Brainmax Pure konyha termékei
Az elmúlt években a húspótlónak tekinthető élelmiszerek kerültek előtérbe. Igen, növényi eredetű élelmiszerekről beszélünk. És bár történelmileg közel kell lennünk néhányhoz, fokozatosan eltűntek étrendünkből. Kár, mert tápanyagban gazdag ételekről van szó, amelyeket mai cikkünkben mutatunk be. Megtudunk valamit eredetükről, táplálkozási profiljukról és arról, hogy milyen előnyökkel járnak szervezetünk számára.
Hüvelyesek a Pure konyhából
Őseink étrendjének nagy részét nagyrészt hüvelyesek tették ki, amelyeket ma már aligha tudunk összehasonlítani. A hüvelyesek hetente háromszor jelenjenek meg étrendünkben. És kéz a szíve, a valóság gyakran nem egyezik ezzel. Történelmileg a hüvelyesek főként a hús hiánya és telítő tulajdonságai miatt jelentek meg őseink étrendjében. Mivel ma a nyugati világban szinte korlátlan a hús elérhetősége, egyértelműen a hús van túlsúlyban, és sok hüvelyes teljesen kikerült az étrendből.
A hüvelyesek számos előnye közül az egyik, hogy még mindig tiszta élelmiszer, mindenféle módosítás vagy mezőgazdasági beavatkozás nélkül. A hüvelyesek jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak (kb. 15 g), aminek köszönhetően hosszú ideig képesek táplálni bennünket. Ezért nemcsak a racionális étrend részei, hanem csökkentett módban is ajánlottak. És mivel a nyugati étrend alacsony rosttartalmú (még azt is mondják, hogy az ajánlott napi bevitel felét sem fogyasztjuk), a hüvelyesek jó táplálék lehet ezen a hiányon. Ezenkívül cukorbetegek számára is megfelelő élelmiszer, mert a hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek (GI <50). A hüvelyeseket tartalmazó keményítők magasabb rosttartalmuk miatt lassan szívódnak fel, és nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.
A vitaminok és ásványi anyagok mennyisége éppoly figyelemre méltó, mint a rostok mennyisége. Sokan félnek a hüvelyesek okozta puffadástól. Ennek oka az oligoszacharidok mennyisége, amelyeket a vékonybélben már nem tudunk megemészteni, hanem a vastagbélbe utaznak, ahol a későbbi hasítás puffadást okoz.
Számos trükk van ennek minimalizálására:
- A hüvelyeseket főzés előtt legalább nyolc órára áztassa vízbe, időnként cserélje ki.
- Fűszerek, például kömény, majoránna, ánizs, babérlevél, lestyán vagy édeskömény hozzáadásával.
- Hüvelyesek fogyasztásakor ügyeljen a megfelelő vízellátásra.
- Kezdje kisebb adagokkal, a belek fokozatosan hozzászoknak a hüvelyesekhez.
Mungóbab a Adzuki
A mungóbabot biztosan nem fogod kihagyni, mert élénkzöld színe még a hüvelyesek edzett ellenfeleit is elnyeri. Az indiai és kínai konyha jellegzetes része. Nálunk még nem töltik be a hüvelyesek lista első helyeit, de az ázsiai éttermek sem nélkülözhetik őket. Indiában a mungóbabot még teában is pirítva szolgálják fel.
Mint említettem, a hüvelyesek magas rosttartalmúak. Ugyanez igaz a mungóbabra is. A rost olyan kefeként fogható fel, amely megtisztítja a beleinket és segít csökkenteni a káros LDL-koleszterinszintet. Ezen kívül antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek támogatják sejtjeink egészségét és segítik semlegesíteni a szabad gyökök hatását.
Ha pedig a fent említett tippek ellenére fél a kellemetlen puffadástól, a mungóbab ideális a csíráztatáshoz. A csíráztatott bab nagy mennyiségben tartalmaz C-, B-vitamint, de ásványi anyagokat és enzimeket is, amelyek viszont támogatják az emésztést és nem okoznak puffadást. Ezután keverheti őket rizzsel, adhatja hozzá a tavaszi salátákhoz, vagy egyszerűen eheti a tévében. A csíráztatott mungó nemcsak tápláló, de enyhén édeskés ízével a borsóra emlékeztet, ezt a gyerekek is megkaphatják.
