehérje (14 g tejsavó és kazein fehérjéből) és 6 g szabad aminosav kiegészítése a teljes testtömeg, a sovány tömeg és a comb növekedéséhez vezetett. tömeg és erő 4  A kutatások azt is mutatják, hogy különösen a sportolóknak kell növelniük fehérjefogyasztásukat a nehéz edzések utáni regenerálódás javítása érdekében. 5

2.) Zsírégetés

A Journal of the American College of Nutrition folyóiratban megjelent 2014-es metaanalízis azt vizsgálta, hogy a tejsavófehérje rezisztenciatréninggel kombinálva vagy anélkül milyen hatással van a testsúlyra és a testösszetételre. A kutatók azt találták, hogy a tejsavófehérjét tápláló felnőttek jelentős mértékben csökkentették a testzsírt és az összsúlyt. Az eredmények még jelentősebbek voltak azoknál a felnőtteknél, akik a tejsavófehérje-kiegészítést rezisztencia edzéssel kombinálták. 6

A Nutrition and Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmány egy speciális tejsavófehérje-kiegészítő hatását értékelte olyan személyeknél, akik napi 500 kcal-ral csökkentették kalóriabevitelüket. A napi bevitelüket is 500 kcal-ral csökkentő kontrollcsoporthoz képest mindkét csoport jelentős testtömeg-csökkenést mutatott, de a fehérje-pótló csoport csak testzsírt veszített ( 6,1% testzsír), és az eredeti izomzat nagyobb megőrzését mutatta. tömeg. 7

 

3.) Növeli a glutation termelést

A tejsavófehérje segít növelni a glutation termelését , amely a legfontosabb antioxidáns, amely testünk minden sejtjében megtalálható. A kutatások azt mutatják, hogy a tejsavófehérje gazdag ciszteinben , egy aminosavban, amely a glutation termeléséhez szükséges.  Az Ohio Állami Egyetem kutatói azt találták, hogy a hidrolizált tejsavófehérje-izolátum kiegészítése 64%-kal növelte az intracelluláris glutation szintjét. 13  A glutation segít csökkenteni a sejtpusztulást és az öregedéssel összefüggő betegségeket - Parkinson- és Alzheimer-kórt - okozó szabad gyökök mennyiségét. Ezenkívül védi a szervezetet a gyógyszerrezisztencia és a környezeti toxinok ellen – mindkettő nagyon fontos az immunrendszer ellenálló képessége szempontjából.

25074-3

4.) Étvágycsökkenés

Úgy tűnik, hogy a tejsavófehérje hatással van a 2 fő étvágyunkat szabályozó hormonra - a ghrelinre és a leptinre. A leptin elsősorban az energiaegyensúlyt befolyásolja, ezáltal elnyomja a táplálékfelvételi igényt, míg a ghrelin szabályozza az éhséget és az evés beindításában játszik szerepet.  Ezek a hormonok együttműködnek, hogy megmondják szervezetünknek, mikor kell enni. Tanulmányok szerint a szervezetben keringő leptin szintje magasabb az elhízott emberekben, míg náluk a ghrelin szintje csökken.  A tejsavó segít egyensúlyban tartani a leptin és a ghrelin felszabadulását, csökkenti az éhségérzetet és az étkezés utáni sóvárgást, és segít elkerülni a túlevést.

A Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism című folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány megállapította, hogy a tejsavófehérje segít csökkenteni a kalóriabevitelt (több fiziológiai mechanizmus miatt). A kutatók szerint éppen a tejsavófehérje aminosavtartalma az, ami a jóllakottságérzetet leginkább befolyásoló tényező.  A tejsavó jóllakottságra és táplálékfelvételre gyakorolt ​​hatását a ghrelin és más jóllakottság-indukáló hormonok kiöblítése közvetíti. Ezek a hormonok fehérjefogyasztás után szabadulnak fel az emésztőrendszerben, ami a tejsavófehérje-kiegészítésnél a táplálékfelvételi igény visszaszorítása mögött állhat.

5.) A vércukorszint stabilizálása

A kutatások azt mutatják, hogy a tejsavófehérje shake közvetlenül étkezés előtt segít szabályozni a vércukorszintet és csökkenti az éhségérzetet, így kevesebbet eszik utána. A tejsavó képes stabilizálni a vércukorszintet is, ha közvetlenül étkezés előtt fogyasztják magas glikémiás index mellett. Serkenti az inzulintermelést és megakadályozza a vércukorszint drámai megugrását. 10

A World Journal of Diabetes folyóiratban megjelent kutatás szerint a tejsavófehérje felhasználható a cukorbetegség tüneteinek kezelésére. Lassítja a gyomor kiürülését, serkenti az inzulint és az étkezés után kimosódó bélhormonokat, például az inkretint, valamint csökkenti a vér glükóz (cukor) szintjét is. 11  A tejsavófehérje természetesen étkezés után is csökkenti a vércukorszintet, különösen étkezés előtt néhány perccel fogyasztva. 

