Röviden az emésztőenzimekről

Mik azok az enzimek, és hogyan működik valójában az emésztésünk? Nézzük meg, hogyan válik az élelmiszerből az egészségünkhöz és a megfelelő növekedéshez szükséges tápanyagok.

Szinte mindannyian tapasztaltunk már emésztési problémákat, például puffadást, hasmenést, gyomorfájdalmat vagy gyomorégést. Mindezek az állapotok kellemetlenek, és azt a jelzést adják, hogy „vigyázz, valami nincs rendben a szervezetben”. Ezekre a problémákra semmiképpen sem szabad kezünket inteni, különösen, ha rendszeresen visszatérnek. Az enzimhiány az étrendünkben lehet a felelős.

Mi ez az enzim?

Az enzim szó a görög enzymos szóból származik   , és azt jelenti  , hogy változást okozni  vagy  erjedni . Az enzimek olyan fehérjetartalmú anyagok, amelyek a szervezetben lévő összes tápanyagot, például szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat lebontják, és egyszerűbb anyagokra bontják, amelyeket a sejtek építőanyagaként használnak fel. Az enzimek az emberi szervezet szerves részét képezik, és az egészségünkhöz szükséges összetevők. Nagy számmal találkozunk belőlük a szervezetben – akár háromezer különböző típust is. Az enzimek a szervezetben természetesen termelődnek, és felgyorsítják a kémiai reakciók sebességét, így támogatják anyagcserénket. Más fontos feladataik is vannak:

  • Izomépítés.
  • A méreganyagok elpusztítása.
  • Az élelmiszerek egyszerűbb részekre bontása, amelyeket a szövetek felépítésére és helyreállítására használnak.

Ezek olyan anyagok, amelyek egyszerűen segítenek az összetett molekulák egyszerűbbekre bontásában. ( 1 ) 

Hol készülnek az emésztőenzimek?

 A hasnyálmirigyben, a gyomorban és a vékonybélben képződnek , sőt evés előtt aktiválódnak, ezért az emésztés beindításához ajánlatos az étel megfelelő illatát megszagolni. Még a nyálmirigyei is emésztőenzimeket termelnek, hogy elkezdjék lebontani az élelmiszermolekulákat, miközben Ön még rágás közben.

Tehát, ahogy mondják: Az emésztési folyamat akkor kezdődik, amikor az ételt a szájába veszed, ezért ne felejtsd el tisztában lenni azzal, hogy mit eszel, egyél nyugodtan és rágj rendesen, hogy megkönnyítsd az emésztés nehéz munkáját a szervezetedben.

travici_enzymy_infografika_brainmarket_hu

Az emésztőenzimek típusai :

Az emésztőenzimeket aszerint osztjuk fel, hogy mely tápanyagok segítik az emésztést. Van három alap, ezek a következők:

  • Amiláz – a keményítőt és a szénhidrátot cukrokká bontja.
  • Proteáz – a fehérjéket aminosavakra bontja.
  • Lipáz – a lipideket (zsírokat és olajokat) glicerinné és zsírsavakra bontja.

 
Amiláz

Az amiláz már megtalálható a nyálmirigyekben, ahol rágás közben elkezdi lebontani a szénhidrátokat, és lenyelés után is aktív marad.

  • Termelés a nyálmirigyekben, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • Ptyalin (a nyálmirigyekben található amiláz egyik típusa) – rágás közben hat a keményítőkre, és lenyelés után is aktív marad.
  • Hasnyálmirigy-amiláz (a hasnyálmirigyben keletkezik) - itt folytatódik a keményítőmolekulák cukrokká történő lebomlása, amelyek aztán glükózzá hasadnak, ami aztán a vékonybél falán keresztül felszívódik a szervezet véráramba.
  • Ezek a következők: - Szacharóz - a szacharózra hat, és glükózt és fruktózt termel. - Maltáz – a maltózra hat, és glükóz termelődik. - Laktáz – a laktózra hat, és glükózt és galaktózt termel.


Proteáza
  • Termelés a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • A fehérjék emésztése egyedi aminosavakra, amelyek tovább hasznosulhatnak a szervezetben.
  • Az emésztés mellett a proteáz más folyamatokban is fontos, például az immunitás támogatásában, a sejtosztódásban, a véralvadásban vagy a fehérje-újrahasznosításban.
  • Ezek közé tartozik:  bromelain,  papain,  tripszin,  pepszin.
  • Pepszin (a fő emésztőenzim a gyomorban) - a fő emésztőenzim, amely megtámadja a fehérjéket.
Lipáza
  • Termelés a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • Az anyatejben is megtalálható egyfajta lipáz, amely segít a babának könnyebben megemészteni a zsírmolekulákat. ( 2 )
  • A zsírfelhasadás és az azt követő kisebb részek felszívódása azonban nem csak a lipázról szól, ebben a folyamatban az epe is fontos szerepet játszik. Amikor az étkezési zsír eléri a vékonybelet, az epehólyag elkezd epét kiválasztani, hogy segítse a zsírt kisebb molekulákra bontani, amelyekkel a lipáz együtt tud dolgozni.

traveni-infografika-brainmarket-hu
Mi befolyásolja enzimeinket?

