Gondolkozott már azon, hogy a gyümölcsök és zöldségek miért ragyognak gyakran színben? Ezek olyan pigmentek, amelyek nemcsak a kiállításra szolgálnak, hanem elsősorban a növények védekező mechanizmusaként. Az elmúlt években a zöld élelmiszerek és más szuperételek kerültek előtérbe, mert a hatékony méregtelenítő élelmiszerek címkéje van. De mik azok? Mit jelent a méregtelenítés és miért olyan fontos? Ezt a mai cikkünkben eláruljuk, ahol a zöld élelmiszerek és szuperételek burkolata alá nézünk, melyekkel a szervezet méregtelenítését és az általános vitalitást egyaránt támogathatod.
Honnan származnak a toxinok?
A toxinok mindenhol körülvesznek bennünket. A szennyezett levegőtől , amely tele van füsttel, amit belélegzünk, a rossz minőségű élelmiszereken át a bőrünk által felszívott méreganyagokig .
Napjainkban számtalan egészségvédő étel közül válogathatunk, amelyek kéz a kézben járnak a keleti kultúrák ezer éves bölcsességével és a tudomány legújabb eredményeivel. Az elmúlt néhány évben népszerűvé váltak az úgynevezett zöld élelmiszerek . Ezek olyan növények és algák, amelyek gazdag táplálkozási profiljukkal és sokféle hatóanyaggal hatékonyan méregtelenítik a szervezetet. Amiből nemcsak a májunk részesülhet, hanem az egész szervezet, amely ezen élelmiszerek segítségével megszabadulhat a mérgező anyagoktól. És ma már nem kétséges, hogy nap mint nap ki vagyunk téve ezeknek a mérgező anyagoknak.
A toxinok leggyakoribb forrásai a következők:
- rossz minőségű, iparilag feldolgozott élelmiszerek (félkész termékek) fogyasztása, amelyek rosszul emészthetők
- szennyezett levegő
- rossz vízminőség
- műanyagok
- paraziták vagy gombák
Mindez olyan toxinok csoportját képezi, amelyek felhalmozódnak a szervezetünkben, és elveszítik „öngyógyító” képességét . A legtöbbet a tavasz beköszöntével és a böjttel történő méregtelenítésről hallani. A szervezetet azonban egész évben támogathatjuk, éppen a zöld ételek segítségével.
A zöld ételek varázsa
Jelenleg nem szenvedünk globális élelmiszerhiánytól, de gyakran ennek az ellenkezője a helyzet. Sokszor veszélyeztetjük egészségünket a túlevéssel és a táplálkozási szempontból helytelen táplálkozással , pedig sokkal több lehetőségünk van mind az egyes ételek kiválasztásában, mind a teljes étlapon, mint valaha. A zöld élelmiszerek elsősorban azért kerülnek előtérbe, mert méregtelenítő képességük mellett gazdag mikrotápanyagok forrása, mint a vas, kálium stb.
De ha a zöld ételekre gondol, ne a zöld árnyalatú zöldségekre gondoljon. Ezek olyan élelmiszerek, amelyek lényegében az élelmiszerek és az étrend-kiegészítők határán helyezkednek el. Ezen élelmiszerek közül több is tartalmaz többek között a fontos klorofillt. A mikrotápanyag tartalom mellett segítik a szervezet tisztítását, támogatják a mikrobiom helyreállítását és az emésztőrendszer általános harmonizációját. A természet valóban csak a legjobbat tette a zöld élelmiszerekbe, és így lehetőségünk van kivonni belőlük valamit egészségünk érdekében.
Méregtelenítés és honnan tudod, hogy itt az ideje a méregtelenítésnek?
A méregtelenítés témájában elsősorban a méreganyagok eltávolítása kell a szervezetünkből , amelyeknek nap mint nap ki vagyunk téve. A méregtelenítés pontosan erre való. A böjtök kapcsán gyakran emlegetik a méregtelenítési folyamatot, amely általában a tavaszi szezonhoz kapcsolódik. De mi lesz az év többi részével? Szervezetünk nap mint nap ki van téve a méreganyagoknak, ezért érdemes elgondolkodnunk azon, hogyan tudnánk ezt a teljes méregtelenítési folyamatot támogatni és a szervezetet segíteni.