6.) Fokozza az energiánkat

A tejsavófehérje növeli a glikogén mennyiségét, amely energiaforrásunkként szolgál edzés vagy más nehéz tevékenység során. Támogatja a leptin, az energiaegyensúlyt befolyásoló hormon hatását is. Mivel a tejsavó könnyen emészthető és gyorsan energiává alakul a szervezetben, növeli az energiaszintünket és könnyen elérhető a szervezet számára.

A Journal of Sports Science and Medicine című folyóiratban megjelent 2013-as tanulmány azt figyelte meg, hogy azok a nők, akik az ellenállási edzés után tejsavófehérjét fogyasztottak, magasabb teljesítménymutatókat tapasztaltak. A női kosárlabdázóknál tesztelt teljesítményváltozók közé tartozik a futási agilitás, a magasugrás és az izomállóképesség. 12  Az energiaszint és a teljesítmény javulása a tejsavófehérje aminosavtartalmának köszönhető. Ha a szervezetből hiányzik a megfelelő mennyiségű aminosav, izomvesztés és az edzés utáni felépülés késik.

7.) Támogatja az immunitást

A glutation termelésének támogatásával a tejsavófehérje erősíti az immunrendszerünk egészét. A glutation támogatja az antioxidánsok, például a C-vitamin, a Q10 koenzim, az ALA-sav és az E-vitamin  hatékonyságát . A tejsavófehérje számos más fehérjét és vitamint tartalmaz, mint például a D-vitamin, amely pozitívan befolyásolja az immunrendszer működését és utánozza az antimikrobiális hatást.

A Journal of the International Society of Sports Nutritio n című folyóiratban megjelent kutatás szerint a tejsavófehérje elősegíti a szervezet edzés utáni felépülését, ezáltal megelőzi a legyengült immunitást, az oxidatív stresszt és a túlzott gyulladást a szervezetben. A tejsavó nemcsak a glutation termelését fokozza, hanem L-arginint és L-lizint is tartalmaz – az immunrendszer működését támogató aminosavakat. 14

8.) Támogatja a szív egészségét

Tanulmányok azt mutatják, hogy a tejsavófehérje csökkenti a vérnyomást és a vérerek merevségét, és beállítja a lipidprofilt (a különböző típusú zsírok mennyiségét és arányát a vérben). Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát azáltal, hogy védi izmainkat és segít megszabadulni a felesleges zsírtól. A fogyás csökkenti az elhízással kapcsolatos problémák, például a szívbetegségek kockázatát. 15

Az American Journal of Clinical Nutrition 2016-ban publikált tanulmánya 42 résztvevő vérnyomását értékelte, akik 8 héten keresztül tejsavófehérjét vagy maltodextrint (egy kontrollcsoport) fogyasztottak. Azok, akik tejsavót fogyasztottak, jelentős vérnyomáscsökkenést és fokozott vérmozgást tapasztaltak. A tejsavófehérje csökkentette a teljes koleszterinszintet is. 16

benefity syrovatkoveho proteinu_hu

9.) Meghosszabbítja az élettartamot

Kimutatták, hogy a tejsavófehérje meghosszabbítja az életet azáltal, hogy csökkenti az életkorral összefüggő izomleépülést és fokozza a tápanyagok felszívódását anélkül, hogy fokozná az éhséget. Ez nagyon fontos, mert az életkor előrehaladtával csökken a csonttömegünk, romlik a sejtek működése, csökken a szervezet emésztőképessége. A tejsavó tehát segít az öregedés minden fent említett jelén, és szuperélelmiszernek tekinthető, amely lassítja az öregedésünket.

Egy német tanulmányban azt találták, hogy a tejsavófehérje-kiegészítés idősebb embereknél pozitív hatással volt a fehérjetermelésre, az izomtömegre és az izomerőre. 17  A Nutrients folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány megállapította, hogy az idősebb felnőttek fokozott fehérjebevitele javítja az izmok egészségét, segít fenntartani az energiaegyensúlyt, a testsúlyt, és támogatja a szív- és érrendszeri funkciókat.

Hogyan kell használni

A tejsavófehérje használata nagyon egyszerű – egyszerűen adjon hozzá egy gombóc (körülbelül 28 g) körülbelül 250 ml folyadékhoz (például vízhez vagy cukrozatlan mandulatejhez). Ha turmixgépet használ a keveréshez, krémes és habos textúrát kapunk csomók nélkül. Hogy még jobban élvezze a fehérjét, készítsen fehérjeturmixot  használjon gyümölcsöt (friss vagy fagyasztott) és esetleg jégkockákat – keverje össze mindent egy erős turmixgépben. Rengeteg protein shake recept létezik, amelyekben a tejsavófehérjét felhasználhatja. A tejsavófehérjét általában fehérjekávé készítéséhez is használják. Hozzáadhatjuk például zabpehelyhez vagy joghurthoz is. 

Mikor kell fehérjét használni? A legjobb idő a reggel, a reggeli részeként, de a délelőtt uzsonnára és edzés után is. Az edzés után nagyjából 30 perccel 1 adagolókanál elfogyasztása elősegíti az izmok regenerálódását. Hasznos lehet az is, ha étkezés előtt 30 perccel veszünk be fehérjét – ez javítja jóllakottságunkat és elkerüli a túlevést.

