Az ayurvédikus gyógyításban a melegítő fűszereknek nagy hagyománya van. Ahogy a neve is sugallja, ezek olyan ételek, amelyek felmelegítenek bennünket és javítják a vérkeringést. Ezért a hidegebb hónapokban gyakrabban használják őket. Állítólag energiát adnak a szervezetnek, ellenállnak a hidegnek,erősítik az immunrendszert, fokozzák a vérkeringést a az emésztési folyamatokat is. és támogat testhőmérséklet)
Az egészséges fűszerek ájurvédikus hagyománya
A tipikus melegítő ételek közé tartozik például a gyökérzöldségek, például a sütőtök vagy hagyma. A fűszereknek külön fejezete van a táplálkozásban. Az olyan országokban, mint India, a fűszert szentnek tekintik, mert az Ayurveda hisz jótékony hatásaiban. A nyugati világban most kezdjük felismerni, hogy a fűszerek nem csak ízesítik kedvenc ételeinket. Mai cikkünkben elmagyarázzuk azokat a tipikus melegítő fűszereket, amelyek nemcsak a téli hónapok részét képezhetik, hanem akkor is, amikor vírussal van dolgunk és támogatni akarjuk a szervezetet.
A kurkuma ereje
Az első jelentős fűszer, amely jótékony hatással van a szervezetre, a kurkuma. A kurkuma világszerte szuperételnek számít. Az indiai sáfrány beceneve a kurkuma fáról származik. A benne található bioaktív anyag kurkumin serkenti a vérkeringést < a i=9> testünkben és így i hőmérséklete. Ezenkívül támogatja az emésztőrendszert. A kurkumin jótékony hatását több tucat tanulmány igazolta, és ma már nem kétséges, hogy a kurkumát mindenképpen be kell iktatnunk étrendünkbe. Nem csoda, hogy az Ayurveda a tápláló ételek fogyasztásán alapul, ami szerinte a jó egészség kulcsa. A kurkuma ennek bizonyítéka. A tipikus indiai ételek része, ésaz indiai curry egyik összetevője. Íze csípős, fanyar íz és élénk sárga-narancssárga színe van. Gazdag színt ad az ételeknek, és jól kombinálható más fűszerekkel, mint például a kömény, a koriander, a cayenne bors vagy az édeskömény.
Számos preklinikai vizsgálat igazolta jótékony hatását az ízületi gyulladásra. Egy klinikai vizsgálatban a kurkumakivonat térdízületi gyulladásának kezelésében a kurkuma kivonat gátolta az ízületi gyulladást és javította a klinikai tüneteket.1
A kurkumin jótékony hatásai szervezetünkre
- Természetes gyógymód, amely támogatja a máj egészségét.2
- Fontos antioxidáns, amely küzd a gyulladások és a vele közvetlenül összefüggő betegségek ellen (ízületi gyulladás, pikkelysömör, érelmeszesedés).3
- Erősíti az immunrendszert.
- Támogatja az emésztési folyamatokat.
- Védi a hasnyálmirigyet.
- Nehézfémeket mér, például ólmot, higanyt vagy kadmiumot.
- Segít optimalizálni a vércukorszintet.
Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a kurkumát BrainMax étrend-kiegészítőinkben is használjuk töltőanyagként.
Gyömbér
A Ginger latin nevén Zingiber officinale is ismert. A kurkuma és a kardamom családjába tartozó virágos növény. Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint a shogaolok, zingeronok és gingerolok, amelyek anti- gyulladásos anyagok a szervezetben.
A gyömbérben található vegyületek segítenek:
- gyomorpanaszok
- emésztést segítő szerként
- felső légúti fertőzés
- gyulladás okozta fájdalom
- segít a gombás fertőzések leküzdésében
- vércukorszint szabályozás
A fenti vegyületeken kívül a gyömbér kis mennyiségű kalciumot, cinket is tartalmaz, pantoténsav, riboflavin és tiamin . A gyömbér egyik legerősebb előnye, hogy képes támogatni az emésztőrendszer egészségét és megelőzni az olyan problémákat, mint a diszpepszia a> jellemez. .teli gyomor érzés és emésztési zavar, gyomorégés. Olyan betegség, amelyet
Nincs olyan fahéj, mint a fahéj
A fahéjat valószínűleg mindenki ismeri, és nálunk általában van otthon. A fa kérgéből származik Cinnamomum verum , és számos speciális vegyületet tartalmaz, amelyek számos jótékony tulajdonságért felelősek. A fahéj főként édes sütemények vagy desszertek egyik összetevőjeként ismert. Kicsit kár érte, mert a fahéj nagy arányban tartalmaz antioxidánsokat, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszet. A polifenolok forrása, amelyek hasonlóak a bogyókban, borban találhatókhoz. vagy a népszerű étcsokoládé.
A fahéjat a hagyományos kínai orvoslásban használják a megfázás és az influenza tüneteinek minimalizálására és mézzel kombinálva a reggeli zabkása tökéletes melegítő kombinációt kap. És mire képes a fahéj?
- gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik.
- növeli a glükózérzékenységet, és segít a cukorbetegség kialakulásának kockázatában szenvedőknek azáltal, hogy segít a vércukorszint szabályozásában.4
- jót tesz szájunk egészségének, mivel véd bizonyos típusú baktériumok ellen, amelyek rossz leheletet, fogszuvasodást vagy szájfertőzést okoznak.
- antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, ezért gyakran adják szájvízhez.
- nagy mennyiségű antioxidáns
Ezek az okai annak, hogy ne csak a sütés része legyen, hanem a napi étrendünkben is megtisztelő helyet foglaljon el. Azonban közel sem minden fahéj olyan jó. Ha a legjobb fahéjat szeretnéd, akkor a ceyloni fahéjfáról. A boltokban általában egy kevésbé aromás és lényegesen olcsóbb fahéjjal találkozhat, amely a kínai fahéjfáról származik.
Egyéb melegítő fűszerek a kardamom, a szerecsendió vagy a cayenne bors. A kurkumát gyömbérrel és Kampot borssal kombináltuk a BrainMax Pure Ginger Shot ban. Egy ital, amely ezeknek a növényeknek az erejét használja fel, és jótékony hatással van az immunitásra is, és már megfázás esetén is használható.
A fűszerek megfelelő tárolását légmentesen záródó tartályokban kell végezni, ahol védve lesznek a közvetlen fénytől, hőtől és nedvességtől. Ez azért van, mert a fűszerek nem túl jók. A fűszereknek is frissnek kell lenniük, hogy megőrizzék pozitív tulajdonságaikat, ezért ha egy évnél régebbi fűszereink vannak, akkor azokat frissekre kell cserélni.