A szervezetben felhalmozódott méreganyagok leggyakoribb megnyilvánulásai közé tartozik a fáradtság a kimerültségig , a puffadás, az emésztési problémák, a bőrproblémák, a pattanások, az izomfájdalmak vagy a hangulati ingadozások és az ingerlékenység.
A máj a szervezet méregtelenítéséért felelős fő szerv . Ezek biztosítják az anyagok felhasadását, átalakulását, aminek köszönhetően energiát nyerünk , és egyúttal eltávolítják a méreganyagokat a véráramból . A hepatocitákként ismert májsejtek megszűrik a vért, és szétválogatják, hogy mely anyagok kerülnek feldolgozásra, melyek raktározódnak, melyek ürülnek ki, és melyek maradnak a vérben. De a máj még messze van a végétől. A máj egészsége összefügg a vesékkel is, amelyek részt vesznek a méreganyagok szervezetből történő eltávolításában . Többek között a teljes húgyúti rendszer, a belek, a bőr és a nyirokrendszer is szerepet játszik a méregtelenítésben .
A szervezet segítése érdekében nem csak arra kell koncentrálnunk, hogy mit eszünk, hanem a megfelelő vízbevitelre is , és a víz minősége sem kevésbé fontos. Ideális esetben ajánlatos a vizet vízszűrőkkel szűrni . Ez megszünteti a máj és a vesék terhelését.
Klorofil - több, mint egy növényi festék
Ha kiemelnénk a zöld élelmiszerekben található anyagok egyikét, az minden bizonnyal a klorofill lenne . A klorofill a növényekben található pigment, amely jellegzetes zöld színt ad, és a növények egyik legfontosabb összetevője. Lehetővé teszi, hogy a növények elnyeljék a nap fényét és energiává alakítsák azt. Emiatt a klorofill a növény egyik legfontosabb molekulája.
- támogatja a vörösvértestek termelését
- segít a vérszegénységben
- segíti a méregtelenítést és segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből
- antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik
- védi a májat és támogatja a méregtelenítési folyamatokban
- fokozza a fehérvérsejtek termelését
- növeli az energiatermelést
Mivel a klorofill erős antioxidáns , azt találták, hogy a klorofill fogyasztása segíthet a pattanások vagy a megnagyobbodott pórusok esetén , amelyek hajlamosak gyulladni.
Miért a zöld ételek?
- A szervezet természetes energetizálása és vitalizálása.
- A szervezet túlsavasodása ellen hatnak, mivel lúgos pH-juk van.
- Az immunitás erősítése.
- Mikrobióma helyreállítása.
1.) Lucerna
Az egyik zöld szuperélelmiszer a lucerna (Medicago sativa) , vagy cseh néven is ismerheti Tolice lucerna , amelyet tápértéke miatt régebben főként haszonállatok takarmányaként használtak. A lucerna a hüvelyesek családjába tartozik, de botanikai szempontból gyógynövény is. Amellett, hogy takarmányként használják, gyógyszerként is hosszú múltra tekint vissza. A lucernát leggyakrabban csírázva fogyasztják. Már az ókori Kínában azt hitték, hogy az olyan csíráztatott ételek, mint az Alfa Alfa vagy a Mungo, visszaállíthatják a férfiak életerejét, fiatalságát és erejét.
A lucerna K , C vitaminban , rézben , mangánban és folsavban gazdag . A lucerna fogyasztásának egyik legnagyobb előnye az emésztésre gyakorolt pozitív hatása . Segít az emésztőrendszer számos problémájában, mivel elősegíti az emésztést , és még az olyan problémákon is segíthet, mint a gyomorfekély. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkezik a lucerna , mivel olyan enzimeket tartalmaz, amelyek lebontják a fehérjéket, zsírokat és keményítőket.
Az emésztésünkre gyakorolt jótékony hatása mellett minimalizálja a puffadást, az étvágytalanságot és összességében pozitív hatással van emésztésünkre. A lucerna alkalmas a szervezet túlsavasodására is , ami allergiával, fejfájással vagy bőrproblémákkal nyilvánulhat.