Kockázatok és mellékhatások

Biztonságos a tejsavófehérje használata? Bár a fehérje számos egészségügyi előnnyel jár, tejallergiában vagy laktóz intoleranciában szenvedők nem fogyaszthatják. Ha érzékeny a laktózra, fogyasztása után gázokat, görcsöket, fáradtságot, fejfájást és ingerlékenységet tapasztalhat. 

A tejsavótermékek, például az izolátum mesterséges édesítőszereket tartalmazhatnak, amelyek mellékhatásokat okozhatnak – nehezebben emészthetők, és emésztési kellemetlenségeket okozhatnak. Ha nincs tejsavóallergiája, győződjön meg róla, hogy a lehető legjobb minőségű tejsavófehérjét használja. Az ilyen fehérje könnyen emészthető, mert kevésbé feldolgozott, és nem tartalmaz hozzáadott mesterséges édesítőszert vagy egyéb vegyi anyagokat.

Azok, akik nem tudják használni a tejsavófehérjét, fontolóra vehetik a csontleves alapú fehérjét, a kollagénport vagy a növényi alapú fehérjeporokat, például a borsó vagy a csíráztatott barna rizs fehérjét. 

 

Forrás: 

₁ Devries MC, Phillips SM. Supplemental protein in support of muscle mass and health: advantage whey. J Food Sci. 2015.

₂ Mignone LE, Wu T, Horowitz M, Rayner CK. Whey protein: The "whey" forward for treatment of type 2 diabetes? World J Diabetes. 2015.

₃ Tosukhowong P, Boonla C, Dissayabutra T, Kaewwilai L, Muensri S, Chotipanich C, Joutsa J, Rinne J, Bhidayasiri R. Biochemical and clinical effects of Whey protein supplementation in Parkinson's disease: A pilot study. J Neurol Sci. 2016.

₄ Willoughby DS, Stout JR, Wilborn CD. Effects of resistance training and protein plus amino acid supplementation on muscle anabolism, mass, and strength. Amino Acids. 2007.

₅ Volek JS, Volk BM, Gómez AL, Kunces LJ, Kupchak BR, Freidenreich DJ, Aristizabal JC, Saenz C, Dunn-Lewis C, Ballard KD, Quann EE, Kawiecki DL, Flanagan SD, Comstock BA, Fragala MS, Earp JE, Fernandez ML, Bruno RS, Ptolemy AS, Kellogg MD, Maresh CM, Kraemer WJ. Whey protein supplementation during resistance training augments lean body mass. J Am Coll Nutr. 2013.

₆ Miller PE, Alexander DD, Perez V. Effects of whey protein and resistance exercise on body composition: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Am Coll Nutr. 2014.

₇ Frestedt JL, Zenk JL, Kuskowski MA, Ward LS, Bastian ED. A whey-protein supplement increases fat loss and spares lean muscle in obese subjects: a randomized human clinical study. Nutr Metab (Lond). 2008.

₈ Klok MD, Jakobsdottir S, Drent ML. The role of leptin and ghrelin in the regulation of food intake and body weight in humans: a review. Obes Rev. 2007.

₉ Sukkar SG, Vaccaro A, Ravera GB, Borrini C, Gradaschi R, Massa Sacchi-Nemours A, Cordera R, Andraghetti G. Appetite control and gastrointestinal hormonal behavior (CCK, GLP-1, PYY 1-36) following low doses of a whey protein-rich nutraceutic. Med J Nutrition Metab. 2013.

₁₀ Pasiakos SM, Lieberman HR, McLellan TM. Effects of protein supplements on muscle damage, soreness and recovery of muscle function and physical performance: a systematic review. Sports Med. 2014.

₁₁ Mignone LE, Wu T, Horowitz M, Rayner CK. Whey protein: The "whey" forward for treatment of type 2 diabetes? World J Diabetes. 2015.

₁₂ Wilborn CD, Taylor LW, Outlaw J, Williams L, Campbell B, Foster CA, Smith-Ryan A, Urbina S, Hayward S. The Effects of Pre- and Post-Exercise Whey vs. Casein Protein Consumption on Body Composition and Performance Measures in Collegiate Female Athletes. J Sports Sci Med. 2013.

₁₃ Kent KD, Harper WJ, Bomser JA. Effect of whey protein isolate on intracellular glutathione and oxidant-induced cell death in human prostate epithelial cells. Toxicol In Vitro. 2003.

₁₄ Cruzat VF, Krause M, Newsholme P. Amino acid supplementation and impact on immune function in the context of exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2014.

₁₅ Pal S, Radavelli-Bagatini S. The effects of whey protein on cardiometabolic risk factors. Obes Rev. 2013.

₁₆ Fekete ÁA, Giromini C, Chatzidiakou Y, Givens DI, Lovegrove JA. Whey protein lowers blood pressure and improves endothelial function and lipid biomarkers in adults with prehypertension and mild hypertension: results from the chronic Whey2Go randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2016.

₁₇ Bauer JM, Diekmann R. Protein supplementation with aging. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2015.