A kritikus árvízi helyzet miatt előfordulhat, hogy megrendeléseik kiszállítása hosszabb időt vesz igénybe. Köszönjük megértésüket. A BrainMarket csapata

Vörös élesztős rizs és annak hatása a koleszterinszint csökkentésére

A vörös élesztős rizs egy természetes termék, amelyet egyre gyakrabban használnak étrend-kiegészítőként a koleszterinszint csökkentésére. Ez a hagyományos ázsiai konyha összetevője fehér rizs fermentálásával készül, a Monascus purpureus élesztő gomba segítségével. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyeket monakolinoknak neveznek, különösen a monakolin K-t, amely kémiailag azonos egyes koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek hatóanyagával.

Mi a vörös élesztős rizs?

A vörös élesztős rizs (angolul: Red Yeast Rice) egy hagyományos kínai orvoslásból származó termék, amelyet évszázadok óta nemcsak élelmiszerként, hanem gyógyszerként is használnak. Az első említések a vörös élesztős rizsről Kínából származnak, a Tang-dinasztia időszakából (Kr. u. 618–907), ahol ételízesítésre és tartósításra, valamint gyógyászati célokra használták. A kínai farmakológiában emésztést segítő szerként, a vérkeringés javítására és az úgynevezett vérstagnáció eltávolítására (a hagyományos kínai orvoslás szerint ez az állapot a test vérkeringésének lassulása vagy blokkolása) tartották számon.

A vörös élesztős rizs előállítása

A vörös élesztős rizs előállítása több lépést foglal magában:

  1. Rizs előkészítése: A fehér rizst először megfőzik és lehűtik.
  2. Inokuláció: A főtt rizst inokulálják a Monascus purpureus élesztő gombával. Ez a mikroorganizmus felelős a fermentációért és a vörös pigmentek termeléséért.
  3. Fermentáció: A rizst néhány napig fermentálják ellenőrzött hőmérséklet- és páratartalom feltételek között. Ebben a folyamatban az élesztő gombák metabolizálják a rizs szénhidrátjait, és monakolinokat, fitoszterolokat és izoflavonoidokat termelnek.
  4. Szárítás és őrlés: A fermentáció befejeztével a vörös élesztős rizst szárítják, és tovább feldolgozzák porrá, amelyet étrend-kiegészítőkben használnak.

Milyen anyagokat tartalmaz a vörös élesztős rizs?

A vörös élesztős rizs több aktív összetevőt tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszintre gyakorolt hatásaihoz:

  • Monakolinok: A legismertebb a monakolin K, amely gátolja a HMG-CoA reduktáz enzimet, amely kulcsfontosságú az élettani koleszterinszintézisben a májban. Ez a mechanizmus hasonló a sztatinokéhoz, amelyek koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek. A monakolin K csökkenti a koleszterinszintet, mivel korlátozza annak szintézisét a májban, ami az LDL-koleszterin eltávolításának növekedéséhez vezet a vérkeringésből.
  • Fitoszterolok: Növényi szterolok, amelyek csökkenthetik a koleszterin felszívódását a belekben. A fitoszterolok versengenek a koleszterinnel a felszívódásért az emésztőrendszerben, ami a koleszterin teljes bevitelének csökkenéséhez és így a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez vezet.
  • Izoflavonoidok: Antioxidáns hatásuk van, amely megvédi az LDL-koleszterint az oxidációtól, ami az érelmeszesedés kialakulásának kulcsfontosságú lépése. Az izoflavonoidok segítenek az erek rugalmas és egészséges állapotot megőrizni, ami hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez.

(Maďarština) (Rumunština) (Bulharština)

Hatása az emberi szervezetre

  1. Az LDL-koleszterin szintjének csökkentése: Tanulmányok kimutatták, hogy a vörös élesztős rizs jelentősen csökkenti a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, ami hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez.
  2. A HDL-koleszterin szintjének növelése: Egyes kutatások arra utalnak, hogy a vörös élesztős rizs enyhén növelheti a "jó" HDL-koleszterin szintjét.
  3. Trigliceridszint csökkentése: Néhány egyénnél a vörös élesztős rizs segít csökkenteni a vér trigliceridszintjét.
  4. Antioxidáns védelem: Az izoflavonoidok és más antioxidánsok a vörös élesztős rizsben megvédik az ereket a szabadgyökök okozta károsodástól.

További tippeket a koleszterinszint csökkentéséről egy külön cikkben talál.

Hogyan kell szedni a vörös élesztős rizst?

A vörös élesztős rizs kapszula vagy tabletta formájában kapható étrend-kiegészítőként. Az ajánlott adag a monakolin K és más aktív összetevők koncentrációjától függ. Fontos, hogy a szedése előtt konzultáljon orvosával, különösen, ha más koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szed vagy más egészségügyi problémái vannak.

Bár a vörös élesztős rizst általában biztonságosnak tekintik, előfordulhatnak mellékhatások, amelyek hasonlók a sztatinokhoz, mint például izomfájdalom, emésztési problémák vagy megemelkedett májenzimek. Szintén fontos követni a kiegészítők minőségét, mivel egyes termékek szennyeződéseket tartalmazhatnak vagy nem konzisztensek az aktív összetevő tartalmában.

(Maďarština)  BrainMax Cholesterol Support

 

Beépítés az étrendbe

A vörös élesztős rizs könnyen beilleszthető az étrendbe különböző formákban. Az étrend-kiegészítők kapszula vagy tabletta formáján kívül a vörös élesztős rizs fűszerként vagy összetevőként is használható az ételekben. Hozzáadhatja rizsételekhez, levesekhez, mártásokhoz, vagy használhatja marinádok részeként húsokhoz és zöldségekhez. A smoothie-ba vagy joghurtba is belekeverheti a tápérték növelése érdekében. Az étrendben történő felhasználáskor fontos odafigyelni a termék minőségére és eredetére, hogy a maximális egészségügyi előnyöket érje el.

Következtetés

A vörös élesztős rizs természetes alternatívája a farmaceutikai sztatinoknak a koleszterinszint csökkentésére. Aktív összetevői, mint például a monakolin K, hatékonyan hozzájárulnak a lipidprofil javításához és a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. A vörös élesztős rizs fogyasztásáról szóló döntéskor azonban fontos orvossal konzultálni és a termék minőségére is figyelni.

 

Források

Heber, D. et al. Cholesterol-lowering effects of a proprietary Chinese red-yeast-rice dietary supplement. American Journal of Clinical Nutrition. 1999, 69(2), 231-236. 

Becker, D. J. et al. Red yeast rice for dyslipidemia in statin-intolerant patients: a randomized trial. Annals of Internal Medicine. 2009, 150(12), 830-839. 

Li, Y., Jiang, L., Jia, Z., Xin, W., Yang, S., Yang, Q. A systematic review of the effect of red yeast rice on cholesterol levels. PLoS One. 2018, 13(7), e0200267. 

Ha hibát vagy elírást találtál a cikkben, kérjük, jelezd nekünk az alábbi e-mail címen: korektura@brainmarket.cz. Köszönjük!