2.) Moringa
A moringa olajos fa Indiában őshonos fa, bár ma már termesztik. A moringa fehérjearánya a legmagasabb az eddig vizsgált növények közül, levelei körülbelül40% fehérjét. 3 g fehérjéttartalmaz egy kanálban, így könnyedén növelheted étrended fehérjetartalmát.
A moringa levelei antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek , és bizonyos bakteriális fertőzések ellen küzdenek . Még a sebek , például zúzódások, kisebb vágások és égési sérülések gyógyításában is hasznosak , mivel csökkentik az alvadási időt. Ezenkívül a moringát évezredek óta használják emésztési rendellenességek kezelésére . Lével keverve segít hasmenéses betegségeknél. A benne található rost segít megtisztítani a beleket és megnyugtatja az irritált gyomrot. Magas vastartalmának köszönhetően vérszegénység esetén ajánlott, és támogatja az energiatermelést.
4.) Chlorella
A Chlorella a Spirulinához nagyon hasonló alga. Kedvező körülmények között nagyon gyorsan szaporodik meleg, sekély vízben, kellő napfény mellett, és alapos kutatások után a chlorelláról még a jövő táplálékaként is beszéltek.
- 16 vitamin és 8 ásványi anyag (plusz fontos nyomelemek és ásványi anyagok).
- 19 aminosav (ebből 9 esszenciális).
- A legmagasabb koncentrációjú nukleinsav.
- A klorofill leggazdagabb ismert forrása.
- Jól emészthető teljes értékű fehérje.
- Esszenciális zsírsavak - omega-3 és omega-6.
- Egyéb enzimek, poliszacharidok és szterinek.
- Béta karotin.
Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a chlorella jelentős arányban tartalmaz aminosavakat. Talán ez az oka annak, hogy évtizedekkel ezelőtt eredetileg élelmiszernek szánták. A második világháború után aggodalomra ad okot, hogy a mezőgazdaság és a növekvő népesség esetleg nem lesz elegendő élelmiszer előállításához. Ez érvényes volt a gazdagabb európai országokra is. A chlorella termesztésének költsége azonban jóval magasabb volt az eredetileg vártnál, ezért ma már csak táplálékkiegészítőként jelenik meg a piacon.
5.) Fiatal búza
A búza nem csak glutént jelent. Meg kell jegyezni, hogy a fiatal búza nem tartalmaz glutént. A fiatal búzahajtások klorofillban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok . Ásványi anyagok például a magnézium, kálium , kalcium , valamint a B- és K -vitamin. Lúgos pH -értéke miatt tökéletes méregtelenítő hámlasztáshoz.
A fiatal búza számos létfontosságú tápanyag erős forrása, amelyek nélkül szervezetünk nem tud meglenni. A hagyományos kínai orvoslásban a lép tonizálására és az emésztés elősegítésére használják, a fiatal búzát gyomorbántalmak kezelésére használták. A fiatal búza nem tartalmaz glutént, és ez kiváló hír azoknak, akik valamilyen okból kerülik a glutént, vagy a cöliákiában szenvedőknek.
Mi a helyzet a többi szuperélelmiszerrel?
Lehet, hogy azt gondolja, hogy bizonyosan vannak más élelmiszerek is, amelyek szuperélelmiszerként jelölhetők. Igen, igen, és bár kissé eltérő tulajdonságaik vannak, nem kevésbé fontosak, és valóban nagy hasznot hoznak szervezetünk számára.
Majomkenyérfa
Az "életfa" még mindig Baobab (Adansonia) becenevet visel. Ez a fenséges fa, amelynek eredete Afrikából származik, ma Ausztráliában, Indiában és Madagaszkáron is megtalálható. A baobabok főként arról ismertek, hogy akár 3000 évig is élhetnek. A baobab gyümölcsök világosbarna héjúak és ovális alakúak. Belül egy finom pép van, aminek citrus íze van. Az őslakos törzsek ennek a fának minden részét felhasználhatják, és a baobab ételek a napi étrendjük részét képezik.
