A szulforafán egy antioxidáns, amely a keresztes virágú zöldségekben , például a brokkoliban, a karfiolban vagy a brokkoli csírában található . És ez nem akármilyen anyag. Ez egy olyan anyag, amely sokkal többet kínál, mint jellegzetes íze. Ez az antioxidáns, amely a szulfidok családjába tartozik, az elmúlt években felkeltette a tudományos közösség figyelmét emberi egészségre gyakorolt jótékony tulajdonságai miatt. Előnyeinek köszönhetően a tudományos közösség minden oldaláról tanulmányozott anyaggá vált. És az eredmények több mint pozitívak.
Milyen típusú gyógyszer a szulforafán és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Milyen előnyei vannak a szulforafán fogyasztásának?
1.) A szulforafán nagyon erős antioxidáns
Ahhoz, hogy megértsük az antioxidánsok fontos szerepét az étrendünkben, tisztáznunk kell, mi az oxidatív stressz. Az oxidatív stressz alapvetően mindig előfordul. Ez egy olyan folyamat, amely károsítja a sejtmembránokat a szervezetben . Konkrétan a szabad gyökök károsítják. A szabad gyökök instabil molekulák, ami azt jelenti, hogy nem rendelkeznek teljes elektronkészlettel, és ennek eredményeként megpróbálnak "ellopni" más molekuláktól az elektronokat. A szervezetben ellopják a sejtmembránokat, és ezáltal károsítják a sejteket. Ha az immunrendszer nem elég erős, számos betegség kialakulása indul meg . Az antioxidánsok védik a sejteket azáltal, hogy készségesen adományozzák elektronjaikat a szabad gyököknek. A szabad gyök így stabillá válik és nem tud kárt okozni . Az antioxidánsok feladata, hogy semlegesítsék ezeket az oxigéngyököket, mielőtt károsítanák a sejtet. A szulforafán egyik legfontosabb tulajdonsága jelentős antioxidáns hatása . A szulforafán számos antioxidáns útvonalat és enzimet képes aktiválni, ami sejtjeink megfelelő védelmét jelenti. Méghozzá az egyik legerősebb antioxidáns.
2.) Súlyos betegségek megelőzése
A szulforafán támogatja a természetes méregtelenítési folyamatokat a sejtekben és csökkenti a cukorszintet. A szulforafánról kimutatták, hogy még a koleszterinszintre is pozitív hatással van, és hatékony megelőzésként szolgál a legsúlyosabb betegségek , köztük a neurodegeneratív betegségek 3 , például az Alzheimer-kór kialakulásával szemben. 2015-ben összefüggést mutattak ki a szulforafán használata, valamintaz LDL -koleszterin és a vércukorszint csökkenése között . 4.5
3.) Optimalizálja a nők hormonrendszerét
Az ösztrogén három elsődleges formában található meg a női testben, bár gyakran egyszerűen ösztrogénnek nevezik . Ezek valójában ösztradiol, ösztron és ösztriol . Ez a három forma tovább alakul másodlagos metabolitokká, amelyek különböző funkciót látnak el a szervezetünkben. Ezen metabolitok egy része védő hatású, míg mások káros egészségügyi tünetekkel járnak. Ha az ösztrogén nincs egyensúlyban, az ösztrogéntöbblet tüneteihez vezethet , amelyet ösztrogéndominanciának neveznek . A heves menstruáció, a hangulati ingadozások, a érzékeny mellek és a súlygyarapodás mind az ösztrogén dominancia lehetséges jelei . A szulforafán ebben is segíthet, mivel növeli a szulfatációt, a máj méregtelenítő útját, amely segít a májnak eltávolítani az ösztrogént .
3.) Neuroprotektív és öregedésgátló hatás
A szulforafánnak neuroprotektív hatása is van . Úgy találták, hogy serkenti az antioxidáns és méregtelenítő enzimek expresszióját az agyban, ami viszont szerepet játszik a neuronok stressztől és károsodásoktól való védelmében . Ezek a tulajdonságok potenciálisan előnyösek lehetnek az olyan neurodegeneratív betegségekben, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór .
4.) Bélegészségügyi támogatás
A bélrendszer alapvető fontosságú általános egészségünk szempontjából. Az immunválasztól a hangulatig mindenre hatással vannak. A szulforafán pozitív hatással van a bélrendszerre azáltal, hogy elősegíti a jótékony baktériumok szaporodását , miközben gátolja a patogén baktériumokat . A kutatások azt is sugallják, hogy a szulforafán megvédheti a bélgátat és minimalizálhatja a gyulladásos bélbetegségek hatásait .