Ha a mungóbabot választja, a csírázáshoz különösen ügyeljen annak BIO eredetére. Ma már az egészséges élelmiszerboltokban is lehet csíráztatni a mungóbabot. Ügyeljen a frissességükre. A csíráztatott mungóbabot azonnal meg kell enni. A hosszú tárolás nem felel meg nekik, és táplálkozási tulajdonságaik gyorsan eltűnnek.
Ha Ön az ázsiai konyha rajongója, akkor lehet, hogy ismeri a vörösbab pépet. Az Adzuki pedig csak az a kisebb fajta bab, amelyből ez a paszta készül. És most valamit az eredetükről. Az Adzuki bab Kínából származó kisebb vörös bab. Ha érzékenyebb az emésztése, és aggódik a bab étrendjébe való beépítése miatt, érdemes az Adzuki babbal kezdeni. Könnyebben emészthetők, édes ízük pedig megnyerheti a tetszését. Az Adzuki ásványi anyagokban gazdag, különösen magnéziumban, vasban és káliumban. Az adzuki az említett tápanyagokon túl a vese egészségét is támogatja, aminek köszönhetően megtisztelő helyet vívtak ki a hagyományos kínai gyógyászatban. Csökkentik a káros LDL-koleszterin szintjét is, és így támogatják a szív és az érrendszer egészségét.
Az egyik probléma, amiért az emberek kerülik a babot, részben az, hogy a különféle zabkása mellett gyakran nem tudják, hogyan kell elkészíteni. Ezek a hüvelyesek, mint például az adzuki vagy a mungbab, tökéletesen kiegészítik a rizst. Például a jázmin vagy a basmati, és párolt zöldségekhez is illik. Más babfajtákkal összehasonlítva rövidebb ideig főznek és édesebb ízűek.
Vörös és fekete lencse
A vörös és fekete lencsék egy újabb egzotikus lehelet számunkra. A vöröslencse az egyik alapvető nyersanyag Indiában, ahol húspótlóként fogyasztják. A vöröslencse kiváló rostforrás, mert mindössze egy csésze főtt vöröslencse 15 g rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi rostbevitel 50%-a. A vöröslencse jó vas és magnéziumforrás, és jó vitaminforrás, különösen a folsav, amely a B-vitamin egyik fajtája. A vöröslencse segít a súlycsökkentésben, mert alacsony a kalóriaértéke, gazdag rostokban, amelyek hosszú ideig telített és fehérjéket, amelyekre szervezetünknek szüksége van. Ennek a két tápanyagnak köszönhetően hajlamosak vagyunk huzamosabb ideig gazdagabbnak érezni magunkat, így elkerülhetjük az egészségtelen falatok felfalását az étkezések között.
A Beluga nevű fekete lencse magas antocianin tartalmának köszönhetően kapja sötét árnyalatát. Antioxidánsok, amelyek a sötét színű gyümölcsökben, például áfonyában, szilvában és cseresznyében találhatók. A fekete beluga lencse azért kapta a nevét, mert a kis, fényes golyók a kaviárra hasonlítanak. Fehérjében és rostban gazdag – mint minden lencsefajta. Csak fél csésze főtt fekete lencse körülbelül 12 gramm fehérjét és 9 gramm rostot tartalmaz, ami a tápanyagok csodálatos kombinációja. Köretnek kiváló horgászathoz, választhatunk snidlinget, lejobót, petrezselymet, és jól kiegészíti hínárral. A piros lencséhez hasonlóan a fekete lencsét sem kell beáztatni, és főzés után is megtartja formáját.
Csicseriborsó
A csicseriborsó volt az egyik első növény, amelyet termesztettek, és még mindig az egyik legnépszerűbb hüvelyes a világon. A csicseriborsó magasabb rosttartalmú, nem tartalmaz glutént, és a többi hüvelyeshez hasonlóan magasabb a fehérje százaléka. Ázsiában és a Közel-Keleten besan néven megtalálható, és a hagyományos indiai, pakisztáni és nepáli konyha fő összetevője. Mivel sok rostot tartalmaz, jelentősen csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, az elhízás és a cukorbetegség kockázatát. Ezenkívül a csicseriborsó számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és feltételezhető, hogy a csicseriborsó ideálisan tartalmaz kalciumot és magnéziumot. Érdemes megjegyezni a magasabb folsav- és káliumtartalmat is, amely segít megőrizni a szív egészségét.