A Baobab tápértéke elképesztő. A gyümölcsök vitaminok (különösen magas C-vitamin tartalma) és ásványi anyagok , különösen kálium (6-szor több, mint például a banánban) , kalcium és magnézium keveréke . Ezenkívül a pép prebiotikus rostokban gazdag.
Spirulina
A spirulina egy másik alga, amely megérdemli a figyelmünket. Ez egy kékeszöld édesvízi alga, amely úgy néz ki, mint egy spirál. Innen a Spirulina név. A spirulinát az algák fotoszintetikus típusának tekintik, és körülbelül 3,5 milliárd éves. Azt is tartják, hogy az ilyen típusú szervezetek felelősek az oxigén felszabadításáért a korai földi légkörbe. Hát nem csodálatosan hangzik?! A spirulina édesvízi tavakból, tavakból és patakokból származik, és megfelelően betakarítva a világ egyik legtápanyagban gazdagabb tápláléka . Ennek köszönhetően pedig fontos táplálékforrásként használták az aztékok körében.
Ráadásul azon élelmiszerek közé tartozik, amelyek a legtöbb fehérjét tartalmazzák a növényvilágból. A szervezetünk számára szükséges 22 aminosavból 18-at tartalmaz . Ezenkívül gazdag C, A, E, K-vitaminban és foszforban, amely a fogak mineralizációjához szükséges. A Spirulinában található másik ásványi anyag a vas , amely a hemoglobin (vérpigment) nélkülözhetetlen része, és oxigént szállít. A vérszegénységben szenvedőknek vagy a nőknek tartalmazniuk kell a vasat az étrendjükben, mert a vashiány súlyos és fájdalmas menstruációhoz vezethet.
A Spirulinában található legfontosabb anyag a fikocianin , amely csak ebben az algában található meg . Kék pigment és ígéretes antioxidáns. Neve a görög "phyco" szóból származik, ami algát jelent, és a "cianin" szóból, amely a kék színből származik. Olyan anyag, amely a nehézfémek szervezetből történő eltávolítására szolgál .
Ashwagandha
Ashwagandha nem igényel hosszú bemutatást. Szinteés a hormonális optimalizálás szinonimája . Afiatalító hatású gyógynövények közé sorolják. Az Ayurveda szerint testünk abból áll, amit megeszünk. Ez azt jelenti, hogy az általunk bevitt tápanyagok energiává, majd sejteket, szöveteket és szerveket alkotó információkká alakulnak.
Az ashwagandha (Withania somnifera) , más néven "indiai ginzeng" vagy "téli cseresznye" valószínűleg a valaha volt legtöbbet kutatott adaptogén növény, és több mint 2500 éve használják az ájurvédikus gyógyászatban. Ez egy robusztus növény, amely túléli a magas és alacsony hőmérsékletet is (40-10 ° C), és 1500 m magasságban nő.
Több okból is ez a leggyakrabban használt gyógynövény. Más adaptogén növényekhez hasonlóan segíti a szervezet homeosztázisának fenntartását (azaz a belső környezet állandó egyensúlyának fenntartását) , még erős fizikai és érzelmi stressz pillanataiban is . Segít a szorongásban és támogatja az immunrendszert is . Ez az erős gyógynövény hihetetlen eredményeket mutatott a kortizolszint csökkentésében és a pajzsmirigyhormonok kiegyensúlyozásában. Indiában betegségek után az immunrendszer erősítésére használják.
Matcha
A matcha nem csak zöld tea. A japán felső kaszt, a szamurájok és a bírák örömére évszázadok óta felszolgált ital szilárd helyet foglalt el a társadalomban. A zöld tea története Kínában a 8. századra nyúlik vissza, a szárított tealevélből porított tea készítésének módja a 12. században vált népszerűvé. Ekkor fedezte fel Myoan Eisai buddhista szerzetes a Matchát, és hozta el Japánba.
