Ha hiszel a "só az arany felett" régi mondásban, akkor ez a cikk biztosan tetszeni fog. Ma már természetesnek tartjuk a sót, és az elmúlt években is a só vált a legnagyobb veszélyforrássá egészségünkre. A múltban azonban a só gyakran nagyon fontos kereskedelmi áru volt, mert nem sok volt belőle. A cikkben elmagyarázzuk, mi a különbség a só és a nátrium között, mire van szükségünk a nátriumra, és milyen mechanizmusokat alkalmaz a szervezet a nátriumszint szabályozására. A végén tanácsot adunk, hogy melyik sót részesítsük előnyben és miért.
Só és nátrium? Ez nem ugyanaz
Nem választhatunk, hogy sót szedjünk-e vagy sem. Ez egyszerűen szükséges a szervezetünk számára. A nátrium fontos szerepet játszik a testnedvek szabályozásában , valamint a normál ideg- és izomműködésben . Az evolúció során az emberi test számos mechanizmust fejlesztett ki, hogy megbirkózzon a bőség és a hiány időszakaival. És magától értetődik, hogy a szervezet jobban megbirkózik a felesleggel, mint a túl kevés nátriummal.
A só az ételek fűszerezésére használt ásványi anyag, azonban a nátrium egy nyomelem, amelyet a só tartalmaz. 1 g só körülbelül 383 mg nátriumot tartalmaz . A só ajánlott napi adagja legfeljebb 5 g , amely körülbelül 2 g nátriumot tartalmaz. Azonban még a nátrium esetében is el kell mondanunk, hogy az általános napi ajánlások soha nem pontosak, mert mindannyiunk életritmusa eltérő, és ezért eltérő a nátriumszükségletünk. Egy állóképességi sportolónak és egy másik, ülő munkát végző személynek, aki nem zavarja a sportot, más a nátrium mennyisége.
Mit érdekel a nátrium?
- Szabályozza a folyadék mennyiségét a szervezetben.
- Szabályozza a vérnyomást.
- Segít fenntartani a PH egyensúlyt és a vér mennyiségét.
- Támogatja a mellékvesék működését, amelyek tucatnyi létfontosságú hormont termelnek, beleértve a stressz- és nemi hormonokat.
- Támogatja az idegrendszer működését.
- Hozzájárul az izomműködéshez.
A nátrium magát a só utáni vágyat is szabályozza, mert ha sós ételekre vágyik, az azt jelenti, hogy hiányzik a nátrium. Bár lehet, hogy ez nem mindig van így. Vannak olyan körülmények is, amikor sós ételeket kívánhat, még akkor is, ha elegendő nátriummal rendelkezik.
És hogyan tudja mindezt kezelni a szervezet? Kezdjük az agyban. Ott helyezkednek el a neuronok, amelyek ilyen kis szenzorok funkcióját töltik be. És ahhoz, hogy megértsük, hogyan figyelik ezek az érzékelők a nátriumszintet, el kell magyaráznunk, mi a vér-agy gát . Az agy valóban kiváltságos szerv, amelyhez nem lehet könnyen hozzáférni. Különösen a nagy molekuláknak nincs hozzáférésük az agyhoz. És ez azért van, mert van egy működő vér-agy gátunk, amely nagyon szigorúan figyeli, hogy mi kerül az agyba. A kis molekulákon vagy a számunkra létfontosságú anyagokon kívül semmi sem kerül az agyba. Az agy azon területén található neuronok azonban, ahol a nátriumháztartás monitorozása a feladatuk (más funkciójuk is van), nincs ilyen szigorúan őrzött gát körülöttük. És az egyik legfontosabb neuron az OVLT .Organum Vasculosum Lamina Terminalis) . Ezek azok a típusú idegsejtek, amelyek a vér-agy gát közelében helyezkednek el, és mivel a gát ezeken a helyeken lényegében hiányos, ezek a neuronok tökéletes őrzői a véráramban lévő dolgoknak. Így azt is észlelni tudják , hogy a nátriumszint túl magas-e, vagy éppen ellenkezőleg, alacsony-e . Ezek a neuronok ezután képesek arra utasítani a test más részeit, például a veséket, hogy több nátrium-ürítést rendeljenek el a szervezetből, hogy megszabaduljanak a felesleges nátriumtól.
A só emeli a vérnyomást?
A sót a magas vérnyomás fő okozójaként mutatják be, amit ma még a fiatalok sem kerülnek el. A magas vérnyomás egész problémája azonban sokkal összetettebb, és önmagában a sót okolni kissé igazságtalan lenne. A magas vérnyomást leginkább a stressz, az alkohol és az alváshiány okozza . Tehát ha stresszes, akkor teljesen kihagyhatja a sót, és továbbra sem csökkenti a vérnyomását. A magas vérnyomást elsősorban a nitrogén-monoxid hiánya okozza az erekben . A nitrogén-monoxidról és a szervezetben betöltött szerepéről ebben a cikkben olvashat bővebben . Valójában a só egyes embereknél hozzájárulhat a magas vérnyomás kialakulásához, de semmiképpen sem ez az egyetlen bűnös.
