A kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje szervezetünkben. Ennek ellenére a szervezet az életkor előrehaladtával egyre kevesebbet termel belőle. Termelése 25 éves kora után csökkenni kezd, 40 éves kor körül pedig már nagyon kicsi a termelése. A kollagén hiánya ízületi fájdalomban, megereszkedett bőrben, szem alatti karikákban vagy az izmok és inak rugalmasságának csökkenésében nyilvánulhat meg . Előrehaladott korban a kollagén hiánya súlyosabb sérüléseket okozhat. A törések és a súlyos ízületi sérülések nem ritkák. A korábbi cikkek egyikét a kollagénnek szenteltük , de ma a tengeri kollagénre fogunk összpontosítani. Beszélni fogunk arról, hogy milyen típusú kollagént tartalmaz, hogyan termelődik, és mikor érdemes előnyben részesíteni a tengeri kollagént a marhahússal szemben.
Mi az a tengeri (hal) kollagén és miből áll?
A kollagén nélkülözhetetlen a bőr feszességének fenntartásához , amely megtalálható bőrünkben , körmünkben, hajunkban és kötőszöveteinkben, valamint csontjainkban , ízületeinkben, izmainkban és ereinkben . Bár a halcsontleveseket már régóta fogyasztják sok hagyományos kultúrában, a tengeri kollagén kiegészítők viszonylag új kiegészítőt jelentenek az étrend-kiegészítők világában. A tengeri kollagén előállítása során a hal bőre és pikkelyei (a halak korábban hulladékként kidobott részei ) ugyanúgy hidrolizálódnak, mint a marhahús kollagén előállítísínál.
A marhahúshoz hasonlóan a hal kollagénje 100%-ban állati eredetű . Ebben az esetben vadon fogott tengeri halak bőréből és pikkelyeiből . Vagy az akvakultúrából származó halak. A ma értékesített tengeri kollagén nagy része olyan halakból származik, mint a tőkehal vagy a snapper (a vörös snapper a magyar neve Vörös sügér:).
A halkollagén peptidjeinek előállítási folyamata ugyanaz, mint a bármely más forrásból származó kollagén peptideké. A természetes kollagént tartalmazó nyersanyag kivonásának természetes folyamatával kezdődik. Ezt követi az enzimatikus hidrolízis folyamata, amikor a natív kollagén nagy biológiai hasznosulású kollagén peptidekké alakul , amelyek sokkal jobban hasznosíthatók a szervezet számára. Tehát ha a kollagént választja, mindig a hidrolizáltat keresse.
A kollagén útja szervezetünkben meglehetősen hosszú. A kollagén először egyedi aminosavakra bomlik le, majd ezeket felszívja és felhasználja a szervezet. Ezeket a lebontott aminosavakat peptideknek nevezzük . A szervezetben több mint negyven különböző típusú kollagén található, amelyek összetételükben és funkciójukban különböznek egymástól. A hal kollagén peptidek az I. típusú kollagén peptidek, amelyek az emberi szervezetben az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló kollagén, és ebből a típusból a legtöbb (80-90%) a bőrben található.. Köztudott, hogy a kollagénszint közvetlenül összefügg azzal, hogy bőrünk milyen fiatalosnak tűnik. Bizonyára mindannyiunk körül van legalább egy közeli ember, akinek életkorát biztosan nem találnánk ki. Röviden, ezek az emberek elegendő mennyiségű kollagénnel rendelkeznek. És mivel a halkollagén gyorsabban felszívódik és bejut a véráramba , ezt tartják a legjobb kollagénforrásnak bőrünk számára.
Mire jó a tengeri (hal) kollagén?
- Hozzájárul a szebb bőrhöz.
- Hidratáltan tartja a bőrt, lassítja annak öregedését és csökkenti a ráncok megjelenését.
- Hozzájárul az erősebb csontokhoz és egészséges ízületekhez.
- Támogatja az egészséges fejbőrt és táplálja a hajhagymákat.
- Segíti a haj növekedését.