A hüvelyesek valóban tápláló élelmiszerek, amelyeket nem szabad elhanyagolni. A köszvényben szenvedőknek azonban óvatosnak kell lenniük. Olyan betegség, amelyben a húgysav felhalmozódik a szervezetben. A hüvelyesek purint tartalmaznak. Megfelelő áztatással megszabadulhatunk tőlük. Mint a legtöbb ilyen élelmiszer esetében, jobb, ha olyanokat keresünk, amelyek tanúsított BIO minőségűek.
Tészta és mit válasszunk?
Sokunk tésztáját főként az olasz konyhához kötik. Az olasz konyha a klasszikus búzadarás tésztát részesíti előnyben. Az egyes fajok egyértelművé tétele érdekében kiemelhetjük azokat a főbb fajokat, amelyekkel leggyakrabban találkozunk. A boltokból ismertek klasszikus búzalisztből készülnek és ez tükrözi az árakat. Olcsóbbak, és főzés után gyakran hiányzik a megfelelő állaguk. Ezenkívül magasabb a glikémiás indexük és alacsony a rosttartalmuk. Egyszerűen fogalmazva, amire az igazi olasz konyha nagyon odafigyel.
Az olasz tészta búzadarából (Triticum durum) készül, amely egy speciális búzafajta, amely a világ termelésének mindössze 8%-át adja. Ez egyfajta durumbúza, amelyet a betakarítás után búzadarává őrölnek, amelyből aztán különféle formájú tésztát állítanak elő, például spagettit, penne-t, csülköt vagy makarónit. A búzadara tészta lehet teljes kiőrlésű, vagy csak a szem belseje. A teljes kiőrlésű tészta nagyobb arányban tartalmaz fehérjét és ásványi anyagokat.
A magasabb rosttartalom mellett kulinárisan kiválóak, mert nem ragadnak, megtartják formájukat és jobban tartják rajtuk a szószt. A búzadara a hagyományos búzához hasonlóan glutént tartalmaz, így nem alkalmas lisztérzékenyeknek, illetve azoknak, akik valamilyen okból kerülik a glutént. Amilyen fontos a megfelelő tészta kiválasztása, ugyanolyan fontos az elkészítését is követni. Az olaszok a tésztát al dente-re, vagyis harapásra főzik. Azon túl, hogy a tészta megfelelő állagú legyen, nem árt észben tartani, hogy minél tovább főzzük a tésztát, annál jobban megnő a glikémiás indexe.
Pure édesítők
Manapság sokan próbálják a répacukor helyett egészségesebb ételt fogyasztani. Míg régebben csak méz és nádcukor volt. Ezeket később különféle szirupok váltották fel, mint például a rizs vagy a búza. Az aszpartám az évek során elnyerte fekete foltját. Ma már nagyon sok természetes alapú édesítőszerünk van, amelyek édessége nagyon hasonló a cukorhoz képest, mégis a glikémiás indexük jóval alacsonyabb. A cukorbetegek is megérik a pénzüket.
Eritrit
Az eritrit a cukoralkoholok közé tartozó természetes anyag. Először 1848-ban fedezte fel egy skót kémikus, John Stenhouse. Japán az 1990-es évek eleje óta használja az eritrit cukorkákban, zselékben, lekvárokban, csokoládéban, joghurtban, italokban és természetes cukorhelyettesítőként. Nemrég népszerűvé vált az Egyesült Államokban. Az eritrit természetesen előfordul görögdinnyében, körtében vagy szőlőben. Bár alternatív édesítőszer, nem befolyásolja a vércukorszintet. Ez teszi az eritrit alkalmassá a cukorbetegek számára.
