Omega-3 és egyéb zsírok
A zsírok az egészséges táplálkozás szerves részét képezik, beleértve a zsírokban oldódó vitaminok megfelelő felhasználását is. A táplálkozásban az egyik fő makrotápanyag. Az egészséges táplálkozás során az embernek zsírjának nagy részét telítetlen zsírsavakból kell fogyasztania, és napi zsírbevitelének 30-35% között kell lennie.
A zsíroknak köszönhetően tudjuk felszívni és felhasználni a zsírban oldódó vitaminokat, amelyek az A-, D- , E- és K- vitaminok. Energiaforrásként is szolgál . A zsírok a szervek védő részét képezik, pl. a veséket és a test hőszigetelőjeként működnek, és a sejtszerkezet fontos összetevői, védik a szívet és optimalizálják a koleszterinszintet.
A legfontosabb telítetlen zsírsavak közé tartozik az omega-3 . Ami a növényi olajokat illeti, a növényi olaj tápértékének megőrzése érdekében fontos a hidegen sajtolt (olívaolaj) választás. A telítetlen zsírsavaknak kell képezniük a zsírok alapját az étrendben, mert pozitív hatással vannak a szív és érrendszerre, és kimutatták, hogy hatással vannak a megfelelő agyműködésre.