Testhőmérséklet
Az enzimek megfelelően működnek normál testhőmérsékleten (36,1°C és 37,2°C között). Tehát ha lázas, az enzimek szerkezete megzavarodik, és már nem működnek megfelelően. ( 3 )

Egészségi állapot Például a hasnyálmirigy-gyulladás csökkentheti bizonyos emésztőenzimek számát és hatékonyságát.

pH-szint
A gyomor vagy a belek pH-értéke szintén befolyásolhatja az enzimaktivitást.
Alacsony pH - túlsavasodás /  Magas pH - lúgosság.
Ha az enzimet körülvevő környezet túlságosan savassá vagy túl lúgossá válik, az enzim alakja és működése romlik.

Diéta A diéta jelentősen befolyásolhatja szervezetünk enzimek aktivitását.

Egy enzim alakja befolyásolja a működését. A hőség, a betegségek vagy a rossz kémiai körülmények károsíthatják az enzimeket azáltal, hogy megváltoztatják alakjukat. Amikor ez megtörténik, az enzim működése leáll, ami befolyásolja a szervezetben az enzim által támogatott folyamatokat.

Gyomor és emésztés

A gyomor feladata, hogy segítse az élelmiszer lebontását és megemésztését a gyomorsavak segítségével. A gyomorsavak fő képviselője a sósav . A gyomor nyálkahártyája természetesen kiválasztja a gyomorsavat. Ezt a szekréciót a hormonok és az idegrendszer egyaránt szabályozzák. ( 4 )
A probléma akkor jelentkezik, ha a gyomor túl sok gyomorsavat termel, ami kellemetlen érzéshez vezethet. Ezt a Gastrin hormon végzi , amely arra utasítja a gyomrot, hogy több gyomorsavat termeljen. ( 5 )

A sósav túltermelésének tünetei ( 6 ) :
  • nyomás a hasban
  • hányinger, hányás
  • puffadás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • csökkent étvágy
  • megmagyarázhatatlan fogyás

A magas sósavszint növelheti a gyomorral összefüggő betegségek kockázatát:

  • Peptikus fekély - olyan állapot, amikor a gyomorsav elkezdi felemészteni a gyomrot.
  • Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) - olyan állapot, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. ( 7 )
  • Emésztőrendszeri vérzés - vérzés az emésztőrendszer bármely részén. ( 8 )

 


Az enzimek elégtelen termelése

Mint mondtuk, az enzimek támogatják az emésztést, így hiányuk gyomorpanaszokban, puffadásban vagy hasmenésben nyilvánulhat meg. 

Hypochlorhydria A hipoklórhidria
a szervezet alacsony gyomorsósav szintjének neve . Ennek következtében a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Felelős az élelmiszerből származó káros baktériumok elpusztításáért és az enzimek semlegesítéséért is. 

Achlorhydria Az Achlorhydria
a hipoklórhidria súlyosabb formájának , a sósav hiányának a neve .

A hiány mindkét jele megzavarhatja az emésztési folyamatot, és a gyomor-bélrendszer károsodásához vezethet. Gyomor sósav nélkül fogékonyabb lesz a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre .

A sósav lebontja táplálékunkat, és aktiválja az emésztőenzimeket , amelyek feloldják a fehérjéket és más tápanyagokat . Ezenkívül segít elpusztítani a baktériumokat , vírusokat és parazitákat a gyomorban , és megvédi Önt a fertőzésektől és betegségektől . A kezeletlen achlorhydria és hypochlorhydria életveszélyes következményekkel járhat. ( 9 , 10 )

 

Az alacsony sósavtartalom fogékonnyá teheti a szervezetet számos betegségre és egészségügyi szövődményre, mint például: ( 11 )

  • gyomorrontás
  • hányinger
  • savas reflux
  • gyomorégés
  • alultápláltság
  • bőrproblémák
  • csontritkulás
  • szivárgó bél szindróma
  • cukorbetegség
  • asztma
  • rheumatoid arthritis
  • vékonybél bakteriális túlszaporodás (SIBO)

 

Mi okozza az alacsony sósavszintet?

