A Moringa latinul moringa oleifera egy növény, amely Észak-Indiában őshonos a Himalája lábánál. Mára több mint 82 országban nő, és ellenáll a zord körülményeknek, még a súlyos szárazságnak is. Indiából keletre terjedt el Kínába, Délkelet-Ázsiába és a Fülöp-szigetekre. A növény nagy része ehető, bár a leveleit tekintik a legtáplálóbb részének. A levelek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot. A leveleket általában összetörik, hogy olyan port készítsenek, amely könnyen hozzáadható turmixokhoz vagy energiaszeletekhez. A moringa levelei az indiai konyha összetevői, mert sokoldalúak.
Mit tartalmaz a moringa?
Meglepődhet azon, hogy mit rejtenek a moringa apró levelei. Szó szerint tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és gazdag táplálkozási profilja miatt a harmadik világ országaiban használják a csecsemők és szoptató anyák alultápláltságának leküzdésére. A moringa a trópusi területeken kiváló táplálékforrás, mert a fa szárazság idején is virágzik.
1.) C-vitamin és antioxidánsok
A Moringa kiemelkedik mikroelem-tartalmában. Például hétszer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, és ez csak egy a moringa számos lenyűgöző tulajdonsága közül. Gazdag antioxidánsokban is, amelyek védenek a körülöttünk lévő szabad gyökök káros hatásaitól. A szabad gyökök számos krónikus betegségért felelősek. Kvercetint tartalmaz, amely egy antioxidáns, amely segít csökkenteni a vérnyomást. Egy másik antioxidáns, amely a moringa levelekben található, a klorogénsav, amely segít stabilizálni a vércukorszintet étkezés után.
2.) Vas
Egy másik érdekes tény, hogy a moringa gazdag vasforrás. Még 25-ször több vasat is tartalmaz, mint a spenótban. Ennek az alapvető ásványi anyagnak a többi növényi forrásához hasonlóan azonban a moring vasat nem-hem vasnak nevezik, amely nem szívódik fel olyan könnyen a szervezetben, mint a húsban található hem vas. A jó hír azonban az, hogy a moringát tartalmazó C-vitamin fokozza a vas felszívódását.
3.) Kalcium és foszfor
Az ásványi anyagok közül a moringa levelei kalciumban és foszforban gazdagok. Mindkét ásványi anyag szükséges csontjaink egészségéhez. A leveleket az ízületi gyulladás támogató kezelésének is nevezik. A moringa levelei körülbelül 185 milligramm kalciumot tartalmaznak 100 grammonként, ami közel 70%-a annak a kalciumnak, amelyet egy csésze teljes tejből kapunk.
4.) Béta-karotin
Ellentétben az A-vitaminnal, amely nagyobb dózisban mérgező lehet, az A-provitamint nem tudjuk túladagolni. Az A-vitamin-kiegészítőkkel ellentétben a moringa ezért fontos forrása ennek a vitaminnak. A növényekből származó béta-karotin akár tízszer jobban felszívódik, mint a szintetikus karotin. Érdekes módon a moringa több béta-karotint tartalmaz, mint a sárgarépa. Pontosabban, 100 g porított szárított morigny levélben 19 mg van.
5.) Fehérjék
Az eddig vizsgált növények közül a Moringa rendelkezik a legmagasabb fehérjearánnyal, a levelei körülbelül 40% fehérjét tartalmaznak. Ha Ön vegetáriánus, vagy csak próbálja csökkenteni az állati étrendjét, valószínűleg tudja, hogy nem mindig könnyű megfelelő alternatívát találni. Természetesen nagy csoportot alkotnak a hüvelyesek, de ha valami gyors turmixba vágyunk, vagy csak olyat, amit levessel vagy reggeli zabkásával meglocsolhatunk, akkor jöhet a moringa játék. 3 g fehérjét tartalmaz egy kanálban, ami megkönnyíti az étrend fehérjetartalmának növelését.
A moringa levelei antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek, és küzdenek bizonyos bakteriális fertőzések ellen. Még a sebek, például zúzódások, apró vágások és égési sérülések gyógyításában is jótékony hatásúak, mivel lerövidítik az alvadási időt. Ezenkívül a moringát évezredek óta használják emésztési zavarok kezelésére. Lével keverve segít hasmenéses betegségeknél. A benne található rost segít megtisztítani a beleket és megnyugtatja az irritált gyomrot. Magas vastartalma miatt vérszegénység esetén ajánlott, támogathatja az energiatermelést.
TIPP: Egy erős és hihetetlenül tápláló italhoz keverj össze 1 teáskanál moringát gyömbérrel, citrommal, egy teáskanál mézzel, mentával és jéggel. Keverje össze, és máris van egy remek tipp egy nyári frissítő italhoz.
Írta: Veronika Halusková
Fordította: Richard Maceček
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!