Érdekes volt egy 2014-es tanulmány is , amely a szulforafán hatását vizsgálta az autizmus spektrumzavar kezelésében . Ezeknél az embereknél javulást mutatott a szociális interakciókban a placebocsoporthoz képest. 6
A szulforafán egyéb hatásai
- Csökkenti a gyulladást a szervezetben.
- Támogatja a máj egészségét.
- Kemoprotektív hatások.
- Javítja a szociális interakciót az autizmus spektrumzavarral küzdő embereknél. 7
- Elősegítheti a haj növekedését. 8
A legnagyobb mennyiségű szulforafán a brokkoli csírában található . A fiatal brokkoli csíra 10-100-szor több glükorafánt, azaz szulforafánt tartalmaz , mint bármely más növény! A szulforafán ezekben az élelmiszerekben glükorafaninként fordul elő, és csak akkor alakul át, ha rágják, összetörik vagy összekeverik a mirozináz nevű enzim (ezekben az élelmiszerekben is megtalálható) hatására .
És hogyan? Amikor a növényi szövet károsodik, például rágás következtében , a mirozináz érintkezésbe kerül a glükozinolátokkal. Ez az érintkezés a glükozinolátokat izotiocianátokká, aktív vegyületek csoportjává alakítja . Az egyik ilyen vegyület a szulforafán . A probléma azonban felmerülhet a hőkezelés során. A hő elpusztítja az enzimeket, és a szulforafánnak enzimekre van szüksége a képződéshez. Ez gyorsan lebontja a szulforafánt , és a főtt zöldségekben szinte hiányzik. Ezért a keresztes virágú zöldségeket nyersen vagy csak gyorsan pároljuk, hogy maximalizáljuk a szulforafán egészségügyi előnyeit . Ez azt jelenti, hogy nincs mikrohullámú sütő vagy forralás. Ehelyett egy-három percig gőzölje a legtöbb szulforafánt. Ha az emésztőrendszere megengedi, akkor csak nyersen, vagy rövid gőz készítménnyel vagy étrend-kiegészítő formáját válassza.
Halusková Veronika
1. TORTORELLA, Stephanie M, Simon G. ROYCE, Paul V. LICCIARDI és Tom C. KARAGIANNIS. Diétás szulforafán a rák kemoprevenciójában: Az epigenetikai szabályozás és a HDAC-gátlás szerepe . 2015.
2. YUAN, JM, M Gago Dominguez, J Castelao, JH HANKIN, RK ROSS és MC YU. Keresztes virágú zöldségek a vesesejtes karcinómával kapcsolatban . 1998.
3. SCHEPICI, Giovanni, Placido BRAMANTI Emaneula MAZZON-nak. A Sulforaphane hatékonysága neurodegeneratív betegségekben . 2020.
4. ARMAH, Charlotte N, Christos DERDEMEZIS, Maria H TRAKA és társai. A magas glükorafanintartalmú brokkoliban gazdag étrend csökkenti a plazma LDL-koleszterinszintjét: Randomizált, kontrollált vizsgálatok bizonyítékai . 2015.
5. BAHADORAN, Zahra, Maryam TOHIDI, Pantea NAZERI, Mahya MEHRAN, Fereidoun AZIZI és Parvin MIRMIRAN. A brokkoli csírák hatása az inzulinrezisztenciára 2-es típusú cukorbetegeknél: randomizált kettős vak klinikai vizsgálat . 2012.
6. SINGH, Kanwaljit, Susan L CONNORS, Eric A MACKLIN, Kirby D SMITH, Jed W FAHEY, Paul TALALAY és Andrew W ZIMMERMAN. Az autizmus spektrumzavar (ASD) szulforafán kezelése . 2014.
7. MCGUINNESS, Freer és Yeonsoo KIM. Szulforafán kezelés az autizmus spektrum zavarára: szisztematikus áttekintés . 2020.
8. SASAKI, Mari, Shohei SHINOZAKI a Kentaro SHIMOKADO A szulforafán elősegíti az egérszőrzet növekedését a dihidrotesztoszteron lebomlásának felgyorsításával . 2016.