A krill egy kis rákféle, megjelenésében a garnélarákhoz hasonlít. Az óceán hűvösebb vizeiben található, és elsősorban más nagyobb állatok, például bálnák, fókák, pingvinek, polipok és halak táplálékaként szolgál .
Mik azok az omega-3 zsírsavak? És miért kell krilleket használni?
Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani őket természetes úton, ezért étrendünkből kell bevinnünk őket. Ha érdekel az egészséges életmód, valószínűleg naponta hallasz ezekről a zsírsavakról. Ez azért van, mert egyszerűen nélkülözhetetlenek a szervezetünk számára. Az omega-3 zsírsavakra sejtjeinknek , agyunknak, immunrendszerünknek és az egész szív- és érrendszernek szüksége van .
Tanulmányok kimutatták, hogy az omega-3 MK:
- Csökkentik a gyulladást
- Növelik a jótékony HDL-koleszterint
- Csökkentik a káros triglicerideket
- Késleltetik az agy öregedésének ütemét
- Lelassítják a telomerek kopását ( az öregedés jól ismert mutatója) . Ebben a cikkben részletesebben elmagyaráztuk, mik a telomerek, és mi a funkciójuk a szervezetben
- Erősítik az immunrendszer funkcióit
Orvosa figyelmeztethette Önt, hogy magas a vér trigliceridszintje. Azt azonban nem fejtette ki, hogy ez konkrétan mit jelent. És nem tudja, hogy a trigliceridek alapvető fontosságúak szívünk és ereink egészsége szempontjából. Illetve magas szintjük negatívan hat a szív- és érrendszerre.
A trigliceridszint emelkedése minden szív- és érrendszeri betegség fő kiváltó oka. És ez egy meglehetősen megbízható mutatója annak, hogy bizonyos dolgokat, például a diétát és a testmozgást, most valóban prioritásként kell kezelnie. És ez magában foglalja az omega-3 zsírsavak fogyasztását is.
Bár a krillolaj a halolajhoz hasonló zsírsavakat tartalmaz, egyedi megjelenése, kiváló kémiai összetétele és szerkezete miatt könnyen megkülönböztethető . A halolajjal és más omega-3-kiegészítőkkel ellentétben, amelyek sárga színűek, a krillolaj kifejezetten vörös színű . A halolajjal ellentétben a krillolajban található omega-3 zsírsavak foszfolipid összetételüknek köszönhetően jobban felszívódnak és bejutnak a szervezet sejtjeibe .
Miért részesítsük előnyben az omega-3 MK-t a halolajjal szemben?
1.) Jobb felszívódás, mint a halolaj
A krillolajnak van egy másik előnye a halolajjal szemben, mivel az EPA és DHA zsírsavak könnyen felszívódnak, és szervezetünk sokkal jobban hasznosítja őket. Ennek az az oka, hogy a krillolajban lévő zsírsavak foszfolipidek formájában vannak , amelyek könnyebb emésztést igényelnek, mint a halolajban lévő trigliceridek. Ennek eredményeként a szervezet gyorsabban és hatékonyabban szívja fel a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak nagy részét, ami azt jelenti, hogy kevesebb EPA-ra és DHA-ra van szükségünk, mint amennyi a halolajból. Ezt egy 2015-ös tanulmány is megerősíti . A vizsgálatban részt vevő egészséges önkéntesek hal- vagy krillolajat kaptak. A vizsgálat végén kapott eredmények azt mutatják, hogy a krillolaj sokkal gyorsabban szívódott fel, mint a halolaj. 1
2.) Elősegíti a szív egészségét
Az EPA és a DHA jó hatással van a szív általános egészségére, valamint csökkenti a szívroham és a szívkoszorúér-betegség kockázatát. És hogyan?
- A trigliceridek szintjének csökkentésével, amelyek a legtöbb szív- és érrendszeri betegség kockázati tényezői.
- Az LDL koleszterin (az úgynevezett rossz koleszterin) szintjének csökkentésével - alacsony sűrűségű lipoprotein koleszterin.
- A HDL-koleszterin – nagy sűrűségű lipoprotein koleszterin – szintjének növelésével.
- Az erek gyulladásának csökkentésével.