A cukoralkoholok olyan szénhidrátok, amelyek a cukrok és az alkoholok kémiai tulajdonságaival rendelkeznek. Szinte nulla szénhidrát és nulla kalória van egy gramm eritritben. A cukoralkoholok, különösen az eritrit, számos specifikus tulajdonsággal rendelkeznek. A magas édesség mellett tartalmaz, sőt véd a fogszuvasodás ellen, és nem irritálja a gyomrot. Az édessége a normál cukor körülbelül 70%-a. Majdnem tündérmeseként hangzik, nem? Ha az eritrit BIO-változatához nyúlsz - az eritrit kukorica glükózból készül, ami nem genetikailag módosított.
Xilitol
A xilit vagy nyírfacukor olyan cukor, amelyet a nyírfa nedvéből nyernek. Körülbelül 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a normál cukor, és körülbelül 10 kalóriát tartalmaz teáskanálonként (a cukor körülbelül 16 kalóriát biztosít teáskanálonként). Az eritrithez hasonlóan a xilitet is használhatják cukorbetegek. A xilit számos előnye közül az egyik, hogy nem károsítja fogainkat és nem képez fogszuvasodást. Ellenkezőleg! Még a fogszuvasodás megelőzésére is szolgál. Íze és állaga a fehér cukoréhoz hasonló.
Cékla
Az őskori gyökérzöldségek Észak-Afrika, Európa és Ázsia partjairól származnak. A cékla olyan gyökérzöldségfajta, amelynek ízének köszönhetően vannak szerelmesei és ellenfelei. Amellett, hogy tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a cékla más egészséges anyagokat is tartalmaz, például antioxidánsokat és karotinoidokat. A répa fő tápanyagai közé tartozik a vas, amely részt vesz a vérképzésben. A répát ezért a vérszegénységben szenvedőknek, de menstruáló nőknek és gyermekeknek is érdemes fogyasztaniuk. További ásványi anyagok, amelyekről nem szabad megfeledkeznünk a cékláról, a magnézium, a réz, a szelén, a jód vagy a kevésbé ismert lítium, amely jelentős hatással van pszichénkre. Nem ritka a jelentős mennyiségű klorofillt tartalmazó répalevél fogyasztása sem. Egyéb tápanyagok, amelyeket a cékla tartalmaz, a szilícium, az E-vitamin, a béta-karotin, a B-vitaminok – különösen a B1-, B2 és B9-vitaminok. A cékla (az almához hasonlóan) pektint tartalmaz, amely egy olyan rostfajta, amely segít csökkenteni a káros LDL-koleszterin szintjét, és pozitív hatással van a mikrobiómunkra is. Segít megelőzni és kezelni a székrekedést, és általában megfelelő táplálék az egész emésztőrendszer számára.
Egy másik érdekes tulajdonsága mély sötétvörös színe. Ez elsősorban a színezéknek köszönhető, amelyet betaninnak nevezünk. Méregtelenítő hatása van, és ennek köszönhetően a céklalé javítja a májműködést. Segít fenntartani hatékony működésüket és eltávolítani a méreganyagokat a szervezetből. A rutinhoz hasonlóan (amely megtalálható például a hajdinában), a betanin segít megerősíteni az érfalakat, és megelőzi az artériák megkeményedését.
A cékla nagy koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek csökkenthetik a vérnyomást. Ez csökkentheti a szívbetegség és a stroke kockázatát. A cékla nitrátokat tartalmaz, ami azt jelenti, hogy növeli szervezetünk nitrogén-monoxid szintjét. A nitrogén-monoxid – egy olyan gáz, amely már természetesen jelen van a szervezetben – arra utasítja ereinket, hogy kitáguljanak, fokozzák a véráramlást és csökkentsék a vérnyomást. A többi élelmiszerhez hasonlóan a céklát is ideális esetben BIO minőségben vásároljuk.
Befejezés
Ma már kifogyhatatlan mennyiségű étel áll rendelkezésünkre, aminek nemcsak az íze remek, de fokozatosan gazdagíthatjuk étrendünket azokkal a mikrotápanyagokkal, amelyeket a növényvilág kínál.
Írta: Veronika Halusková
Fordította: Richard Maceček
Ha hibát vagy elírást talált a cikkben, kérjük, jelezze nekünk e-mailben korrektura@brainmarket.hu Köszönjük!