  • feszültség
  • szegény diéta
  • kaja sietve
  • magas cukorbevitel
  • cinkhiány _
  • kor
  • antacid gyógyszerek és vényköteles gyógyszerek
  • ételérzékenység vagy allergia
  • fertőzés
  • krónikus betegség

E problémák megoldásával nemcsak növelheti és normalizálhatja a gyomorsav szintjét, hanem javíthatja az emésztést és csökkentheti a stresszt a szervezetben. ( 12 )


Milyen tünetei vannak az alacsony sósavnak a gyomorban?

  • rossz emésztés
  • puffadás
  • görcsök
  • gyomorégés
  • savas reflux
  • székrekedés
  • hasmenés
  • emésztetlen étel a székletben
  • rossz szájszag
  • gyenge haj és köröm
  • száraz bőr
  • Hajhullás
  • egyéb ásványi anyagok, például B-12-vitamin, kalcium és magnézium hiánya
  • fehérjehiány
  • neurológiai problémák, például zsibbadás, bizsergés és látásváltozások

 

6 tipp a gyomor sósav normalizálására:

Rágás!

Egyszerű, de gyakran figyelmen kívül hagyott tipp. Az emésztés a szájban kezdődik, ezért mindig alaposan rágja meg az ételt, hogy serkentse az emésztőenzimeket. A rágás jelentősen befolyásolhatja a szervezet ételemésztését.

Korlátozza a feldolgozott élelmiszereket

Táplálkozz kiegyensúlyozottan, koncentrálj arra, hogy elegendő rostot kapj a gyümölcsökből és zöldségekből. A feldolgozott élelmiszerek és cukrok gyomorgyulladást okozhatnak, csökkenthetik a savas aktivitást és reflux tüneteket válthatnak ki. A kiegyensúlyozott étrend lehetővé teszi az egészséges emésztést, a táplálék megfelelő lebontását és a tápanyagok felszívódását a szervezetbe.

Tartalmazzon erjesztett zöldségeket

Az erjedés nem csak egy jelenség. Az erjesztett zöldségek, mint a kimchi, káposzta, uborka stb., fontos probiotikus hatásokkal bírnak szervezetünk számára, amelyek javíthatják az emésztést, leküzdhetik a káros baktériumokat és csökkenthetik az alacsony gyomorsav okozta gyulladásokat. A fermentált zöldségek az emésztés javítása mellett az immunrendszer működésének fokozásával, a fogyás elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével is kapcsolatosak.

Igyál almaecetet

Az almaecet zúzott almából, baktériumokból és élesztőből készült fermentált folyadék. Fehérjékben és enzimekben gazdag, amelyek segíthetnek lebontani az élelmiszerben lévő baktériumokat. Az almaecet növelheti a gyomorsav szintjét, mivel savas tulajdonságai több savat juttatnak be az emésztőrendszerbe. A gyomorsav növelése mellett a nyers almaecet a savas reflux, a cukorbetegség és a magas vércukorszint enyhítésével is összefüggésbe hozható. ( 13 )

Ha almaecetet szeretnénk beletenni, válasszunk jó minőségű, lehetőleg bio-t, és étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet kevés almaecettel. 

Egyél gyömbért

A gyömbér széles körben ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, amely alapvető tulajdonsága az alacsony gyomorsav okozta gyulladás csökkentésében. A savas reflux és más gyomor-bélrendszeri betegségek alternatív kezelésének is elismerték. A gyömbért vághatja, reszelheti egy italba, vagy egyszerűen hozzáadhatja az ételhez. Orális kiegészítőként és por formájában is kapható. 

Tartalmazzon segítőket étrend-kiegészítők formájában

Probiotikumok

hasznos baktériumok, amelyek javíthatják az emésztést. Ezek a baktériumok segítik az emésztést az emészthetetlen rostok lebontásával, amelyek egyébként gázképződést és puffadást okozhatnak. Ezenkívül javíthatják a székrekedés és a hasmenés tüneteit. ( 14 )

Cink

az egészséges bélrendszerhez nélkülözhetetlen ásványi anyag  , hiánya pedig különféle gyomor-bélrendszeri rendellenességekhez vezethet. ( 15 )
A cink-kiegészítés jótékony hatásúnak bizonyult hasmenés, vastagbélgyulladás, szivárgó bélrendszer és egyéb emésztési problémák kezelésében. ( 16 )

Glutamin – egy aminosav, amely támogatja a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy segít a bélpermeabilitási problémákon. ( 17 )

 Teréz Kozubkova

Erőforrások:

 

Erőforrások:

 

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7)  https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10)  https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12)  https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13)  https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!