3.) Fenntartható omega-3 MK forrás
Az Euphausia superba az Antarktisz-óceánban található kis rákfélék. Azt már tudjuk, hogy az omega-3 zsírsavak gazdag forrásai. A becslések szerint körülbelül 379 millió tonna biomasszát tesz ki, ami több, mint a világ biomasszával rendelkező emberi populációja. Emiatt a halászat egyik legfenntarthatóbb formájának tartják őket. Az Antarktisz Tengeri Élő Erőforrások Védelmével Foglalkozó Bizottság (CCAMLR) irányítja a krillhalászatot, és évi 5,6 millió tonnás fogási korlátozást határozott meg . A jelenlegi krillfogás jóval a 200 000 tonnás határérték alatt van . Ebből a szempontból a halászat fenntartható anélkül, hogy veszélyeztetné a többi állatot, amely számára a krill táplálékot jelent.
4.) Csökkenti a CRP-t
C-reaktív fehérje = a gyulladás mértéke a szervezetben . Fertőzés vagy sérülés esetén a CRP szintje megemelkedik . A magas CRP szint autoimmun vagy szív- és érrendszeri betegségekre , de más súlyos betegségekre is utal. A krillolaj segít csökkenteni a CRP-szintet , amit tanulmányok is megerősítettek. Ez annak is köszönhető, hogy a krillben található asztaxantin, amely gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik . 2
5.) Asztaxantint tartalmaz
A krillolaj nagyon gazdag asztaxantinban . Antioxidáns, amely egyes állatok, például a lazac vagy a homár gyönyörű rózsaszín színét adja. Nagyon erős antioxidáns , amely több szempontból is jótékony hatással van egészségünkre. Pozitív hatással van az agyra 3, 4 , a bőrre 5 , a mitokondriumokra, a DNS-re, a szemre, a szív- és érrendszerre, az immunrendszerre, a sejtek öregedésére, a férfi termékenységre, a sportteljesítményre, az izmokra és az ízületekre.
Az asztaxantin előnyei más antioxidánsokhoz képest:
- Átjut a vér-agy gáton, és ezáltal antioxidáns védelmet hoz az agyba.
- Átjut a hematoretinális gáton, így antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt a szemnek.
- Több szabad gyököt távolít el, mint bármely más antioxidáns.
- Szuper erős antioxidánsként működik a felesleges szingulett oxigén semlegesítésében.
- Áthalad a testen, és minden szervnek antioxidáns és gyulladáscsökkentő védelmet nyújt.
- Elnyomja a gyulladásos markereket.
- Erősen elnyeli az UVB sugárzást.
- Csökkenti a DNS károsodást.
- Nincs prooxidatív hatása – tiszta antioxidáns.
- Az izomszövethez kötődik.
Egyéb okok a krillolaj kiválasztására
- A krillből származó omega-3 zsírsavak biológiai hozzáférhetősége magasabb, mint a halolajé , mivel foszfolipidekhez kötődnek , ami megkönnyíti a vékonybélen keresztüli felszívódást.
- A krillolaj egyedülálló antioxidáns Astaxanthint tartalmaz , amely nem található meg a halolajban, mégis ez a legerősebb antioxidáns, amit felfedeztek.
- A krillolaj a déli féltekéről származik – érintetlen környezetből, ami kisebb esélyt biztosít a méreganyagok és szennyeződések kialakulására.
Vannak korlátozások? Mikor érdemes krillolajat használni?
Határozottan nem javasoljuk a krillolaj használatát, ha allergiás a tenger gyümölcseire , mivel a legvalószínűbb, hogy a krillolaj problémákat okoz. A halolajhoz vagy a csukamájolajhoz hasonlóan a krillolajat étkezés után ajánlom. A krillolaj valóban nagyon értékes forrása az omega-3 zsírsavnak és az asztaxantinnak együtt. A BrainMax márkanév alatt felveheti a fegyvertárába, és így egyensúlyba hozza az MK savak arányát a szervezetben .
- A zselatin kapszula kicsi, könnyen lenyelhető.
- Minden kapszula 250 mg omega-3 MK-t tartalmaz.
- Az arány minden kapszulában: EPA 170 mg - 80 mg DHA.
Veronika Halusková
1. KÖHLER, Anton, Essi SARKKINEN, Niina TAPOLA, Tarja NISKANEN a Inge BRUHEIM. Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects--a randomized, single-dose, cross-over trial. 2015.
2. CICERO, Arrigo F.G., Martina ROSTICCI, Martino MORBINI, Marcella CAGNATI, Elisa GRANDI, Angelo PARINI a Claudio BORGHI. Lipid-lowering and anti-inflammatory effects of omega 3 ethyl esters and krill oil: a randomized, cross-over, clinical trial. 2016.