Ha a nátriumról beszélünk, mint szív- és érrendszerünk kockázatáról, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül a káliumot. Ez a két ásvány együtt működik. Ha magas a vérnyomása, káliumot kell pótolnia, ami segít szabályozni a szervezet nátriumszintjét. Elvileg tehát ahhoz, hogy a szervezet megszabaduljon a felesleges nátriumtól, elegendő káliumbevitelre van szüksége . A kevesebb sót (nátriumot) és több káliumot tartalmazó étrend jelentősen csökkentheti a vesék terhelését .
Nátrium és szomjúság
Gondolkozott már azon, hogy miért érzi magát szomjasnak? És miért sokkal nagyobb a szomjúságérzet sós ételek elfogyasztása után? Az OVLT neuronok felelősek ezért is , mert ők küldenek elsőként jelet a nucleus supraopticus felé, amely ezután kapcsolatba lép az agyalapi mirigykel (az agy irányító területe), és utasítja a vazopresszin nevű hormont . Ezt antidiuretikus hormonnak is nevezik . Szabályozza a vizelet mennyiségét, és vagy korlátozza a vizelet mennyiségét, vagy éppen ellenkezőleg, növeli azt. Ezeknek a neuronoknak azonban van egy sor receptora is , amelyek szabályozhatják a vérnyomásszintet. Ha kisebb a vértérfogat és így a vérnyomás is, akkor a szomjúságérzet is fokozódik. Ez a szomjúságérzetet szabályozó mechanizmus egy igazán kifinomult rendszer, ahol a nátrium érzékeli a szervezetben lévő folyadékok szintjét. És vagy szomjasak vagyunk, vagy éppen ellenkezőleg, a vizelettel ürítjük ki a felesleges folyadékot.
A veséknek sajátos szerepük van ebben a mechanizmusban. Ilyen szűrőként szolgálnak minket, mert a rajtuk átfolyó vérben olyan anyagok egész sora van, amelyeket a veséknek kell szétválogatniuk. Válogatja az aminosavakat, ásványi anyagokat és egyéb anyagokat. És követi az agyalapi mirigy utasításait, tehát vagy nem kell kicsinyíteni, vagy serkenti a vizelet termelődését, hogy kiürítse a felesleges anyagokat.
Mennyi sóra van szükségem? És mit kell sózni?
A test mindenkor az egyensúlytól függ. Számos tanulmány igazolja, hogy a magas nátriumtartalom negatív hatással van egészségünkre és agyműködésünkre. Ezzel szemben az is bebizonyosodott, hogy az alacsony nátriumszint ugyanolyan káros. És nem csak a test többi részének szintjén, hanem az agyi funkciók szintjén is. A sejteknek nátriumra van szükségük, mert segít a folyadékot a sejten belül tartani, nem pedig kívül .
Már az elején említettem, hogy az általános ajánlások napi 5 g sóról beszélnek . Ha azonban a sóról beszélünk, akkor azt kell mondanunk, hogy ne gondoljunk a sóra úgy, mint amivel csak az ételeinket sózzuk, mert a legtöbb iparilag feldolgozott élelmiszer már valóban nagy mennyiségű sót tartalmaz. És ezért ma gyakran foglalkozunk túlzott sóval. Ha azonban nem fogyaszt ilyen ételeket, akkor nem kell aggódnia a só miatt.
Valószínűleg egyetértünk abban, hogy a sóra nem csak élettani funkcióink miatt van szükségünk. Hogy őszinte legyek, a sótlan ételek fogyasztása nem olyasmi, amire szívesen emlékezünk. Manapság sokkal több minőségi élelmiszerhez jutunk a világ minden tájáról. És a só sem kivétel. Tipikus képviselői a himalájai rózsaszín só vagy a kelta só. Teljes formájukban jelennek meg minden további feldolgozás nélkül. Ásványianyag-tartalmuk magasabb, és mint tudjuk, az ásványok nem külön-külön, hanem gyakran együttműködnek egymással.
- Himalája só – bizonyára hallott már a himalájai sóról. Pink sónak is nevezik, mert gyönyörű rózsaszín színnel van megáldva. A Himalája lábánál fekvő pakisztáni Pandzsábban bányászják. Természetes rózsaszín árnyalata nyomokban található vas-oxid eredménye.
- Kelta só - a klasszikus konyhasóhoz képest kisebb arányban tartalmaz nátrium-kloridot . Franciaországban, a Kelta-tenger melletti Guérande területen bányászják szürke agyagrétegre épített sótartókban. Ezért is használják a szürke só becenevet. Ez tehát a tengeri só, amely nem esik semmiféle tisztításon, csak nagyon finom szárításon. Ezért autentikus szürke színe van, és ami a legfontosabb, sokkal több ásványi anyagot tart meg.
A legtöbb élelmiszerhez hasonlóan a só is elsősorban a mennyiségtől függ. Ha van választása, a kelta vagy rózsaszín só jó választás a hagyományos konyhasó helyettesítésére.