Marhahús vagy tengeri kollagén? Melyiket válasszam?
A kollagén számos forrásból származhat , mivel az egész állatvilágban megtalálható. A szarvasmarha kollagén I. és III. típusú kollagént tartalmaz. Mindkettő nagy mennyiségben megtalálható az emberi szervezetben. A tengeri kollagén I-es és II-es típusú. Ha a kollagének között dönt, és nem tudja, melyiket válassza, a kettő közötti választás két dologtól függ. A személyes preferenciákról és arról, hogy mit vár el a kollagéntől. Ha a bőr, a haj és a köröm általános egészségi állapotának javítása, valamint az ízületek táplálása a legfontosabb, a tengeri kollagén ideális választás. Az I-es típusú kollagén az elasztinnal együttműködve segíti a bőr táplálását. Ha viszont az a cél, hogy támogassa a belek, ízületek és szalagok egészségét és az általános regenerációt, jobb a marhahús kollagénért nyúlni.
Természetesen van etikai szempont is. Ha Ön pesco-vegetáriánus, és csak halat tartalmaz az étrendjében, akkor természetesen a tengeri kollagént részesíti előnyben. Azt is el kell mondani, hogy a tengeri kollagén valószínűleg a legtisztább kollagénforrás . A szarvasmarha kollagénnél sokkal nagyobb a hormonok általi szennyeződés kockázata, mint a tengeri kollagénnél. Ezért ha kiváló minőségű marhahús kollagént szeretne , mindig érdeklődjön annak eredete iránt.
A tengeri kollagén 7 jótékony hatása
1.) Magas biohasznosulás és jobb felszívódás.
A tengeri kollagén egyik előnye, hogy kiválóan felszívódik és biológiailag hasznosul. És ez 1,5-szer magasabb, mint más kollagéneknél. A tengeri kollagén a legkisebb részecskemérettel és a legalacsonyabb molekulatömeggel rendelkezik az összes kollagéntípus közül. Ez lehetővé teszi, hogy könnyebben átjusson a bélfalon a véráramba, és jobb és gyorsabb szövettáplálást tesz lehetővé. Ez teszi a kollagén egyik legjobb típusává. Ez azt is jelenti, hogy valamivel gyorsabban felismeri a hatását.
2.) Gazdag glicin és prolin aminosavakban.
A tengeri kollagén fontos előnye, hogy a 9 esszenciális aminosavból 8-at biztosít , köztük jelentős mennyiségű glicint és prolint , amelyek fontos funkciókat látnak el az egész szervezetben. A glicin egy aminosav, amely támogatja az izomtömeg építését, de nem csak azt.
- Segíti az izomtömeg építését.
- Szerepet játszik az emberi növekedési hormon termelésében.
- Támogatja a csontok és ízületek egészségét.
- Növeli a fizikai és szellemi teljesítőképességet.
- Javítja az alvás minőségét.
- Javítja a rugalmasságot és a mozgástartományt.
- Támogatja a bélnyálkahártya egészségét az emésztőrendszerben.
- Segíti a vörösvértestek képződését.
- Segít csökkenteni az allergiás és autoimmun reakciókat.
- Támogatja a bőr egészségét.
A prolin egy nem esszenciális aminosav , amely támogatja saját kollagénünk termelődését és antioxidánsként működik. Ez megköti a szabad gyököket és megakadályozza a sejtkárosodást.
3.) Hidratáltan és feszesen tartja a bőrt.
A kollagén az egyik legnépszerűbb termék, különösen a kozmetikai iparban, mivel közvetlenül hozzájárul a bőr minőségéhez.1 A tengeri kollagén hidrolizátumok öregedésgátló hatással bírnak az emberi bőrre , mivel lehetővé teszik a bőrsejtek jobb regenerálódását. A kollagén képes hidratáltan tartani bőrünket. És hidratált bőr = fiatalos megjelenésű bőr . Éppen ellenkezőleg, a legtöbb ránc akkor jelenik meg, ha bőrünk hosszabb ideig száraz. Ezért a tengeri kollagént szépségkollagénnek is nevezik.
