Hozzávalók:
Két adagra
Tészta:
- 200 g spagetti
- 50 g bébispenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál ínyenc élesztő
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1/3 teáskanál só
- egy csipet bors
- 45 g fenyőmag
- 100 ml főtt tésztavíz
Elkészítés:
Főzzük meg a spagettit az utasítások szerint sós vízben, és tegyünk félre körülbelül 100-150 ml-t, mielőtt összedolgoznánk a tésztát. A bébispenótot, a fokhagymát, a sót, a borsot, az olívaolajat, a sütőélesztőt, a citromlevet és a fenyőmagot turmixgépbe dobjuk. Elkezdjük keverni és fokozatosan hozzáadjuk a tésztából a vizet, a víz mennyiségét a szósz állagához igazítjuk, mi 100 ml-t használtunk. A kész szószt ízlés szerint sózzuk, majd a spagettivel együtt felforrósítjuk. A spagettit tálalhatjuk reszelt parmezán sajttal, vagy választhatunk hozzánk hasonlóan zöldséges alternatívát diómorzsa formájában. A zsemlemorzsát egyszerűen úgy készítheti el, hogy körülbelül 60 g diót és magot összekever 2 evőkanál ínyenc élesztővel és egy csipet sóval. Kesudiót, pisztáciát, lenmagot, fenyőmagot és tökmagot használtunk. A maradék zsemlemorzsát betehetjük egy dobozba, és hűtőben tárolhatjuk, de a legjobb, ha 2 napon belül felhasználjuk.