Kombucha – fermentált ital a jobb emésztésért és a bélrendszer egészségéért.

A Kombucha egy fermentált ital, amely az elmúlt években nagy visszatérést mutat. A cukor- és teahiány miatt a kombucha a  második világháború alatt hanyatlott. A második világháborús  feledés a népszerűsége előtt  az 1960-as években visszatért  egy svájci tanulmánynak köszönhetően, amely az egészségügyi előnyeiről szól. A megfelelő kombucha elkészítésének kulcsa az erjesztés. Milyen előnyei vannak a kombucha-nak és hogyan zajlik az erjedés? És miért a fermentált élelmiszerek a kulcsa az erősebb immunitáshoz? Ezt elárulom a cikkben.

Mi az a kombucha és miből készül?

Úgy tűnhet, hogy a kombucha trend volt az elmúlt években. Valójában ez egy ősi ital, amelyet az emberek már ie 220-ban ittak, egyes források még az ie 3. századra is teszik!  Az ősi kereskedelmi útvonalakon keresztül a kombucha egyre népszerűbbé vált a Távol-Keleten, és végül elérte Európát. Az ókori Japánban a kombuchát szeretettel a "halhatatlanság teájaként" is emlegették . Nos, a kombucha fogyasztása biztosan nem tesz halhatatlanná, de legalább javítja a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségét .például egy kiadós ebéd után. Valószínűleg soha nem tudjuk biztosan, hol van ennek az italnak az eredeti hazája, de hatásai messze túlmutatnak határain. A Kombuchát gyakran gombának nevezik, de ez nem gomba a szó valódi értelmében. Átlátszó, zselészerű, kerek formájú masszának képzelheted el. 

 

Mi az erjedés és hogyan zajlik? Miért egészségesek a fermentált ételek?

Mint már tudjuk, a kombucha fermentációval jön létre. Az erjesztés nem újdonság. Ez egy olyan folyamat, amelyben mikroorganizmusok, különösen élesztő és baktériumok segítségével a szénhidrátok alkoholokká vagy szerves savakká alakulnak. Korábban az állati eredetű élelmiszerek, például a hal vagy a hús, valamint a zöldségek erjesztése volt szokás. Kiváló módja volt az élelmiszerek tartósításának, mert az erjedés során képződő szerves savak természetes tartósítószerként szolgálnak. Ezenkívül javítják az ételek ízét és állagát. Ugyanakkor kifejezetten erős, sós és enyhén savanykás ízt hagynak maguk után . Kiváló példa erre a kimchi vagy a mi cseh kelt káposztánk. Az erjesztett élelmiszerek a bél mikrobiómának nagyobb változatosságát hozzák létre, és jobban felkészültek arra, hogy a jövőben megfeleljenek a potenciális veszélynek.

 

28912-4_10-benefitu-kombuchi

A Kombucha zöld vagy fekete teából, cukorból és speciális baktériumokból és élesztőből készül, amelyek a cukorral együtt beindítják a teljes fermentációs folyamatot. A baktériumok és élesztőgombák e keverékét SCOBY baktérium és élesztő szimbiotikus kolóniájának " nevezik . Tehát alapvetően nem gomba, hanem élesztőgombák gyűjteménye. Először a teát és a cukrot összekeverik az erjesztőedényben. A teához hozzáadva a SCOBY lebegő átlátszó masszát képez, amely utánozza a tartály formáját. Ezután a  húst levegőn hagyják, és megkezdődik az egész folyamat. Az erjedés 8-12 napig tart . Az erjedés során a kombucha megerősödik, a cukor mennyisége csökken , és fordítva, nő a savak mennyisége . Lehet, hogy utólag leszűri, vagy nem. Ebben a folyamatban azonban az abszolút tisztaság a legfontosabb. 

A fermentációs folyamat egyik mellékterméke az ecetsav, amelyről kimutatták, hogy lassítja a káros baktériumok és élesztőgombák szaporodását . A zöld teából készült  K ombucha antioxidánsokat tartalmaz , amelyek segítik a szervezetet a sejtkárosodást okozó szabad gyökök elleni küzdelemben. A Kombucha a B csoportba tartozó vitaminok , antioxidánsok , enzimek és probiotikus törzsek egész sorát tartalmazza. A kombucha főbb probiotikus törzsei közé tartoznak a következők: 

  • Lactobacillus B.coagulans.
  • Sacharomyces.
  • Gluconacetobacter.

 

kombucha_inforgafika_cz

Mindkét baktérium egyik fontos funkciója az alkoholtermelés korlátozása, amit meglehetősen érdekes módon tesznek. A keletkező ecetsav kezdetben arra serkenti az élesztőt, hogy több etanolt termeljen – ami elméletileg növelné az alkoholtartalmat. Azonban mindkét baktérium táplálkozik ezzel az etanollal, és ezt követően több ecetsavat termelnek, amit az élesztő további etanollá alakít át. Itt egy teljesen tökéletes szimbiotikus kapcsolatot látunk a baktériumok és az élesztőgombák között! 

És milyen ízű a kombucha? Eleinte a kombucha íze meglephet, mert nagyon specifikus. Érezhető az enyhén ecetes íz, ami az erjedés eredménye. Azt is észre fogja venni, hogy minden kombucha egy kicsit más ízű. Ez elsősorban a felhasznált tea típusától és az erjesztés hosszától függ .

  • Támogatja az emésztést
  • Támogatja a belek egészségét
  • Részt vesz az immunitás működésében
  • Rengeteg vitamint és antioxidánst tartalmaz
  • Támogatni fogja az energiát

Mivel az immunitás akár 80%-a a belekben rejtőzik , a kombucha olyan ital, amely hozzájárulhat az erős immunitáshoz. Ha más nem, a kombucha enzimek  támogatják az emésztést , és így enyhítik az étkezés utáni nehéz gyomor érzését, amelyet éppen az emésztőenzimek hiánya okoz . 

Mit vehetünk ki ebből? 

A kombucha története igazán lenyűgöző. A kezdetektől, amikor a szertartások része volt, egészen a múlt század első felében bekövetkezett teljes feledésig, a kombucha erősebben tért vissza, mint valaha az elmúlt években. Kombuchánk pasztőrözött  és  szűretlen . Ennek köszönhetően kiérdemelheti a RAW címkét , és mint ilyen, a kombucha-t hűtőszekrényben kell tárolni, nehogy megromoljon. Egyesek számára a cukortartalom aggodalomra adhat okot. A BrainMax Kombucha minimális cukrot tartalmaz , és három ízben fogyaszthatod - jázmin , citromfű és tulsi vagy szent bazsalikom. Az ájurvédikus gyógynövények királynője, melynek köszönhetően a kombucha nagyon magával ragadó ízű. A jázmin és tulsi ízekben zöld teát használtunk alapként , a citromfű esetében pedig a fekete  Pu-erh teát. Ha még nem ismeri a kombuchát, azt javaslom, hogy kezdje kisebb mennyiséggel (100 ml), és fokozatosan adjon hozzá többet.

Bár valószínűleg nem kerül fel az itallista élére, a jól behűtött kombucha a legjobb társ a nyári napokon a cukorral teli jeges tea helyett.