4.) Hozzájárul a gyorsabb gyógyuláshoz és az ízületek egészségéhez.
A tengeri kollagén szedése gyorsabb sebgyógyulást eredményez. A bőr fő alkotóelemeként a kollagén nélkülözhetetlen a sérülések, hegek, kiütések és égési sérülések utáni regenerációjához . Ízületi fájdalmakra is hatásos . Ezt egy fontos tanulmány is megerősítette. Beszámol arról, hogy a kollagénpótlás jelentősen megszüntette a fiatal sportolók ízületi fájdalmait . Egy másik tanulmány megállapította, hogy a kollagén-kiegészítők enyhíthetik a fájdalmat az osteoarthritisben szenvedőknél. 2
5.) Elősegíti a haj erősségét.
A tengeri kollagén segíthet az egészségesebb és vastagabb hajért. A tengeri kollagén ugyanis lehetővé teszi a fejbőr regenerálódását, ami pozitívan hat a hajhagymákra. Ezzel megelőzhetjük a hajhullást és megőrizhetjük fényét.
6.) Hozzájárul az érrendszer egészségéhez.
A kollagén az erek és artériák egyik fő alkotóeleme. Hozzájárul szerkezetükhöz és rugalmasságukhoz. Ha nincs elegendő kollagén, az erek szerkezete megzavarodhat, és megnő a visszér kialakulásának kockázata.
Tengeri kollagén és hialuronsav. A legjobb tandem a fiatalos bőrért!
Biztosan sok reklámban hallottad már a hialuronsav kifejezést. Valószínűleg ez a leggyakrabban használt anyag krémekben vagy szérumokban. A hialuronsav testünk természetes része. A bőrben, a szemekben, az inakban és az ízületekben fordul elő , ahol az úgynevezett ízületi folyadék része. Fontos szerepe van a bőrben, mert nagy mennyiségű vizet képes megtartani, és ennek köszönhetően bőrünk hidratált. Ha elegendő mennyiségű víz van a bőrben, a ráncok sokkal kevésbé képződnek , és összességében a bőr fiatalabbnak tűnik. A hialuronsav hatását úgy képzelheti el, mint egy filmet, amelyet az anyag képez a bőrön, ezáltal megőrzi annak nedvességét és megakadályozza a bőr kiszáradását. A hialuronsavat azonban ésszerűbb belsőleg használni, mint a hidratáló bőrkrémekben.
A kollagén és a hialuronsav nem olyan pár, amelyet a kozmetikai ipar alkotna az öregedésgátló termékek jobb értékesítése érdekében. Inkább fordítva van. A gyártókat csak saját testünk ihlette, hiszen a kollagén és a hialuronsav is természetes módon képződik szervezetünkben, és együtt nemcsak a bőr rugalmasságához , hanem az ízületek és a kötőszövetek egészségéhez is hozzájárulnak. A kollagénhez hasonlóan a hialuronsav termelését is korlátozza az életkor. Minél idősebbek vagyunk, annál kevesebb a hialuronsav, elkezdenek kialakulni a ráncok és az ízületi fájdalmak is meglephetnek minket .
Hidrolizált tengeri kollagén
A tengeri kollagén magas biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezikMég jobb felhasználását a hidrolízis folyamata biztosítja. Számos előnnyel rendelkezik, ezért úgy döntöttünk, hogy kiegészítjük hialuronsavval, biotinnal , bambusz kivonattal és szépség kollagénnel . Az összes említett anyag komplexe megőrzi a bőr feszességét és fiatalos megjelenését, ugyanakkor támogatja a szép hajat és ápolja az ízületeket. Ráadásul por formájában jobban elkeveredik az italban, nem képez csomókat , és ha Ön először gondolt az ízére, akkor nem kell aggódnia. A tengeri kollagén semleges ízű , és nincs hal utóíze. A kollagénünk olyan ízű, mint a pina colada.