Csak a legerősebb és legegészségesebb leveleket választják ki. Körülbelül 20-30 nappal a betakarítás előtt a teanövényt gondosan letakarjuk, hogy elkerüljük a közvetlen napfényt. Ez a lépés biztosítja a klorofill növekedését és az aminosavtartalom növekedését. A tealevelek betakarítása után finom porrá – Matcha – őrlik. A teljes tealevél tápanyagait tartalmazza, ami növeli a koffein és antioxidáns -tartalmat .
Mint már említettem, a matcha tea tele van antioxidánsokkal, sőt tízszer több antioxidánst tartalmaz, mint a zöld tea. A Matcha az összes szuperélelmiszer győztese, mert az elérhető élelmiszerek közül a legmagasabb antioxidáns minősítéssel rendelkezik.
Az ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) teszt azt találta, hogy a matcha elképesztően 1384 egységet mért grammonként. Ez 125-szöröse a spenót antioxidáns szintjének. A Matcha hatalmas mennyiségű EGCG-t (epigallocatechin-gallát) is tartalmaz, ami nagyszerű hír azoknak, akik csökkenteni szeretnék a zsírt, harcolni a szabad gyökök ellen és megelőzni egy sor krónikus betegséget. A legmagasabb minőséget az úgynevezett ceremoniális matcha képviseli , amelyet teaszertartások alkalmával is használnak az emberek.
Kurkuma
A szuperételek másik kincsesbánya kétségtelenül a kurkuma. A kurkuma egészségünkre gyakorolt jótékony hatásának egyik oka a kurkuma mélysárga színe. Ezeket a sárga pigmenteket kurkuminoidoknak nevezik. A gyökér tele van turmeronként ismert illóolajokkal is. A kurkuminoidok és a turmeronok a szervezetben együtt segítik a vérkeringést, valamint védik az agyat és a májat. A kurkuma fekete borssal kombinálva működik a legjobban, mivel a paprika piperint tartalmaz, amely segít növelni a kurkuma biológiai hozzáférhetőségét . 1
Menta
Ki ne ismerné ezt az erős mentol aromájú gyógynövényt. Bársonyos, sötétzöld leveleit egy laikus is nyugodtan felismerheti, és ha tétovázna, amint megérzi a leszakított levél illatát, a friss mentolos illat megnyugtat. A menta sokkal több, mint egy összetevő a híres Mojito elkészítéséhez. A menta a menta családból származik, illóolajban és illóolajokban gazdag.
Teljesítmény Zöldek
Mindezek a zöld élelmiszerek Performance Greent tartalmaznak . A Performance Greens zöld növények összetett keveréke az immunitás, az energia, a jobb emésztés, a szív- és májműködés támogatására, a vérképzés támogatására és a szervezet általános méregtelenítésére . Ennek köszönhetően mind a sportolók, mind azok, akik szeretnék csökkenteni az életmód testre gyakorolt hatását, hasznosnak találják. A zöld élelmiszerek és a szuperételek kombinációja a kulcsa a hatékony méregtelenítésnek és a mikrobiom támogatásának. Ezenkívül a keveréket Karlovy Vary sóval és algakivonattal dúsítják, amelyek ellátják a szervezetet a szükséges elektrolitokkal.
Ha szeretné kipróbálni a zöld ételek teljes spektrumát, de aggódik az ízük miatt, akkor a Performance Greens a megfelelő, a benne lévő stevia miatt édes ízű, a menta pedig frissítő hatású. Ez az oka annak, hogy a Performance Greens nagyszerű választás azok számára, akik még nem ismerik a zöld élelmiszereket. Ez az egyedülálló keverék mindazok számára alkalmas, akik életerő- és energiahiányban szenvednek , akik szeretnék támogatni a szervezet méregtelenítő folyamatait, erősítik a bél mikrobiomát és semlegesítik a gyomor pH-ját. Ezen kívül az alapanyagok BIO minőségűek, bio származásuk biztosított.
Javasoljuk, hogy a Performance Greens éhgyomorra vegye be, ideális esetben C-vitaminnal , amely elősegíti a tápanyagok felszívódását.
Egészségügyi állítások az Állami Egészségügyi Intézet felfüggesztett listájáról. ***a gyulladás szót nem szabad használni.